vitamín c a kolagen

Vitamíny spolu s bílkovinami, sacharidy a tuky patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu plní celou řadu nezastupitelných funkcí. Lidské tělo si je, až na výjimky, nedokáže samo syntetizovat, proto je nutné vitamíny do těla doplňovat pestrou stravou případně vhodnými výživovými doplňky.

Nezapomeňte na “céčko”

Vitamín C neboli kyselina askorbová je jedním z vitamínů, které si naše tělo neumí vyrobit samo. Věděli jste, že v celé živočišné říši si neumí vitamín C vyrobit pouze člověk a některé další velmi nepočetné druhy, jako např. primáti a morčata?

Vitamín C účinně bojuje nejen s nachlazením a chřipkou, ale také přispívá ke zvýšení obranyschopnosti našeho organismu, snížení míry únavy a vyčerpání a k ochraně buněk před tzv. oxidativním stresem. Zvyšuje také vstřebávání železa, je důležitý pro vedení nervového vzruchu a metabolismus bílkovin. Zdravá strava každého člověka by měla obsahovat dostatek potravin s vysokým obsahem vitamínu C.

Kde ho najdu?

Opravdu top zdrojem vitamínu C jsou šípky a černý rybíz, z běžné zeleniny růžičková kapusta. Nejvíc vitamínu C překvapivě neobsahují citrusové plody, přesto jsou dobrým a dostupným zdrojem tohoto vitamínu. Přirozeně jej najdeme také v kiwi, červeném rybízu, zelí, mrkvi, goji (kustovnice čínská) anebo v zelených potravinách, jako jsou chlorella, zelený (mladý) ječmen či spirulina.

Vitamín C je pro člověka jedním z nejdůležitějších antioxidantů. Předchází vzniku oxidačního stresu − dokáže totiž bojovat proti volným radikálům (mohou zhoršit některá onemocnění, jako např. onemocnění srdce, cukrovku a chronické záněty). Vitamín C bychom měli užívat v době detoxikace organismu, tu je dobré provést zejména preventivně před zimou a nástupem chřipkového období, abychom posilnili svoji imunitu a pročistili si svůj organismus.

 

Proč je vitamín C kamarádem kolagenu?

Vitamín C má totiž nezastupitelnou úlohu při tvorbě kolagenu v lidském těle. Vitamín C je potřebný už v první fázi produkce kolagenu, vlastně odpovídá za základní vlastnost kolagenu, tj. jeho pevnost. Jednoduše řečeno, jeho nedostatek vede k tvorbě defektního a nestabilního kolagenu. Naopak příjem dostatečného množství vitamínu C, ať už pestrou stravou nebo ve formě doplňků stravy, znamená “omlazení” pohybového aparátu, redukci degenerovaných vaziv a chrupavek. Velmi důležitý je pro sportovce, kteří podstupují enormní fyzickou zátěž, ale samozřejmě nejen pro ně.

Užíváte kolagen? Určitě jej užívejte s vitamínem C. Při nákupu Inca Collagenu u nás dostanete jako dárek Vitamín C s šípky. Stačí jedna tableta našeho vitamínu C denně spolu s denní dávkou Inca Collagenu, abyste pomohli kolagenu a zároveň posilnili svou obranyschopnost.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×