Co na klouby pro psa

Jak dokonale pochopit potřeby našeho čtyřnohého kamaráda? Kromě kvalitních granulí potřebuje pes pro svou spokojenost i výživu navíc, aby jeho klouby zvládly po celý život bez problémů fungovat. Když klouby pobolívají nás lidi většinou to okamžitě začneme řešit, ale pes takové bolesti prožívá často tajně, dokud není špatně. “Možná si ani neuvědomíte, že pes už začíná mít problémy s klouby, možná si myslíte, že se mu teď nechce jít na procházku, je líný, jen leží… a to už je znak toho, že váš pejsek něčím trpí,” upozorňuje veterinární lékařka Zuzana Fekečová. Řešení je naštěstí dostupné a jasné – ideální je dbát na prevenci a podávat psovi správnou kloubní výživu.

Ale co by přesně měla obsahovat? Možná jste už i vy zjišťovali, co je dobré pro psa na klouby, aby byly zdravé nebo mu ulevili od bolesti . Na výběr máte několik účinných látek, včetně kolagenu, které při dlouhodobém podávání psovi skvěle fungují nejen jako prevence, ale také pomocná léčba.

Zdravé klouby jsou  pro spokojenost psa základem

Psi jsou úžasná zvířata, která mají trochu smůlu v tom, že jejich slabým článkem jsou právě klouby. Postupným vývojem tohoto živočišného druhu a neustálým šlechtěním vzniklo nespočet plemen. U některých z nich existují genetické predispozice právě pro onemocnění pohybové soustavy – dysplazie, luxace, špatné postavení končetin, nerovnoměrný růst, artritidy – tedy záněty kloubů. U pejsků kříženců z útulku to prakticky předem odhadnout nelze, ale nezřídka jsou klouby takových pejsků také poznamenány těžkým životem.

Navíc psi v porovnání s námi rostou mnohem rychleji. Vysvětluje veterinární lékařka Zuzana Fekečová: „Když si uvědomíte, že pes dosáhne své optimální výšky možná do těch 14-16 měsíců, to je taková představa, jako kdybychom za 7 let měli vyrůst na svou dospělou výšku. Čili ten nápor na pohybový aparát, a hlavně na kosti je obrovský.“

Že psi stárnou jinou matematikou než my lidé, je známá věc a každý majitel psa by si měl umět podle konkrétního plemene přepočítat, v jaké fázi života se jeho miláček právě nachází.

Takže když to shrneme, je důležité znát všechna tato specifika psů a už při koupi malého štěňátka se nezapomenout informovat o všech zdravotních rizicích, která by ho mohla potkat. Obzvlášť důležité je umět v pravý čas odhadnout, že psa cosi pobolívá. Jste si jisti, že rozumíte řeči jejich kmene? Pokud váháte, skvělé shrnutí naleznete v následujícím podcastu, kde veterinářka Zuzana Fekečová vysvětluje, co znamená určité chování psů a jak jim pomoci.

Rizikovými faktory pro vznik problémů s klouby a celkově pohybovou soustavou u psů jsou tedy:

  • genetika
  • rychlý růst
  • vyšší věk psa

S pejsky však máme společného víc, než si myslíme. Příkladem je základní stavební bílkovina, kolagen. Tělo savce si vyrábí kolagen samo, ale v dostatečném množství jen do určitého věku. Takto to příroda zařídila, a proto jedním z důvodů pohybových problémů může být právě nedostatek kolagenu. My lidé můžeme trpět na klouby již v relativně mladém věku a riziko je ještě vyšší u aktivních lidí, případně u těch s těžkou manuální prací. Psi to mají stejně, jim dokonce může začít kolagen chybět ještě dříve, než nám. Nezřídka se stává, že už ve věku štěňátka chrupavka slábne, mohou nastat degenerativní změny v kloubech a kostech, a pejsek začne kulhat.

Toto všechno jsou důvody, proč je nejlepší už od malička podávat psovi adekvátní kloubní výživu. Mnozí majitelé jsou přesvědčeni, že pes má vše, co potřebuje v kvalitních granulích, ale pravdou je, že ani ty nejkvalitnější nedokážou pokrýt celou škálu složek potřebných pro klouby.

Co obsahují výživové doplňky na klouby pro psy

Skupina složek nazývaná souhrnně chondroprotektiva jsou látky glukosamin sulfát a chondroitin sulfát. Kromě nich mohou doplňky na podporu kloubů pro psa obsahovat také kyselinu hyaluronovou, metylsulfonylmetan známý pod zkratkou MSM a také zmíněný kolagen, který lze podávat i čistý. Například na trhu lidských kolagenů vede značka Inca Collagen a její 100% čistý kolagenový hydrolyzát získal za 6 let existence takový úspěch u zákazníků, že se firma rozhodla vyrábět i 100% čistý kolagen pro zvířata s názvem Incapet Collagen.

