Jak se starat o štěně

Štěňátko je symbol roztomilosti všude na světě. Když si ho jen představíte ve své mysli, rozlije se vám v srdci pocit tepla a něhy. Mláďátka psů, bez ohledu na to, jaké jsou rasy, patří mezi ta nejkrásnější stvoření tohoto světa. Není divu, že když se lidé rozhodnou vzít do svého života pejska, nejčastěji hledají psa právě ve štěněčím věku. Toto období života psa si chce celá rodina, zvláště děti, dokonale užít a těšit se z každého momentu s ním. Následují dny plné her, vycházek, radosti a mazlení. Malé štěně je zkrátka neodolatelné.

Rozhodnutí vzít si psa je však závazek na dlouhá léta. Štěně se stává členem rodiny, ale postupně vyroste a stane se z něj dospělý pes, životní společník. A aby byl vždy zdravý, spokojený a dožil se vysokého věku, právě první měsíce jeho života jsou rozhodující. Správná péče o štěně je tedy klíčová. A zdaleka to není jen o stravě. V následujícím článku si vysvětlíme, proč je to tak a jak se starat o štěně po všech stránkách.

Co zahrnuje dobrá péče o štěně

Když uvažujete o psovi, je třeba zvážit svá očekávání, zhodnotit podmínky a životní prostor, který mu můžete poskytnout. Podle toho se rozhodnete, jestli chcete pejska menšího plemene do bytu, nebo větší plemeno do domu s výběhem. A od toho se pak odvíjí také péče o štěně. Její součástí je:

  • dbát na správný vývoj štěňátka
  • připravit se v domácnosti na příchod štěňátka
  • zajistit kvalitní výživu pro štěně
  • pravidelná a důkladná veterinární péče
  • výchova a socializace štěňátka

Starostlivost o psa v dospělosti je nepochybně dosti odlišná od péče o malé štěně nebo dospívajícího pejska. Všechny body si proto rozebereme do detailů.

Vývin štěňátka předurčuje celý jeho život

V raném věku života štěňátka je velmi důležitá přítomnost jeho matky. Během prvních 12 týdnů je prakticky odkázáno na mateřské mléko a tak žádný seriózní chovatel nedává štěňátka novým majitelům před dosažením tohoto věku. Tak jako u člověka, iu psa je mateřské mléko základem pro správný vývoj a budování silné imunity, která jej bude provázet po celý život.

Již během těchto prvních týdnů postupně štěně přechází od mateřského mléka na pevnou stravu. Ta by měla mít optimálně vyvážený poměr proteinů, tuků, vitamínů a minerálů. Pevnou stravu je vhodné štěňátku začít podávat asi ve 4. týdnu života, kdy už mateřské mléko s obsahem živin nepostačuje. Zároveň je však důležité, aby bylo štěně u matky až do 12 týdnů kvůli správné socializaci. Bude tak mít ideální předpoklady pro úspěšné zdomácnění se a správné návyky, když už zavítá k vám domů.

U psů je klíčové pokračovat ve správném vývoji tím, že jej začleníme do rodiny a zajistíme mu kvalitní stravu. “Jednoduše se k němu musíme postavit jako ke členu rodiny. Čili od útlého, dá se říci štěněčího dětství až po to stáří potřebujeme, aby měl zajištěno všechno tak, jako má i člověk. To znamená péči i po fyzické, i po psychické stránce. Většinou, když si někdo koupí štěně, donese si od chovatele nějakou hrst svých granulek, které předtím štěně papalo,” popisuje veterinární lékařka Zuzana Fekečová.


Pro zajištění správného vývoje je důležité zásobit živinami zejména pohybový aparát a klouby psa. Po třetím měsíci života totiž nastává u štěňat nejrychlejší růst… a je opravdu raketový. Psi rostou mnohem rychleji než lidé. “Když si uvědomíte, že pes dosáhne své optimální výšky možná do těch 14-16 měsíců, to je taková představa, jako kdyby jsme za 7 let měli vyrůst na svou dospělou výšku. Čili nápor na pohybový aparát a hlavně na kosti je obrovský,” dodává veterinářka Zuzana Fekečová.

