Tekutý kolagen

Kolagen ve formě výživového doplňku je velkým hitem a my se tomu vůbec nedivíme. Kdo poznal fantastické účinky kolagenu na vlastní kůži, vlasech či kloubech, zůstává mu věrný. Elixír mládí, jak se kolagenu často říká, v lidském těle působí jako pojivo – lepidlo buněk, které zajišťuje pružnost kloubům, komplexní bílkovina, která vyhlazuje, spojuje, zpevňuje pokožku a také slouží jako živina pro vlasy či nehty.

Ale není kolagen jako kolagen. Ten, kdo ho ještě neužíval a chtěl by začít, si většinou klade otázku: který kolagen a v jaké formě si ho mám pořídit?

Na trhu je mnoho výživových doplňků s kolagenem, proto výběr není jednoduchý. Kolagen často koupíte ve formě prášku, který se rozmíchá ve sklenici vody či džusu, co se považuje za nejlepší formu. Dostupné jsou i kolageny ve formě tablet, které se zapíjejí. V poslední době se ke slovu dostává i tekutý kolagen, který je již namíchaný jako roztok. Bývá prezentován jako kolagen pohodlný na užívání, protože ho není třeba už s ničím míchat a zapíjet. Ale je takový doplněk skutečně účinný? Odpověď na tuto otázku vám nabídne následující článek, ve kterém půjdeme opravdu do detailů, které vycházejí z odborných zjištění.

Bez kolagenu se neobejdeme

Nejprve si připomeňme důležitost kolagenu v lidském těle. Tento protein se v mladém organismu tvoří automaticky. V dětském věku ho máme dostatek. Je to právě kolagen, který je zodpovědný za růžové kulaté tvářičky, jemnou a pružnou pokožku dětí. Zabezpečuje také pohyblivost kloubů. Nachází se v chrupavkách, vazech, šlachách i kostech, působí jako mazivo v kloubech. Podporuje také buňky, které tvoří tkáně v celém těle. Přes pokožku využívají kolagen i naše vlasy a nehty. Pokud bychom to měli vyjádřit v číslech:

  • kolagen tvoří až 30% všech bílkovin v našem těle
  • 70% celkového kolagenu v těle se nachází v sušině kloubních chrupavek
  • tvoří 75-80% buněk lidské kůže

V různých tkáních živočichů se nacházejí různé typy kolagenů. Aktuálně známe asi 27 z nich. Pro lidský organismus jsou nejpodstatnější první čtyři typy kolagenů. Molekulu kolagenu tvoří asi 19 aminokyselin a každá z nich má v těle svou důležitou funkci.

To vše za ideálních podmínek, tedy pokud je kolagenu v těle dostatek. Lidský organismus si však kolagen tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku. Pak začíná jeho produkce postupně klesat, podle výzkumů je to až o 1-1,5% ročně. To znamená, že ve věku 40 – 45 let si ho tělo již téměř netvoří. Výsledek? “Objevují se první příznaky stárnutí organismu – první vrásky, pokožka ztrácí svoji elasticitu a pevnost, což ovlivňuje zejména kolagen typu I, a mimo jiné se zhoršuje kvalita nehtů a vlasů. Samozřejmě nastává i pokles ostatních typů kolagenu, hlavně typu II, což může vést ke snížení pružnosti šlach, svalů i kostí, a tak se zvyšuje pravděpodobnost zranění, artrózy nebo artritidy,” vysvětluje Doc. RNDr. Ingrid Tůmová z Katedry farmakologie a toxikologie Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě.

Navíc proces tvorby vlastního kolagenu mohou brzdit i negativní vlivy jako je nezdravá životospráva, nadměrné vystavování se slunečnímu UV záření, kouření, stres, nadměrná konzumace alkoholu, zkrátka všechny ty neřesti, kterým během života podléháme. Reálně to tedy znamená, že můžeme mít nedostatek kolagenu už i ve 23 letech, pokud je náš životní styl bujarý a nezdravý.

Co s tím? Samozřejmě je dobré omezit negativní vlivy tak, jak je to jen možné, ale i za ideálních okolností kolagen ztrácíme. A tady vstupují do hry výživové doplňky.

Pokud si na užívání vybereme skutečně kvalitní kolagen, jakým je i Inca Collagen, můžeme efektivně kompenzovat přirozený úbytek této bílkoviny. Benefity jsou obrovské:

Kolagen může pomoci posílit celý pohybový aparát, což znamená, že díky tomu tělo lépe zvládne běžnou i nadměrnou zátěž. Pomáhá snížit riziko poranění kloubů, šlach i svalů, pomůže i při rekonvalescenci po různých zraněních, napomáhá regeneraci svalových tkání.

