kolagen v potravinach

V mládí máme zdravou a hydratovanou pokožku, pohyb nás nebolí, vlasy jsou hustější a nehty pevnější. Je to díky dostatečnému množství kolagenu, které si naše tělo tvoří samo.

Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin našeho těla, která působí jako lepidlo buněk, stará se o pružnost tkání, zabezpečuje elasticitu pokožky a tvoří podstatnou část chrupavek. Není divu, že jde o tak populární bílkovinu, o které všichni mluví. Možná i vy už jste narazili na tipy, jak si doplnit kolagen. I na doporučení, že je potřeba jíst hodně potravin obsahujících kolagen nebo podporují syntézu kolagenu v lidském těle.

Problém je totiž v tom, že lidské tělo si kolagen v dostatečném množství tvoří jen do určitého věku. Po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu. A proto je také důležité kolagen pravidelně doplňovat. Aby ho tělo mělo neustále dostatek a dokázalo si ho doplnit tak do pokožky, pohybového aparátu a nejrůznějších typů tkání.

Ale skutečně stačí jíst potraviny bohaté na kolagen, abyste pocítili maximální účinky kolagenu? Případně které potraviny obsahují kolagen a jak probíhá jejich zpracování v našem těle? A jaké má výhody Inca Collagen jako výživový doplněk v porovnání s potravinami? To vše si vysvětlíme v následujícím článku.

Kolagen je bílkovinou, která se přirozeně nachází v živočišných produktech. Právě ty jsou zdrojem na výrobu výživových doplňků, kterým je i Inca Collagen. To, že existuje možnost si takto účinně doplnit kolagen je výsledkem dlouholetých poznatků světové biochemie: Inca Collagen se získává z vedlejších produktů mořských ryb unikátní technologií zvanou enzymatická hydrolýza. Výsledkem je čistý stoprocentní kolagenový hydrolyzát v prášku, který lidské tělo jednoduše vstřebá a využije tam, kde je potřeba. Vyrábějí se také kolageny z hovězích a vepřových kostí.

Zároveň ale mnoho lidí zajímá otázka, zda je možné pomocí potravin přirozeně doplnit kolagen, popřípadě jíst takové potraviny, které podpoří tvorbu vlastního kolagenu v těle.

Jak podpořit tvorbu kolagenu v těle?

Některé potraviny mají potenciál podpořit v těle vlastní tvorbu kolagenu, například ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitamínu C. Naopak, měli byste se vyhýbat rafinovaným a vysoce zpracovaným potravinám, jako je bílá mouka, sladkosti, pochutiny s vysokým obsahem soli. Nejlépe však dostanete kolagen do těla doplňkem stravy.

Které potraviny obsahují kolagen?

Existují ale i živočišné potraviny bohaté na kolagen. Pojďme si nyní jmenovat některé z nich, jakož i ty, které mají potenciál podpořit syntézu kolagenu. Podle výživových poradců do seznamu patří:

Maso a živočišné produkty

Nejen maso samotné, ať už mluvíme o drůbežím, hovězím nebo vepřovém, ale i vývary a aspiky obsahují hodně kolagenu. Maso také obsahuje aminokyseliny a zinek, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu.

Tučné ryby

Například losos nebo tuňák. Kromě vysokého obsahu omega kyselin jsou tyto ryby považované za jeden z nejlepších zdrojů kolagenu. Nejvíce se ho nachází právě v kůži, proto se také doporučuje ji konzumovat spolu s rybím masem a nevyhazovat ji. Vedlejší produkty ryb se právě kvůli výbornému obsahu kolagenu používají jako zdroj pro výrobu Inca Collagenu. Existují studie potvrzující, že pro člověka je rybí kolagen nejlepší, co se týče vstřebatelnosti a bezpečnosti.

Vajíčka

Bílek z vajíčka je bohatý na aminokyseliny podporující tvorbu vlastního kolagenu.

Ořechy a semínka

Podobně jako je tomu u tučných ryb jsou i ořechy výborným zdrojem omega nenasycených mastných kyselin. Navíc ořechy a semínka obsahují velké množství zinku a mědi, které podporují tvorbu kolagenu.

Citrusy

Sice přímo kolagen neobsahují, ale díky vysoké hladině vitamínu C mají úžasný potenciál podpořit přirozenou syntézu kolagenu v lidském těle.

Bobulovité ovoce

Lesní plody, jako jsou maliny, jahody, rybíz nebo borůvky, obsahují velké množství vitamínu C na podporu tvorby kolagenu a zároveň velké množství antioxidantů, které kolagen v organismu chrání.