Týká se to zejména velkých plemen, ale rychlý růst je typický pro všechny psy. Důsledkem takového zrychleného vývoje mohou být degenerativní onemocnění pohybové soustavy. Jelikož právě velká plemena rostou nejrychleji jsou na takové nepříjemné genetické vady náchylné nejvíce. Typická plemena se sklonem k onemocněním kloubů a kostí jsou labradoři či dogy. Proto si zjistěte, co je dobré pro psa na klouby kromě klasické stravy a myslete na to, že kloubní výživu by měl dostávat preventivně již od štěněčího věku.

Nejlepší kloubní výživa pro psy obsahuje účinné látky glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, ale velmi důležitý je i kolagen, který tvoří až do 70 % sušinu kloubních chrupavek. Ten se v těle savců tvoří přirozeně od narození, ale postupně jej tělo tvoří ve stále menším množství a může začít chybět. A právě 100% čistý přírodní kolagen z mořských ryb, jakým je Incapet Collagen, je skvělým doplňkem pro podporu zdraví kloubů vašich domácích mazlíčků. Výhodou je, že jim jej můžete bez obav podávat již od štěněčího věku.

“U velkých plemen je to doslova žádoucí, abyste zajistili vašemu zvířátku zdravý vývin pohybového aparátu. Jelikož velká plemena mají první měsíce života velmi rychlou fázi růstu, je třeba dopřát štěňátku kvalitní krmivo a kolagen pro zdravý vývoj kloubů, chrupavek a svalstva,” říká MVDr. Markéta Sedlinská z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Příkladem, jak Incapet Collagen pomáhá pejskům, je i příběh labradorky Evitky. Tu od malička trénovali na její budoucí kariéru, měla totiž pomáhat handicapovaným lidem jako vodící pes. Ale už v mladém věku se jí objevily problémy s pohybovým aparátem, pokračuje její trenérka Jarmila Virágová: “Naše Evitka začala v sedmi měsících kulhat a po vyšetřeních jí byla diagnostikována osteochondróza – OCD. Testovali jsme Incapet Collagen, jak jí pomůže. Evitka je pohyblivější a vůbec se nešetří. Neumím posoudit lékařské hledisko, ale byla trochu méně pohyblivá než nyní.” Tento příběh nakonec skončil happyendem, protože Evitka se stala asistenčním psem.

Incapet Collagen tedy doplňuje chybějící kolagen v těle psa a účinkuje tak, že:

  • podporuje strukturu chrupavek, kostí, šlach, dalších měkkých a pevných tkání v těle,
  • napomáhá při vývoji důležitých součástí pohybové soustavy u štěňátek,
  • chrání před vznikem degenerativních onemocnění pohybové soustavy, případně eliminuje jejich rozvoj,
  • napomáhá regeneraci pohybové soustavy při zraněních, poškození kloubů v souvislosti s chorobami pohybového aparátu,
  • tvoří také podstatnou část kůže psa, proto napomáhá udržovat její dobrou kondici,
  • pomáhá při prevenci kožních onemocnění a při jejich léčbě,
  • pomáhá udržovat zdravou a krásnou srst a drápky.

Jak krmit štěně

Značek kvalitních krmiv je nepočítaně a výživná strava obvykle nestojí pár eur. O granulkách pro naše štěně se většinou radíme už s chovatelem, případně pokud si štěně adoptujeme z útulku a má za sebou složitý úvod do života poradí nám veterinář. Každé plemeno může mít své nároky na správně vyvážené krmivo. Zatímco v dospělém věku psa někteří majitelé rádi sázejí na syrové maso (styl krmení zvaný “BARF”), u štěňátka takové krmení veterináři nedoporučují.