Pomáhá při prevenci stárnutí pleti a při jejím omlazení. Dostatek kolagenu dělá pleť pružnou, svěží a mladistvě vypadající, hydratuje ji, vyhladí jemné vrásky, zamezuje tvorbě nových.

Zlepšuje růst vlasů a podporuje jejich kvalitu, protože pokud je v kůži dostatek kolagenu, mají z toho prospěch i vlasy. Kolagen obsahuje důležité aminokyseliny, které si tělo přes kůži bere na tvorbu vlasového keratinu. Ten je tím kvalitnější, čím lepší živiny získává. Je proto účinnou cestou jak zastavit vypadávání vlasů, zlepšit jejich kvalitu, případně jej lze užívat jako prevenci a součást péče o vlasy.

Prospívá i nehtům. Kolagen podobně jako u vlasů tělo využívá na tvorbu kvalitních, pevných nehtů. Problémy, jakými jsou lámavé nehty, měkké a třepící se nehty, jsou často důsledkem nedostatku živin v nehtových lůžkách, tedy v kůži, jejíž základní stavební bílkovinou je kolagen.

Inca Collagen je výborným pomocníkem v létě. Abychom se nespálili, je důležité vědět, jak se správně opalovat. Kolagen pomáhá pokožce zvládat účinky slunečního záření, pomáhá i při hojení pokožky, pokud si ji spálíte. Opálení díky němu vydrží déle. Ví to i známá modelka a bývalá miss Alena Prešnajderová:

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kolagen už dávno není ženská záležitost. Tak jak účinkuje u žen, stejně účinkuje kolagen pro muže. Tuto bílkovinu potřebuje každý z nás a muži si ho oblíbili zejména pro účinky spojené s aktivním životním stylem bez bolestí a zranění.

 “Asi po měsíčním každodenním užívání mi přestaly začínající bolesti v kloubech, kolenou a ramenou, pohyblivost těla se zlepšila a po třech měsících užívání kolagenu jsem zjistil, že ani při delší namáhavé práci necítím bolesti ve všech kloubech jako dříve a tělo se stalo takové pohyblivější a pružnější,” hodnotí podnikatel a hudebník Pavel Žák.

Pomáhá i zvířatům. Podobně jako pro lidi je kolagen důležitý i pro zvířata – koně, pejsky či kočky. Naši domácí mazlíčci mohou pociťovat problémy s pohybovým aparátem již v mladém věku, jen nám to nedokážou říct, a když se objeví první příznaky, bývá už zle. Doplňování kolagenu je tedy dobrou prevencí před nemocemi kloubů zejména u zvířat s vysokou fyzickou zátěží, nebo u psů s genetickou predispozicí. Kolagen pomáhá udržet hladkou zdravou srst, hřívu a drápky či kopyta. Proto vznikl Incapet Collagen, verze kolagenu pro zvířata. “Mám doma americkou buldočicu Kiru, která má dysplazii 4. stupně a natažený vaz. Incapet Collagen jí velmi pomáhá při regeneraci a obnovuje pohyblivost kloubů. Stejně jí kolagen zlepšil kvalitu srsti,” pochvaluje si zákaznice Lucie Valentovičová.

Inca Collagen je doplněk ve formě prášku, který se připravuje rozmícháním ve sklenici vody nebo džusu.  Namíchaný kolagenový roztok je tak naprosto čerstvý, tím pádem i maximálně účinný. Naopak tekutý kolagen, který je již prodávaný ve formě hotového roztoku, může být kvůli konzervantům zcela neúčinný pro vaši pleť nebo vlasy. V následujících řádcích si to vysvětlíme, aby bylo jasné, co dělá z Inca Collagen jedničku na trhu mezi kolageny.

Typy kolagenových doplňků

Výživové doplňky vznikají zpracováním kolagenu jiného živočišného druhu. Známe hovězí, vepřový i mořský kolagen z ryb. Kolagen se extrahuje z vedlejších živočišných produktů, které by se jinak nedaly využít: kosti, šlachy, kůže, ploutve a šupiny z ryb.

To vše je výborným zdrojem kolagenu, ale má to háček – a tím je způsob zpracování.

