Jak doplnit kolagen

Každý z nás by se chtěl co nejdéle cítit mladý, plný zdraví a energie a vedle toho ještě dobře vypadat. A mnozí celé roky marně hledají jakýsi zázračný elixír mládí. Víte o tom, že právě takový elixír máme v sobě? Je to náš vlastní kolagen, který v těle spojuje buňky, zabezpečuje zdravý pohybový aparát, kůži, vlasy či nehty.

Bohužel lidské tělo si kolagen tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku a potřebujeme si ho doplnit. Dnes se to už dá zařídit velmi jednoduše. Shodují se na tom odborné autority a množství studií jen potvrzuje účinky kolagenu na klouby, kůži, nehty a také vlasy.

Samozřejmě mluvíme o stoprocentně přírodním mořském kolagenu ve formě prášku, který je lidské tělo schopné přijmout. Takovým doplňkem je i Inca Collagen, který je u nás jedničkou na trhu.

“Od útlého dětství mám rozbité kyčelní klouby na kaši a dodnes se úspěšně vyhýbám operaci. Dělám cíleně vše proto, aby mě pod nůž nedostali. Doplňování kolagenu je jednou z mých zbraní. Děkuji za tříměsíční kúru Inca Collagen! Dostala jsem opravdu účinný produkt, který mi zlepšil kvalitu života, ” zhodnotila ho blogerka Eva Stadler.

Myslíte si, že vám kolagen z masa, vývarů a huspeniny stačí? Toto je jeden z mýtů, které běžně najdete na internetu. Ale se vstřebáváním kolagenu je to složitější. Proto vznikl tento článek, ve kterém vám vysvětlíme, jak si doplnit kolagen velmi účinně a jednoduše.

Kolagen je základní stavební bílkovinou, kterou potřebujeme

Zopakujme si, proč je kolagen důležitý. Je to proto, že kolagen je jedna z vývojově nejstarších stavebních bílkovin a máme ji všude v těle. Někde více, někde méně. Například kůži tvoří až 80% kolagenu a rovněž je ho hodně v chrupavkách. O kolagenu se mluví zejména v souvislosti s pohybovým aparátem a pletí. Zdravý, bezbolestný pohyb a svěží krásná pleť bez vrásek se pojí s mládím, proto získal kolagen pěkný přívlastek – “elixír mládí”.

Ale není to zdaleka jen o mládí a fyzické kráse. Nevěřili byste, kolik neduhů se spojuje s nedostatkem této bílkoviny. Bez kolagenu se jednoduše neobejdeme. Tělo to ví, proto je naprogramováno tak, aby si ho zvládlo vyrobit samo. Má to ale háček. Už po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu a jeho nedostatek může postupně přinášet různé problémy. Začíná se to projevovat už kolem čtyřicítky, kdy přibývají vrásky, kůže se déle hojí, mohou nastat potíže při regeneraci svalů, tkání, šlach a dokonce i kostí. Akutní nedostatek kolagenu může způsobovat lámavé nehty, padání vlasů, nebo jejich zhoršenou kvalitu. “Největší úbytek kolagenu nastává zejména po šedesátce, což se projevuje tvorbou většího množství vrásek, vznikem křečových žil na dolních končetinách, ale i v konečníku, a dochází k mnoha dalším degenerativním změnám,” dodává emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš. Proto by mělo být doplňování kolagenu v zájmu každého z nás. Čím dříve, tím lépe.

Za nedostatek kolagenu si můžeme i sami díky nezdravému životnímu stylu. Syntézu kolagenu negativně ovlivňuje například i kouření, nadměrné vystavování se slunečnímu záření, každodenní stres, ne jen psychický, ale i oxidační, za který může znečištěný vzduch a městský smog. Podílet se na tom může i sedavý styl života, nedostatečný pohyb či nezdravé stravování bez dostatečného objemu potřebných vitamínů. “Právě civilizační projevy, kdy dochází k pasivnímu pohybu a k nezdravému životnímu stylu, k čemuž napomáhá i nevhodná strava, nevhodné pohybové stereotypy, vadné držení těla, atd. To vede k poruše psycho-neuro-endokrinní a imunitní osy, která vede k určité degradaci kolagenu. Jeho syntéza neprobíhá harmonicky a dochází k poruchám,” říká o problémech pohybového aparátu atestovaný ortoped MUDr. Vladimír Holoubek.

Dá se to však zvrátit. Doplnění kolagenu není žádný problém. Kolagen posílí i vlasové kořínky, dodá vlasům živiny a díky tomu pomůže zamezit jejich vypadávání. Vlasy budou rychleji růst, zhoustnou a zlepší se jejich kvalita. Ale kolagen může také pomoci při regeneraci tkání po zranění a dokonce pomoci urychlit hojení po porodu.