Správně vybalancovat poměr živin ve prospěch štěňátka je při BARF stravě velmi komplikované. Lepší je vsadit na kvalitní štěněcí granule vyvinuté výživovými specialisty, s občasným podáváním masové konzervy. Vždy si zkontrolujte doporučení na množství denní dávky krmiva, abyste štěně nepřekrmovali, ani nenechávali hlad. Jeho energetický příjem může záviset na typu plemene, denní aktivity a predispozicích. Obecně platí, že rostoucí štěňátka potřebují asi dvakrát více kalorií na kilogram váhy, než dospělí psi stejného plemene.

Od malička bychom také měli trénovat pejska na to, kdy je čas jídla. Je vhodné podávat mu stravu vždy ve stejnou dobu, aby si vytvořilo návyk, respektovalo vás jako majitele a nežebralo o jídlo neustále. Napomáhá to také k dobrému trávení. Štěňátka do věku 3 měsíců by se měla krmit častěji, až 4-6 krát denně. Ale postupně od 4. měsíce můžete dávky snížit na 3krát denně a ve věku 1 roku už stačí pejska krmit jen jednou denně. Ideální dobou krmení je večer, můžete mu dávat jídlo přesně ve stejnou dobu, kdy večeří celá rodina. “Psi nás berou jako smečku. I v té vlčí smečce je stolování, tedy papání, jako normální jev, a když jí smečka, jí i ten pes. Já bych doporučovala opravdu to stolování, krmení, udělat jednou za ten den, kdy my večeříme, nasypu mu vedle do misky a on ví, že jíme my, a bude jíst i on,” vysvětluje Zuzana Fekečová. Vidíme tedy, že správné stravování psa je úzce propojeno se správnými sociálními návyky. O těch si ještě v tomto článku něco řekneme.

Mnozí pejsci, zejména ty útulkové, nebo s problematickým začátkem života, mohou trpět nechutenstvím. Při zdravotních problémech je proto komplikované podávat jim doplňky stravy. V případě Incapet Collagen tento problém nenastane, protože tento mořský kolagenový hydrolyzát, který je 100% čistý a neobsahuje nic jiného, ​​než mikronizovaný, enzymaticky hydrolyzovaný kolagen z ryb ve formě prášku, psům mimořádně chutná. Stačí jim ho nasypat do běžného krmiva a můžete tak podpořit chuť k jídlu i náročným pejskům.

Incapet Collagen vznikl jako druhý produkt po úspěchu kolagenu pro lidi, Inca Collagen. Ten si za 6 let na trhu získal více než 200 tisíc stálých příznivců. Proto vznikl nápad vyrobit stejný kolagen pro psy i pro ostatní naše domácí mazlíčky. Oba kolageny jsou ryze české produkty, které se získávají stejnou metodou – enzymatickou hydrolýzou z mořských ryb. Proč právě takhle?

Je třeba kolagen extrahovat tak, aby byl bioaktivní, tedy aby jej tělo člověka nebo psa dokázalo vstřebat a zužitkovat. Molekula kolagenu z dobytka nebo ryb je příliš velká na to, aby ji jiný organismus dokázal využít. Proto je třeba ji štěpit na fragmenty. Zároveň při štěpení musíme zachovat jejich strukturu helisy, díky které jsou bioaktivní. A právě enzymatickou hydrolýzu, tedy štěpení za studena pomocí specifických enzymů, považujeme za nejideálnější. Výsledkem je, že se kolagen rozštěpí na bioaktivní fragmenty, mikronizací vzniká 100% mořský kolagen v prášku, do kterého už nepřidáváme nic víc. Žádné aroma, přídatné látky či konzervanty. I to je předpoklad pro účinný kolagen.