I forma výsledného doplňku může být různá. Tablety, želatinové kostky, prášek, nebo nápoj? Jak zjistit, která z nich je nejúčinnější?

Někdy výrobci sázejí spíše na formu výsledného produktu / aby chutnal, pohodlně se užíval, neměl nežádoucí aroma a podobně /, ale neberou už ohled na způsob zpracování kolagenu. Zpracovat kolagen tak, aby výsledkem byl účinný výživový doplněk, není vůbec jednoduché. Kolagenová molekula ze živočišných produktů je na vstřebání pro lidské tělo příliš velká, proto je třeba ji štěpit na malé fragmenty. Aby však tyto malé části nadále fungovaly tak, jak je třeba, musí být zároveň zachovaná specifická struktura helixu. Jde o tři propletené řetězce proteinů, díky čemuž jsou fragmenty biologicky dostupné, tělo je snadno přes sliznici trávicího traktu přijme do krevního oběhu a doručí je tam, kam třeba. Právě tato struktura helixu odpovídá například za pevnost a odolnost tkání chrupavky. Proto při zpracování živočišného kolagenu musíme zachovat tuto trojitou strukturu do výsledného výživového doplňku.

K její degradaci nejčastěji dochází při převařování živočišných produktů. “Při tepelném zpracování zejména živočišných kolagenů dochází k určité degradaci kolagenu a menšímu působení,” vysvětluje atestovaný ortoped MUDr. Vladimír Holoubek.

A nejen tepelné zpracování je problémem. Je jím také množství konzervantů, příchutí a aromat v kolagenových doplňcích. Tekutý kolagen je většinou připraven tak, aby se dal snadno užívat. Ale kvůli trvanlivosti obsahuje aroma a konzervanty. Kolagen na vstřebání do těla potřebuje být ve formě roztoku, ale musí to být roztok čistý a připravený těsně před užíváním. Podrobně to vysvětluje biochemička, doktorka Dagmar Petrová: “Jedinou formou, ve které se může do krevního (a později lymfatického) oběhu vstřebat, je roztok. Kolagen je hydrofilní molekula, rozpouští se ve vodě. Roztoky bílkovin se ale rychle kazí, takže musí být nějakým způsobem konzervované, aby se zabránilo jejich bakteriálnímu rozkladu. Bacily, plísně a jiné “strávníky” lze v roztoku eliminovat jen různými způsoby sterilizace (záření, zamrazení, chemické konzervanty). Mnoho spor a jiných “spících” stádií různých plísní je ale vůči záření docela slušně odolná, takže jsou nejčastěji použity chemické konzervanty.” Tyto látky však zároveň nadále ničí i samotné kolagenové fragmenty. Navíc konzervantům v potravinách a doplňcích je lépe se vyhnout. 

Jedinou možností, jak předejít bakteriálnímu rozkladu a zároveň zajistit snadnou přenosnost do formy roztoku, je prášková forma kolagenu. “V práškové formě je minimální nebezpečí bakteriálního rozkladu – bez vody je bakterie bezmocná. Prášek se rozpouští tím lépe, čím menší jsou v něm částečky. Do práškové formy s dostatečnou rozpustností však lze dostat (v biochemii) jen velmi čistou látku s přibližně konstantní velikostí molekul. Prášková forma je tedy zárukou čistoty a jednotné velikosti kolagenových fragmentů“, uzavírá doktorka Petrová.

Proto je Inca Collagen vyrobený ve formě prášku, který si rozmícháme ve sklenici vody až těsně před užíváním.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Tekutý kolagen versus kolagen v prášku

Pokud to shrneme, vyjde nám několik bodů, podle kterých poznáme účinný kolagenový doplněk. Ačkoli to není jednoduché, všechny body do sebe zapadají jako puzzle.