Doplňování kolagenu má však svá pravidla.

Jak efektivně doplnit kolagen? 

Nejúčinnější způsob doplnění kolagenu je užívání  přírodního hydrolyzovaného kolagenu v práškové formě, který je stoprocentně čistý a bioaktivní, neobsahuje aromata, příměsi a příchutě. Odborníci radí užívat 3 gramy kolagenu denně po dobu alespoň 12 týdnů. Jiné formy kolagenových doplňků, například tekutý kolagen, nejsou dostatečně účinné, stejně jako nestačí doplňovat si kolagen jen ze stravy.

Proč? I když je kolagen zastoupen ve vývaru, mase, v aspiku a rosolu, z těchto zdrojů ho lidské tělo dokáže načerpat jen málo, pokud vůbec nějaký. A to zejména ve vyšším věku. “Přírodní kolagen bez úpravy se však velmi špatně vstřebává, proto je ho pro vnitřní použití potřeba speciálně upravovat či štěpit, aby se do těla dobře vstřebal,” vysvětluje doktor Milan Čarvaš

Zároveň jde o vařená jídla. Varem se může kolagen v nich denaturovat a účinnost je tak nízká. Naopak kvalitní doplňky dodají tělu čistý koncentrovaný živočišný kolagen, který je upraven do takové podoby, aby ho lidské tělo dokázalo využít. Maximální účinek takového kolagenu zaručuje právě metoda výroby, specifická enzymatická hydrolýza, což je štěpení kolagenové molekuly za studena specifickými enzymy. Díky této šetrné metodě se molekula štěpí na homogenní, identické fragmenty kolagenu se zachovanou trojitou strukturou helixu. Struktura proteinové trojzávitnice zaručuje jejich bioaktivitu. Díky tomu je lidské tělo schopné takto zpracované kolagenové peptidy strávit a vyskládat si z nich opět molekuly kolagenu. A tělo takový kolagen využívá jako jeho vlastní.

Samozřejmě ani při užívání takového kvalitního kolagenu to nefunguje na počkání. Velmi důležité jsou tři věci:

  • optimální denní dávka
  • pravidelnost
  • dlouhodobé užívání

Kolik kolagenu denně? 

Odborníci se shodují na tom, že optimální dávka kolagenu na den jsou asi 3 gramy. Méně než gram kolagenu denně pro tělo nemá význam, zatímco výživové doplňky s přehnaně vysokými dávkami mohou uživatele zklamat kvůli své špatné kvalitě. Více totiž nemusí znamenat více.

Pokud ale vsadíte na skutečně kvalitní kolagen a vaše tělo to potřebuje, není problém užít i více dávek pro pojištění účinku. Balení Inca Collagen obsahuje přesné denní dávky kolagenového hydrolyzátu ve zlatých sáčcích, proto nemusíte při užívání řešit, kolik si ho dát. Jeden zlatý sáček obsahuje přesně 3 gramy kolagenových peptidů. V případě dočasné zátěže, například při rekonvalescenci nebo zranění, můžete krátkodobě užívat obsah dvou až tří sáčků denně. Jinak ale platí, že tělo je schopné transportovat jen určité množství.

Vysvětluje to doktorka biochemie RNDr. Dagmar Petrová: “Tento transportní systém má pro svou látku jen určitou kapacitu. Co nabere, to chrání a dopraví na místo použití. Co nenabere, je bez ochrany vystaveno působení hydrolytických (rozkládacích) enzymů a skončí bez účinku. Účinné množství kolagenu bude vždy záviset na kapacitě jeho transportní bílkoviny, a když ho dostane organismus více, prostě ho nevyužije. Od určitého denního příjmu další zvyšování dávky nevede k lepším výsledkům. Obecně platí, že kolagen přijatý organismem se projeví nejdříve tam, “kde jde o život”, v hojících se ranách, na šlachách a kloubech, kostech, pokožce, vlasech, nehtech a jiných místech v těle.”

Kolagen 4+1

I zvířátka potřebují kolagen. Ke 4 balením Inca Collagene získáte 1ks Incapet Collagene pro vašeho domácího mazlíčka jako dárek. Přidejte mu kolagen do jeho oblíbeného krmiva a sledujte účinky.

Jak dlouho užívat, abyste viděli výsledky

A jak dlouho užívat kolagen? Zejména dlouhodobě a pravidelně. Pokud s ním začínáte, odborníci radí užívat ho denně po dobu tří měsíců. První výsledky mohou být viditelné již po měsíci, ale ideální je pokračovat s užíváním až do konce tříměsíční kúry. Poté následuje udržovací fáze, během níž můžete užívat denní dávku pouze dvakrát nebo třikrát týdně.