Incapet Collagen dokázal pomoci už mnoha psům, které od štěněčího věku trpěli problémy s pohybovým aparátem. Fenka zlatého retrievera Eliška se narodila se skoliózou páteře. “Opravdu velké změny se začaly dít, když jsem začala přidávat Elišce kolagen. Vlastně my ho užíváme všichni 🙂 Eliška jakoby zesílila, nemá již ztuhlé svalstvo a je vidět, že si užívá více života. Konečně se z ní stal pejsek, který může běhat a je dokonce i někdy rychlejší, než normální hafani a mé srdce zpívá radostí, že je konečně zdravá a šťastná. I terapie se nám zredukovaly na každých 5-6 týdnů, což je super. A také jsem přesvědčená, že začala více vymýšlet, jako by chtěla dohnat ten čas, kdy ještě jako štěně byla v bolestech a nemohla. Energie má na rozdávání,” těší se majitelka Dagmar.

Majitelé pejska Julky, plemene Continental bulldog, hodnotí Incapet Collagen takto: “Julka od svých 2 do 6 měsíců užívala Incapet denně, vzhledem k tomu, že je to období, kdy velmi rychle rostla (z 5 kg štěňátka na 20 kg štěně). Po 6. měsíci dostávala Incapet jednou týdně. V 7. měsíci začala hárat, což je velmi brzy na toto plemeno, hárání skončilo bohužel zánětem dělohy, které se řešilo operací vzhledem k obtížnému stavu. Po operaci jsme začali opět dávat Incapet denně. Po deseti dnech jí vybraly stehy, rána se velmi pěkně hojila. Po 10 dnech od výběru stehů už ránu po operaci není téměř vidět.”

Majitelé Rhey hodnotí: “Rhea je velmi akční a aktivní roční pejsek. Jelikož je to plemeno středního vzrůstu, dostává Incapet Collagen od dvou měsíců pro zdravý růst a vývoj kloubů a chrupavek. Navíc mě nádhernou lesklou a hladkou srst.”

Stoprocentní čistota, bioaktivita a kvalitní zdroje jsou předpokladem pro to, aby vznikl účinný kolagen, který funguje jako výborná kloubní výživa pro psy. Podávat byste jej měli štěňátku denně, Incapet Collagen je prakticky balen do sáčků s dávkou 3000 miligramů. Je to ideální denní dávka pro psy vážící do 20 kilogramů, malým štěňátkům můžete dávku dělit na dvě nebo tři části. Čili jeden sáček mu rozdělíte na dva nebo tři dny. Balení Incapet Collagen obsahuje 30 sáčků, u menších štěňátek tedy vystačí i na tři měsíce. Jak pejsek roste, doporučujeme dávku zvyšovat. Větším psům nad 20 kilogramů už můžete podávat i dva sáčky denně.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Zabezpečte štěňátku výbavu, kterou potřebuje

První dny v novém domově bychom měli štěňátku poskytnout čas na adaptaci, věnovat mu spoustu lásky a mazlení. Samozřejmostí je výbava pro štěně:

  • misky – na vodu, na granule a případně na mokrou stravu,
  • pelíšek,
  • ohrádka,
  • obojek s vodítkem,
  • savé podložky na čurání,
  • hračky pro zábavu, ale také ke žvýkání,
  • hygienické pomůcky – kartáč na česání srsti, šampon na psí srst,
  • přepravku pro návštěvy veterináře.

Vytvořte štěňátku jeho prostor, k tomu vám pomůže ohrádka. Aby si snáze zvyklo na život bez mámy a sourozenců, můžete mu do pelíška dát deku s pachy jeho původní rodiny. V období, kdy se štěně učí signalizovat potřebu, pomohou savé podložky pro případné „nehody“. A samozřejmě, čím více štěně zaměstnáte, tím méně hrozí, že něco v bytě poškodí. Proto potřebuje dostatek hraček, jako jsou žvýkací uzlíky či míčky. Na správnou výbavu jsme mysleli při tvorbě výhodného balíčku s Incapet Collagen, který kromě tříměsíční kolagenové kúry obsahuje také dárky: jemnou plyšovou deku pro psy a velký uzlík na hraní, který miluje každý pes.