  • Kolagen má být bioaktivní, bez tepelného zpracování. Při něm dochází k denaturaci, čili nezvratné změně fragmentů kolagenu. Naopak, šetrnou metodou zpracování, při níž lze zachovat strukturu helixu, je “studená” metoda, enzymatická hydrolýza. Inca Collagen vzniká hydrolyzováním kolagenu specifickými enzymy, čímž vznikají homogenní, tedy identické fragmenty se zachovanou strukturou trojzávitnice, které jsou biologicky aktivní. “Proto je organismus příjemce dokáže do tohoto procesu zase přijmout a využít k postavení nových trojzávitnic. Čili organismus je použije stejně, jako by použil to, co by si vyrobil sám, kdyby to ještě vyráběl v dostatečném množství,” vysvětluje doktorka Dagmar Petrová.
  • Kolagen musí být čistý, bez jakýchkoliv aditiv. Cokoliv, co je v něm navíc, může snižovat jeho účinek. Příměsi se mohou uchytit na fragmenty štěpeného kolagenu. “Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu. V momentě, kdy se má z fragmentů kolagenu opět enyzmaticky vybudovat nová molekula kolagenu, uchycené příměsi s vysokou pravděpodobností tento proces neumožní“, dodává doktorka Petrová. Proto Inca Collagen neobsahuje žádné aroma, konzervanty, ani vitamíny.
  • O jeho účinku rozhoduje i vstupní surovina. Inca Collagen je mořský kolagen, jeho zdrojem jsou tedy vedlejší produkty kvalitních mořských ryb, jako jsou ploutve, kůže a šupiny. Právě mořský kolagen je považován za nejvýhodnější typ kolagenu, protože se lépe vstřebává a nebývá znečištěný fragmenty jiných molekul. Přirozeným důsledkem těchto zdrojů je typické aroma a chuť mořského kolagenu. Pro někoho to může být nevýhoda, ale věrní zákazníci vědí, že právě to je důkazem kvality. “Co se kolagenu týká, za poslední tři roky jsem zkusila tři asi největší značky, takže to mohu zodpovědně srovnat a za mě vyhrává právě Inca Collagen. Je sice chutí “nejrybovatější”, ale zato má nejviditelnější výsledky a to je pro mě důležitější než ovocná příchuť,” hodnotí herečka Mamba Dasha.
  • Musí být ve formě prášku, z něhož se připravuje čerstvý roztok těsně před užíváním. Takový prášek nepodléhá zkáze a neobsahuje konzervanty, které by jeho účinek snižovaly.

Pokud vezmeme ke srovnání tekutý kolagen, tak tato forma již ze samotné podstaty nesplňuje důležitá kritéria. Například čistotu, protože bez konzervantů by se zkazil. Navíc je jeho účinek sporný, protože přídavné látky s velkou pravděpodobností degradují fragmenty kolagenu se strukturou helixu. Je tedy vůbec možné, aby se doplněk jako tekutý kolagen mohl srovnávat s čistým kolagenovým hydrolyzátem v prášku? Opět to trefně hodnotí doktorka Petrová: “Tekutá forma by byla účinná, kdyby šlo přímo o produkt enzymatického štěpení vypitý ihned po skončení reakce.” Což samozřejmě reálné není.

Tekutý kolagen někdy obsahuje i zbytečně velké množství kolagenu. Ideální denní dávka kolagenu je podle odborníků kolem 2000-3000 miligramů, více lidské tělo ani není schopno přijmout. Na přesun kolagenových fragmentů potřebuje totiž transportní látky, kterých je omezené množství. Ty naberou tolik kolagenových fragmentů, kolik zvládnou, a ty které jsou navíc, tělo prostě vyloučí.

A co se týká přidaných vitamínů, platí to, co jsme vysvětlovali u konzervantů a aditivech. Kolagen a vitamin C jsou super dvojice. Vitamin C je antioxidant a podporuje syntézu vlastního kolagenu. Proto někteří výrobci přidávají do výživových doplňků kolagenu i vitamín C. Tím však může dojít k narušení fragmentů kolagenu. Inca Collagen neriskuje a vitamin C do kolagenu nepřidává. Nabízí ho však grátis ke každému balení – každá kapsle obsahuje 500 miligramů vitamínu C.

Pokud si chcete dopřát doporučenou tříměsíční kolagenovou kúru, dostanete ještě cosi navíc. Inca Collagen se vyplatí kupovat najednou na celé tři nebo čtyři měsíce. Ke každému z nich máte automaticky měsíční balení vitamínu C a ještě ušetříte.

Relaxační kolagenová kúra

S novým dárkovým balíčkem dopřejte svému tělu relax a výživu jakou potřebuje. Ke 3 kusům Inca Collagenu získáte jako dárek navíc: měkoučký ručník osvěžující, zdravý a kvalitní čaj Geisha od výrobce čajů Oxalis, 3x vitamín C a dopravu zdarma.

Na závěr pár živých důkazů

Toto náročné téma uzavíráme třešničkou na dortu. Jsou to recenze našich skvělých zákazníků. Oni jsou nejlepší ukázkou toho, jak výborně funguje čistý, hydrolyzovaný mořský kolagen v prášku – náš Inca Collagen.