Paprika

Různé druhy paprik nejenže patří mezi nejlepší zdroje vitamínu C, ale také obsahují kapsaicin. Jde o protizánětlivou látku, která se také může podílet na stabilitě kolagenových vláken a ochránit je před enzymatickou degradací.

Listová zelenina

Špenát, různé druhy salátů či kapusta obsahují silnou trojici, která podporuje syntézu kolagenu. Je to vitamín C, zinek a měď. A k tomu dostatek chlorofylu, který je výborným antioxidantem.

Jak lidské tělo využívá kolagen v potravinách

Možná vás potěšilo, že se jedná o potraviny, které konzumujete často. Bohužel, má to háček a tím je vstřebatelnost kolagenu a jeho množství v jídle.

Nelze popřít, že konzumace výše uvedených produktů je tělu prospěšná. Ale musíme jít více do hloubky, abychom si vysvětlili podstatu věci. Byl by omyl myslet si, že pokud budete denně jíst kuřecí vývar a telecí řízky, zajistíte si tím dostatek kolagenu. O tom, zda bude daná potravina zdraví prospěšná, rozhoduje i způsob přípravy. Co se týče kolagenu, potraviny na něj bohaté jsou většinou živočišného původu, tudíž je nekonzumujeme syrové, ale tepelně upravené.  A zde je kámen úrazu.

Jednoduše a srozumitelně popisují důvod dva lékaři – odborníci. „Při tepelném zpracování, zejména živočišných kolagenů, dochází k určité degradaci kolagenu a menšímu působení,” vysvětluje atestovaný ortoped MUDr. Vladimír Holoubek.

„Přírodní kolagen se bez úprav velmi špatně vstřebává, proto je potřeba ho pro vnitřní požití speciálně upravovat nebo štěpit, aby se v těle dobře vstřebal,“ doplní emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.

V tomto směru mají živočišné doplňky jako je Inca Collagen obrovskou výhodu. Zjednodušeně řečeno, jsou už v takové formě, čistotě a zejména koncentraci, které lidské tělo nemusí nijak dál zpracovávat a rovnou ho na maximum využije. Samozřejmě, pokud předpokládáme, že je výživový doplněk kvalitní tak jako Inca Collagen. Ten je totiž jedničkou na trhu a ne náhodou: Jde o doplněk, který splňuje kritéria pro nejlepší kolagen.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

„Musím říct, že takovou pleť jako mám nyní jsem několik let předtím neměla, vlasy mám zdravější a lesklejší, také pravidelně běhám a netrápí mě bolest kloubů…mohu tento 100% přírodní mořský kolagen doporučit,“ sdělila ve své recenzi spokojená uživatelka Edita Němcová.

„Převratným produktem, který má statisticky nejlepší „čísla“ je Inca Collagen. Při hledání řešení mých pohybových problémů jsem sáhla právě po něm i já. Po dobu užívání Inca Collagenu cítím, že moje pohyby jsou lehčí a méně těžkopádné. Pohyblivost je přirozenější, už nemusím přemýšlet nad tím, jak daný pohyb udělám, jsem si jistější. Cvičení je pro mě lépe zvládnutelné a také výrazně ustoupily svalové horečky a pálení kostí a svalů po námaze,“ hodnotí folkloristka Lucie Lekárová.

Co se týče zeleniny jako jsou zelené saláty, paprika, ovoce a ořechy, ty kvůli jejich početným benefitům pro lidské zdraví samozřejmě velmi doporučujeme. Ale samotné nedokážou raketově nastartovat tvorbu vlastního kolagenu, pokud má člověk nad 40 let. V tomto věku už lidské tělo tvoří o dost méně kolagenu, než tělo dvacetiletého člověka a rovněž hůře využívá kolagen v jídle. Proto i mladý člověk využije potraviny s kolagenem lépe, než člověk nad 40 let. Je tedy zejména ve vyšším věku biologicky nemožné doplnit si kolagen pouze potravinami. Opět se tedy dostáváme k tomu, že nejlepší a prakticky jediný účinný způsob, jak si kolagen průběžně doplňovat, je v podobě výživového doplňku.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kvalita kolagenu rozhoduje

Proč Inca Collagen tak dobře funguje? Protože jde o prémiový certifikovaný produkt, stoprocentně čistý kolagenový hydrolyzát z ryb. Je to vlastně maximum kolagenu získaného z vedlejších produktů ryb, které jsou, jak jsme již zmínili, nejlepším zdrojem přírodního kolagenu vůbec. Mořský kolagen má oproti hovězímu či vepřovému kolagenu tu výhodu, že nemusí projít tepelnou úpravou a tak jeho účinky zůstávají zachovány.