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Velký kolagenový balíček pro psy. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlněný uzlík na hraní.

Veterinární péče

S pejskem byste měli absolvovat první očkování proti infekčním chorobám v 8. až 10. týdnu. O měsíc následuje přeočkování a zároveň se přidává i očkování proti vzteklině a leptospiróze. Při prvním očkování dostane pejsek svůj zdravotní průkaz a další očkování ho čeká za rok.

Všímejte si chování štěňátka a pokud se vám na něm cokoli nezamlouvá, raději se poraďte s veterinářem. Pokud se mu viditelně daří, není důvod navštěvovat veterináře, ale je třeba ho pravidelně odčervovat proti parazitům. Navázat můžete na odčervovací cyklus, zahájený v chovatelské stanici. Štěňátka by se měla odčervit ve 2., 4., 8. a 12. týdnu života. Později jej můžete odčervit každých 6 měsíců. Dnes už dostanete odčervovací tablety s příchutěmi, které pejsky lépe přijímají. Možností je také pipeta na kůži, takzvané spot-on přípravky.

Jak správně vychovat štěně a naučit ho poslouchat

Psi jsou velmi učenliví. Liší se to také podle plemene, ale při pevné vůli majitele si dokážou zvyknout téměř na všechno. Správná výchova zahrnuje:

  • naučit psa na vodítko
  • naučit psa plnit základní povely
  • naučit ho na čas, kdy dostává stravu
  • naučit ho na dobu spánku.

Při výcviku a učení na cokoli je třeba navyknout psa na to, co je špatné chování a co dobré. Špatné chování netrestejte v žádném případě fyzicky, pouze změnou tónu hlasu, pokáráním a odstupem. Dobré chování odměňujte pohlazením, mazlením, případně pamlskem. Psí piškoty nebo speciální kvalitní dobroty koupíte v chovatelských potřebách a můžete je s mírou a velmi uvážlivě používat jako motivaci při čemkoli, co psa právě učíte.

Pravidla a režim svému pejskovi vštěpujete jedině vy a neměly by se porušovat. Každý člen rodiny by měl dbát na to, aby se denní rutina pejska neměnila. O návycích při pojídání jsme už mluvili. Kromě nich je snad nejdůležitější naučit pejska, aby se zeptal na potřebu. Na štěňátku většinou poznáte, že potřebuje jít ven, začne být neklidné a hledat si v bytě místo, případně se pohybuje kolem dveří. Malá štěňátka potřebují chodit na potřebu poměrně často, přes den asi jednou za dvě hodiny, ihned po probuzení a před spaním. Případné nehody ignorujte nebo jemně slovně pokárejte, naopak, za každé vyčkání venku pejska odměňte. Velmi rychle pochopí, že se má ven ptát a dostane pamlsek. Později to pro něj bude naprosto přirozený zvyk.

Na obojek a vodítko můžete pejska učit doma, a to tak, že mu je budete pravidelně nasazovat při hrách a zkoušet, jak reaguje, necháte ho s vodítkem volně chodit, kam chce. Opět výborně fungují odměny, takovým způsobem můžete postupně psa naučit, aby na vodítku při procházce příliš netáhl.

Rozhodli jste se, že si pořídíte štěně? Máme z toho velkou radost, je to jedno z nejlepších rozhodnutí ve vašem životě. Štěňátku je třeba se věnovat, ale každá jedna chvíle za to stojí. Váš čas a láska ve spojení s kvalitní výživou včetně kolagenu budou zárukou šťastného, ​​dlouhého a spokojeného života vašeho nejlepšího přítele.

Incapet Collagen + ručník pro psy

Kolagen pro psy Incapet Collagen a jemný ručník, který oceníte po koupeli nebo očistné sprše vašeho miláčka.

Nyní ve výhodném balíčku.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×