Ačkoliv se kolageny získávají z vedlejších produktů hovězího a vepřového dobytka nebo z ryb, za nejideálnější verzi se považuje právě ten poslední typ. Tedy rybí, takzvaný mořský kolagen, který je snad nejpodobnější tomu lidskému. Navíc není nutné k jeho výrobě použít jakékoliv tepelné úpravy, což v případě hovězích a vepřových kolagenů nelze dodržet. A jak jsme si již řekli, tepelná úprava může kolagenovou molekulu denaturovat. Proto je mořský kolagen v posledních letech velmi populární, považovaný za nejlepší kolagen. A Inca Collagen patří mezi top ve své třídě. Posuďte sami:

“Před 2 měsíci jsem měla vážnější operaci kolena, a protože jsem chtěla něco opravdu účinného, tak jsem zkusila Inca Collagen. A musím uznat, že jsem se mýlila, když jsem si myslela, že je to jen placená reklama, protože jsem viděla, jak ho doporučuje mnoho celebrit. Já jsem však obyčejný člověk a mně teď, když rehabilituji, velmi pomáhá. Koleno, hlavně jizvy, se lépe a rychleji hojí, navíc mám i pleť, nehty a vlasy kvalitnější a hezčí, “ uživatelka Mirka Vagaská

“Už déle mě trápí řídnoucí vlasy, což bylo i jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla Inca Collagen vyzkoušet. S odstupem času mohu napsat, že mi vlasy méně vypadávají a co je nejhlavnější, jsou lesklejší. To mě jako ženu nejvíc potěšilo. Stejně příjemným překvapením však byl pro mě účinek Inca Collagene na pohybový aparát. V minulosti jsem měla problémy s ploténkou, v důsledku čehož jsem často pociťovala bolesti páteře. Ty se sice nevytratily úplně, ale rozhodně nejsou tak časté a intenzivní jako předtím, “ spokojená zákaznice Marie Mráziková

Běžné rady, které na doplnění kolagenu nefungují

Kolagen z jídla nestačí

Jak jsme již zmínili, kolagen by se neměl zpracovávat tepelnou úpravou. “Při tepelném zpracování zejména živočišných kolagenů dochází k určité degradaci kolagenu a menšímu působení,” potvrzuje doktor Holoubek. My ale nemůžeme konzumovat hovězí či vepřové nebo vedlejší produkty, jako jsou kůže a kosti, v syrovém stavu. Pokud chceme získat z těchto zdrojů co nejvíce kolagenu, je nutné kosti převařovat a konzumovat vývar nebo aspik. Ovšem takový kolagen je již po převaření málo účinný.

Nepomůže tomu ani kombinování se stravou bohatou na vitamín C. Ano, je super, pokud konzumujete zdravé potraviny. Céčko podporuje syntézu kolagenu. Ale jen tím, že budete přijímat dostatek vitaminu C, si nezabezpečíte i dostatek kolagenu. Produkce kolagenu v lidském těle totiž nezávisí jen od céčka. Doporučujeme samozřejmě zdravě se stravovat, ale se střízlivým očekáváním. Pokud vašemu tělu skutečně chybí kolagen, jinak než kvalitním výživovým doplňkem ho nenahradíte.

Pokud ale užíváte Inca Collagen, nemusíte se obávat ani nedostatku vitamínu C. Inca Collagen je sice stoprocentně čistý kolagenový prášek bez přidání jakýchkoliv vitamínů, ale při koupi každého balení dostanete zdarma i balení vitamínu C. S ideální dávkou 500mg vitamínu C denně podpoříte tvorbu vlastního kolagenu.

Kolagen + Vitamín C

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Samozřejmě je dobré konzumovat potraviny, které mají tendenci podporovat tvorbu kolagenu. Kromě masa, vývarů a potravin bohatých na céčko, je to například lesní ovoce a zelené saláty. Obsahují hodně antioxidantů. Česnek obsahuje mnoho síry jako stopový minerál a kešu mnoho zinku a mědi. Ve vaječném bílku je aminokyselina prolin, důležitá pro tvorbu kolagenu. Těchto potravin byste ale museli jíst obrovské množství, abyste z nich získali tolik kolagenu, kolik vám chybí.

Kolagen v krémech nestačí, protože…

Láká to zejména dámy, které shánějí účinnou kosmetiku proti vráskám. Slovíčko “kolagen” ve spojení s krémem často vyvolá zvýšený zájem. Ale pokud jste dávali dobrý pozor, víte, že molekula kolagenu je příliš velká, a proto je třeba ji štěpit. Krémy obsahující přímo kolagen mohou být velmi příjemné na užívání, ale molekula kolagenu přes kožní bariéru nepronikne. Jde tedy spíše o marketingovou záležitost a při použití těchto krémů kolagen sice zvláční povrchovou vrstvu pokožky, ale nedosáhnete jeho účinku tam, kde je třeba – v hlubších vrstvách pokožky, v dermis.