Molekula kolagenu je v přirozené podobě příliš velká na to, aby ji lidské tělo účinně vstřebalo, proto potřebuje štěpení. Mořský kolagen se štěpí za studena, a to velmi šetrně na menší fragmenty. Zároveň ale při štěpení musí zůstat zachována typická trojšroubovice – helis, což je pletenec tří proteinů. Tato specifická struktura zajišťuje kolagenovým vláknům schopnost znovu “se poskládat” a vytvořit účinný kolagen. “Proto je dokáže organismus příjemce do tohoto procesu zase přijmout a využít k postavení nových trojšroubovic. Organismus je tedy použije stejně, jako by použil to, co by si vyrobil sám, kdyby to ještě vyráběl v dostatečném množství,” přibližuje doktorka biochemie Dagmar Petrová.

Pokud zůstane zachována trojšroubovice mluvíme o bio-aktivním kolagenu. Tedy takovém, který je biologicky aktivní a lidské tělo s ním umí zacházet jako s vlastním. Inca Collagen vzniká přesně takovou šetrnou procedurou, která se nazývá enzymatická hydrolýza. Je to metoda extrakce rybího kolagenu za studena, výsledkem je čistý jemný prášek připraven k užívání.

Inca Collagen se před užitím jednoduše rozmíchá ve sklenici vody. Vznikne tak čerstvý maximálně účinný roztok. Zatímco je v práškové formě nezkazí se, a proto nepotřebuje konzervanty. Jakmile si ho rozmícháte a vypijete, přechází s maximálním účinkem přes tenké střevo do krevního oběhu. “V práškové formě je minimální nebezpečí bakteriálního rozkladu – bez vody je bakterie bezmocná. Prášek se rozpouští tím lépe, čím menší jsou v něm částečky. Do práškové formy s dostatečnou rozpustností však lze dostat (v biochemii) jen velmi čistou látku s přibližně konstantní velikostí molekul. Prášková forma je tedy zárukou čistoty a jednotné velikosti kolagenových fragmentů,” dodává doktorka Petrová. Toto je důvod, proč například tekutý kolagen není dobrým řešením výživového doplňku. Je těžké v něm zachovat čistotu a zároveň trvanlivost, tudíž zákonitě obsahuje velké množství chemických konzervantů.

A co denní dávka kolagenu? Odborníci se shodují na tom, že kolagen funguje již od denní dávky 2000 až 3000 miligramů, užívat příliš velké množství nemá smysl. Neuškodí to, ale je to plýtvání, protože tělo má jen určité množství transportní látky (většinou albuminu), který má za úkol dopravit kolagen kam je potřeba. Pokud by bylo albuminu málo, nadbytečný kolagen tělo bez užitku vyloučí. Právě proto jedno měsíční balení Inca Collagenu obsahuje 30 přesných dávek kolagenového prášku ve zlatých sáčcích po 3000 miligramech.

“Nejvíc je to u mě vidět na vlasech, rostou tak rychle, jako bych je hnojila. S kadeřnicí to kontrolujeme a jsou to minimálně dva centimetry za měsíc a půl. Co jsem ale vysledovala a docela mě to pobavilo, tak mi po něm roste rychle obočí! Nechávám si ho totiž upravovat. Doba nutnosti úpravy se začala hodně zkracovat, už po týdnu bych mohla jít znovu.” Blogerka Tereza (Lifestyle BRNO)

Proč Inca Collagen neobsahuje příchutě ani aromata? Protože by to narušilo jeho účinek, neboť různé přidané látky či kyseliny by mohly kolagenové peptidy znehodnotit. Rovněž neobsahuje ani vitamín C, přestože céčko a kolagen jsou super dvojice. Vitamín C je také kyselina, která by při smíchání s kolagenem ve výživovém doplňku mohla jeho citlivé fragmenty poškodit, případně bránit jejich vstřebávání.

Inca Collagen má proto tuto otázku vyřešenou jinak: ke každému balení kolagenu dostane zákazník balení vitamínu C zdarma. Jde o vitamín C s dávkou 500 miligramů. Stačí ho užívat denně stejně jako kolagen a nechat je společně pracovat.