Jak kolagen pro psy funguje? Kolagenové hydrolyzáty jsou štěpeny molekuly kolagenu z ryb nebo skotu. Nejlepší hydrolyzáty jsou ty, které jsou 100% čisté, bez aroma a příchutí, štěpené šetrně tak, aby vznikly kolagenové peptidy se zachovanou strukturou dvoušroubovice. Tím pádem jsou bioaktivní, tedy tělo člověka nebo psa je dokáže zužitkovat.

Značka Inca Collagen našla způsob, jak této vlastnosti dosáhnout, a to štěpením šetrně za studena, pomocí specifických enzymů. Stejně štěpí i Incapet Collagen. Výsledné peptidy tedy tělo psa rozpozná a využije ke stavbě nových molekul kolagenu. Ten si zabuduje do chrupavky, tkání, kostí a kůže. Zlepšuje se tak struktura všech měkkých a pevných tkání v těle a takto kolagen pomáhá při onemocnění pohybové soustavy a bolestech kloubů u psa. Incapet Collagen je, stejně jako Inca Collagen, navíc získáván z mořských ryb, jejichž kolagen se nejjednodušeji zpracovává, protože z vývojového hlediska jsou tyto molekuly ještě dostatečně čisté a nepoznačené fragmenty jiných molekul.

Zkušenosti spokojených majitelů psů ukazují, že Incapet Collagen funguje i samotný. „Mám doma americkou buldočici Kiru, která má dysplazii 4 stupně a natažený vaz. Incapet Collagen jí velmi pomáhá při regeneraci a obnovuje pohyblivost kloubů,“ těší se majitelka Lucka Valentovičová.

Chondroitin sulfát a glukosamin fungují na jiném principu než kolagen, tlumí bolest a mají protizánětlivé účinky. Kombinace glukosaminu a chondroitin sulfátu je dokonce schopna opravovat poškozenou chrupavku. „Chondroprotektiva podporují makromolekulární syntézu chondrocytů a kyseliny hyaluronové v synoviálním moku, inhibují degradační enzymy a také mediátory zánětu. Proto má kombinace hydrolyzovaného kolagenu s chondroprotektivami velký význam pro regenerační schopnost chrupavek, kůže, pojivové tkáně, cévních stěn, ale i celkově pro podporu zdraví,“ potvrzuje ortoped MUDr. Milan Čarvaš.

Nejlepší kloubní výživa pro psy by tedy měla být kombinací těchto látek, neměl by chybět kolagen, a podpůrnými složkami mohou být i omega-3 mastné kyseliny a vitamín C.

Obsah účinných látek v kloubní výživě pro psy

Aby kloubní výživa účinkovala, měla by obsahovat asi 80 mg glukosaminu a 20 mg chondroitinu na kilogram živé váhy psa. U 20 kilového psa to tedy činí 1600 mg glukosaminu a 400 mg chondroitinu.

Co se týče kolagenu, pokud jej podáváte čistý, tak Incapet Collagen je balen do sáčků o obsahu 3000 mg, což je ideální denní dávka pro psa do 20 kilogramů. V případě větších plemen lze podávat i dva sáčky denně. Nejmenším pejskům zase můžete rozdělit jeden sáček na polovinu, takže mu vystačí na dva dny.

Mnoho chovatelů užívalo Inca Collagen a nyní podávají svým psům Incapet Collagen. Toto je příběh tříleté feny zlatého retrívra Elišky, říká majitelka Dagmar: „Eliška se narodila s vrozenou vadou, má skoliózu páteře. Absolvovali jsme s ní řadu vyšetření, pravidelně docházíme na K-Laser terapii, má různé druhy masážních terapií a hydroterapii měla také. Opravdu velké změny se začaly dít, když jsem začala přidávat Elišce kolagen. Vlastně my ho užíváme všichni:) Eliška jako by zesílila, nemá již ztuhlé svalstvo a je vidět, že si užívá více života. Konečně se z ní stal pejsek, který může běhat a je dokonce i někdy rychlejší, než normální hafani a mé srdce zpívá radostí, že konečně je zdravá a šťastná.“

Pro příznivce Inca Collagenu, kteří mají domácí zvířátko, speciálně nabízíme výhodné maxi balíčky, které se cenově nejvíce vyplatí.

 

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Velký kolagenový balíček pro psy. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlněný uzlík na hraní.

Samozřejmě si přejeme, aby co nejméně majitelů muselo se svým psem řešit takové problémy. Ale život není ideální, a tak je lepší být připraven na všechno, co říkáte? Věříme, že jsme vám pomohli se zorientovat v tom, co je dobré pro psa na klouby a přejeme ještě hodně šťastných společných let s vaším chlupáčem bez bolestí.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×