Radka Skácelová

spokojená zákaznice

Když jsem byla mladá, dívala jsem se na padesátnice, jako by to byla hudba budoucnosti, kterou nikdy neuslyším. Uslyšela jsem ji a bohužel se této melodie už nikdy nezbavím. Oslavila jsem padesátku a pohled do zrcadla mi pořád připadá více neuvěřitelný, neutěšený někdy až nepříjemný. Samozřejmě jsem vyzkoušela mnoho výrobků, zabalených do nejkrásnějších reklamních sloganů, z nichž se dá jedině omládnout. Neomládla jsem ani po jednom a bylo by naivní se domnívat, že elixír mládí už někdo vymyslel.

Když mi kamarádka donesla jako dárek Inca Collagen, říkala jsem si, zase nějaká kosmetická bomba, která jen prskne a zhasne. Byla jsem kamarádkou poučena o nutnosti denního užívání a prý neuvěřím. Nevěřila jsem, ale vykonala jsem. Když mi po dvou týdnech říkali v práci: „Ty máš milence?“, musela jsem opět našroubovat v koupelně plné osvětlení, které jsem ztlumila, abych nemusela vidět to, co by v zájmu zachování duševního zdraví stárnoucí krasavice, nikdy nemělo být vidět.

Po měsíci jsem musela konstatovat, že Inca Collagen funguje. Mám méně viditelné vrásky ve tváři, bohatší vlasy i nelámající se nehty. Pokožka celého těla je dokonce i hebká. Opět. I když je mi pořád padesát, pohled do zrcadla už není na šero, ani pološero.

Všem doporučuji dodat výživu pokožce celého těla v jedinečném složení kolagenu, který se nám prý přestává v těle vyrábět po 25. roku života!! Bohužel. Takže proč si nepomoct tím, že buňkám v pokožce doplníme životobudič, který kdysi naše mladé tělo umělo dokonce i samo vyrábět. Před čtvrtstoletím!!!

 

Edita Němcová

event manager

Určitě vám nebudu mazat med kolem pusy a říkat, že když začnete používat kolagen budete mít krásné vlasy, nehty, pokožku a pleť…na to má vliv spousta dalších faktorů jako je životní styl- jako každodenní pohyb, péče o pleť, nehty a vlasy, dostatečné množství tekutin a jiné. Pokud však ale k těmto činnostem doplníte každodenní konzumaci kolagenu, může se vaše pleť, nehty a vlasy zlepšit a to se také stalo po spotřebě 3 měsiční kůry. Musím říct, že takovou pleť jako mám nyní jsem několik let předtím neměla, vlasy mám zdravější a lesklejší, také pravidelně běhám a netrápí mě bolest kloubů…mohu tento 100% přírodní mořský kolagen doporučit.

 

Markéta Bartoňová

matka

Používala jsem ho před těhotenstvím na pleť a úžasné. Počas tehotenství jsem jen snížila dávky na poloviční a myslím, že i to mně zachránilo před striemi které mám dedičné.  Používam i teď při kojení a nepadaji mi tolik vlasy jako jiným maminkám. Pleť mám krásnou, bez pupínku a cítim že i energii. Je to takový malý zázrak a ja na nej nedám dopustit.

 

Petra Burešová

PB Kosmetika

Po nehodě jsem začala používat Inca Collagen Česko, primárně na rychlejší hojení zlomeniny pánve. Už po měsíci používání jsem si všimla krásných pevných nehtů , které mám jinak velmi lámavé. Vlasy po pobytu v nemocnici, kde jsem se o ně nemohla postarat jak jsem zvykla, tak dostaly pěkně zabrat, ale po kolagenu se začala kvalita zlepšovat. Co jsem opravdu nečekala, že budu mít po kolagenu takhle nádherně dlouhé řasy nepoužívám už delší dobu žádné sérum, takže tento výsledek je jen díky Inca Collagenu. Tímto moc děkuji za tak úžasný český produkt.

 

Co říkáte, přesvědčili jsme vás? Chcete-li i vy patřit do této skupiny nadšenců, vyzkoušejte na vlastní kůži sílu čistého kolagenu. Garantujeme vám, že ten rozdíl pocítíte! Inca Collagen je prémiový a certifikovaný výživový doplněk, který si na nic nehraje a nic nepředstírá. Drží si stejnou formu a úroveň už celá léta, protože za ním stojí skutečné odborné kapacity.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×