Pokud tedy hledáte kosmetiku, soustřeďte se spíše na krémy obsahující dostatečné množství vitamínu C, který při průniku přes kůži prokazatelně působí na syntézu vlastního kolagenu v kůži. A zároveň kolagen pijte ve formě roztoku připraveného z čistého kvalitního kolagenového prášku. Je totiž studiemi ověřeno, že toto je nejúčinnější forma pro doplnění kolagenu do kůže, čímž dochází k postupnému vyhlazení kůže, zmenšení vrásek a celkovému zlepšení stavu pokožky.  Tento účinek lze pozorovat již po 4 až 8 týdnech užívání hydrolyzovaného kolagenu.

“Mně doplňování kolagenu citelně zlepšuje nehty i vlasy, hydratuje pokožku, změkčuje staré vrásky a strie a eliminuje pigmentové skvrny, které se zhoršily po porodu a máme to i dědičné. Pití kolagenu se vždy 2x ročně stane mou ranní rutinou a výsledky jsou opravdu viditelné. Můj tip je dávat si ho před létem. V létě naše pokožka prostě vyžaduje dvojnásobnou péči, “ Blogerka Silvia Škultéty

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Tekutý kolagen nestačí, protože…

Na trhu s kolagenovými doplňky najdete leccos. Tabletky, želatinové kostky, ochucené prášky, ale také tekutý kolagen, který se pyšní tím, že je jednoduchý na užívání. Jen si z něj upijete každý den a hotovo. Doplnili jste si hladinu kolagenu v těle. Ovšem…

Pravdou je, že tekutý kolagen nikdy není zcela čistý. Musí obsahovat určité množství konzervantů, aby se nezkazil. A už jste zřejmě pochopili, že ty jsou v kolagenu nežádoucí. U tabletek platí stejný princip: aby mohly být podávány v celistvé formě, bez přísad se neobejdou.

Doktorka Dagmar Petrová takto vysvětluje, proč je prášková forma kolagenu v nejčistší podobě bez přidaných konzervantů, sladidel a aromat nejlepším řešením:

“Krevní oběh je jedinou zárukou, že se kolagen dostane na ta místa v organismu, kde je potřebný. Jedinou formou, ve které se může do krevního (a později lymfatického) oběhu vstřebat, je roztok. Jedinou formou, jak současně předejít bakteriálnímu rozkladu a zajistit snadnou přenosnost do formy roztoku, je prášková forma. V práškové formě je minimální nebezpečí bakteriálního rozkladu (bez vody je bakterie bezmocná). Prášek se rozpouští tím lépe, čím menší jsou v něm částečky. Do práškové formy s dostatečnou rozpustností však lze dostat (v biochemii) jen velmi čistou látku s přibližně konstantní velikostí molekul. Forma tablet se volí tam, kde nelze dosáhnout sypkého, jemně zrnitého prášku. Prášková forma je tedy zárukou čistoty a jednotné velikosti kolagenových fragmentů. “

Právě proto se Inca Collagen získává z nejlepších zdrojů, kterými jsou vedlejší produkty mořských ryb, za použití unikátní technologie enzymatické hydrolýzy, která zachovává fragmenty kolagenu s trojzávitnicí. Dále se zpracovává mikronizací na čistý prášek, který nepotřebuje žádné konzervanty navíc. Kolagen si tak rozmícháte ve vodě nebo džusu a vypijete. Vaše tělo může přijaté kolagenové fragmenty okamžitě zpracovat. Navíc je třísložkový, což znamená, že obsahuje až tři typy kolagenů – typ I., II. a III. Právě tyto typy patří mezi nejzastoupenější v lidském těle.

Je tedy zřejmé, že způsob, jak si lehce doplnit kolagen existuje, ale má svá specifika. Všechna kritéria kvalitního kolagenu, který funguje, splňuje Inca Collagen.  Jde o přírodní produkt, ve kterém se odráží poznatky moderní biochemie, je to certifikovaný a účinný doplněk. Díky němu budete udržovat své klouby a celý pohybový aparát v pohodě i ve vyšším věku. Stejně tak si udržíte zdravou a pěknou pokožku, silné lesklé vlasy a nehty. Dnes už nemusíte volit kompromisy, ale kolagenem můžete svému tělu dopřát benefity mládí na delší období, než to příroda plánovala.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×