Kolagen + Vitamín C

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Pojďme si vše shrnout, kvalitní kolagen musí být:

  • Bio-aktivní
  • Hydrolyzovaný za studena
  • 100% čistý
  • Ve formě prášku
  • Bez aromat, příchutí a konzervantů
  • Certifikovaný
  • S dostatečnou denní dávkou

Jak vidíte, výroba kvalitního kolagenového doplňku je hotová věda. Pokud má mít opravdu viditelné účinky, je třeba do procesu jeho vývoje a výroby vsadit odborné znalosti a vědu. To v Inca Collagen děláme již dlouhá léta a proto má náš produkt výborné hodnocení, v testech vyhrává a je stále jedničkou na trhu. Potvrzuje to nespočet spokojených zákazníků, kolagen užívají sportovci, pomáhá maminkám na zotavení po porodu, ženám nad 40 při péči o vrásky, rovněž výhody kolagenu využijí i muži.

“Po nehodě jsem začala používat Inca Collagen, primárně na rychlejší hojení zlomeniny pánve. Už po měsíci používání jsem si všimla krásných pevných nehtů, které mám jinak velmi lámavé. Vlasy po pobytu v nemocnici, kde jsem se o ně nemohla postarat jak jsem zvykla, tak dostaly pěkně zabrat, ale po kolagenu se začala kvalita zlepšovat. Co jsem opravdu nečekala, že budu mít po kolagenu takhle nádherně dlouhé řasy nepoužívám už delší dobu žádné sérum, takže tento výsledek je jen díky Inca Collagenu. Tímto moc děkuji za tak úžasný český produkt.” Petra Burešová

“Nedám na něj dopustit, zlepšila se mi po něm kvalita vlasů o 100%, délky si všímá i okolí a tolik “baby” vlásků jsem snad nikdy neměla!” Gabriela Čížková

Za ty roky, co je Inca Collagen na trhu, jsme byli svědky i doslova neuvěřitelných příběhů zákazníků. Přečtěte si například příběh maminky tří dětí Lucky, která ho užívala i během kojení. Nebo příběh hudebníka Petra Jarábka, který si spálil záda na slunci a Inca Collagen mu pomohl k rychlejší regeneraci.

A protože má Inca Collagen takový dlouhodobý úspěch, rozhodli jsme se přijít na trh i s kolagenem pro zvířátka. Incapet Collagen je mladším sourozencem Inca Collagenu a má již své věrné příznivce. Ideální možností, jak ho vyzkoušet, je využít akci 4 + 1 zdarma – získáte kompletní intenzivní kolagenovou kúru na 4 měsíce a měsíční balení Incapet Collagenu zdarma. Tak můžete rovnou vyzkoušet i kolagen pro psy, kočky či koně a na vlastní oči pozorovat jeho skvělé účinky na zdraví zvířete.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jezte zdravě a užívejte Inca Collagen

Takové je naše shrnutí na závěr. Zdravé potraviny jsou samy o sobě super, ale je třeba je doplnit o kolagen z výživového doplňku. A nesmíme zapomenout na to, že některé faktory běžného života naopak snižují produkci kolagenu v těle. Patří sem kouření, oxidační stres, ale i přehnaná konzumace nezdravých potravin, například rafinovaného cukru.

Naopak příjem dostatečného množství pestré zeleniny a ovoce, správný pitný režim a zařazení nezpracovaných, čerstvých potravin (například doma připravené ryby a maso) pomáhají udržet v těle kolagen. Pokud k tomu přidáme denní dávku Inca Collagenu, úspěch je zaručen. Zkuste například tento recept na zdravé smoothie, kterým odstartujete den. Obsahuje právě ty potraviny, které mají tendenci podpořit tvorbu kolagenu ve vašem těle.

Použijte:

  • hrst lístků baby špenátu,
  • jeden banán,
  • několik kešu oříšků, případně mandlí,
  • trocha citronové šťávy,
  • dvě oloupané kiwi (nebo jedno jablko – podle toho, co máte raději),
  • asi decilitr vody,
  • pytlík Inca Collagenu.

Vše důkladně rozmixujte v mixéru a smoothie si vychutnejte. Myslíme si, že tyto suroviny patří k nejdostupnějším vůbec a tato kombinace má zaručeně i skvělou chuť.

Tip: Nejste si jistí, zdali má vaše tělo dostatek kolagenu? Otestujte se sami!

Užíváním Inca Collagenu dosáhnete maximálního efektu kolagenu v lidském těle. Může vám pomoct udržet zdravý pohybový aparát, pomůže při hojení pokožky, pomůže udržet svěží pleť a posilnit vlasy i nehty. To vše pod taktovkou profesionálů a vědeckých kapacit, kteří se rozhodli z přírodní bílkoviny vytěžit to nejlepší pro člověka.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×