Odborný magazín  Bedeker zdravia,  se  kterým už několik roků  spolupracujeme, připravil článek  s odborníkem na téma  kolagen v lidském  těle. Ve  spolupráci  s redakcí a souhlasem  vydavatele  vám tento článek v plném rozsahu přinášíme.

Kolagen tvořený aminokyselinami představuje nejčastěji se vyskytující protein nerozpustný ve vodě. Vytváří  základ vaziva, chrupavek, ale i kostí v těle savců. Kolagenová vlákna jsou velmi měkká, nepružná, pevná, ale přitom velmi ohebná. Významným zdrojem kolagenu je rybí, hovězí, vepřové  či  drůbeží  maso. Je ovšem možné dodat ho tělu  formou  speciálního gelu, nebo kapslí.

Kolagen představuje  až 10 % celkové váhy lidského těla,  30 % svalstva a až 70 % kůže.  Existuje  přitom  víc než  dvacet  typů  kolagenu. Ve šlachách, kůži  a  kostech  najdeme  většinou  typ jedna.  Typ dva je spíš součástí  chrupavek  a typ  tři  cévních stěn. Kolagen se  nachází  především  v mimobuňkové  hmotě,  což  je spletitá  síť  makromolekul. Obsah kolagenu určuje fyzické vlastnosti tělesných tkaniv.

Jak  je to s tvorbou kolagenu v lidském  těle

Kolagen je základní  stavební  bílkovinou  u lidí a živočichů.  Tvoří strukturu  kostí,  vazů,  šlach,  chrupavek a   kloubů .  Molekula   kolagenu je složená ze  tří propletených řetězců  proteinů,  které   vytvářejí  strukturu  trojitého  helixu,  která je zodpovědná za pevnost a odolnost  tkaniva  chrupavek.   Kolagenová  vlákna tvořící   strukturu  kloubových  chrupavek  vznikají  v chondrocytech  řazením  jednotlivých  aminokyselin  do řetězců  bílkovin.  Základní  řetězce  se  následně seskupují  do  trojzávitnice  prokolagenu.  Ten se transportuje z buněk,  kde je dál  upravený na kolagenový  monomer.   Monomery  se  řadí za sebe a vedle  sebe  do   mikrofibril,  následně  do kolagenních  fibril a do kolagenových vláken.  Soustava kolagenových vláken  tvoří  nosnou  arkádovitou  kostru celé chrupavky.   Jen  kolagenem  dobře  nasycená  pojivová  tkaniva  s pevnou arkádovitou strukturou  se  mohou  správně   vyvíjet a následně  mnohem  lépe odolávat  okamžitému  i  dlouhodobému  přetěžovaní.

Po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu.  Pokožka  postupně  ztrácí pružnost  a pevnost, tvoří  se vrásky, zhoršuje  se kvalita  pojivového tkaniva.  „Největší úbytek kolagenu  nastává  zejména po šedesátce.  Tvoří se více vrásek , vznikají  křečové  žíly  na dolních  končetinách  i v konečníku  a  dochází  k mnoha  dalším  degenerativním  změnám,“  vysvětluje  emeritní primář  ortopedie  MUDr.  Milan  Čarvaš  a  dodává , že dnes se  kolagen v medicínské  praxi s úspěchem  využívá  v podobě  kolagenových  injekcí, obvazů na chronické  rány,  na krytí  popálenin , při výrobě  cévních protéz  a samozřejmě  i v kosmetice a estetické  medicíně.

Jak  je možné  kolagen  tělu dodat?

Zdrojem kolagenu je rybí,  hovězí,  vepřové  či drůbeží maso.  „Přírodní kolagen bez úpravy se však velmi  špatně  vstřebává,  proto je  ho  potřeba  pro vnitřní použití  speciálně  upravit  či  štěpit .  Dodaný kolagen podporuje výživu kostí a chrupavek,  pomáhá  hojit  drobná  poranění, zvyšuje  pevnost  svalů,  šlach, vaziv i kůže,“  říká  doktor Čarvaš.

Na  trhu existuje celá  řada výrobků  na podporu pohybového aparátu. Dobré je kombinovat  kolagen  s tzv. chondroprotektivy – s chondroitin sulfátem  a glukosamin  sulfátem. „Chondroprotektiva  podporují makromolekulární  syntézu chondrocytů  a kyseliny  hyaluronové v synoviálním  moku,  inhibují  degradační enzymy a také  mediátory  zánětu.  Proto má kombinace  hydrolyzovaného kolagenu  s chondroprotektivy  velký význam  pro regenerační  schopnost chrupavek,  kůže, pojivového tkaniva, cévních stěn, ale i celkově pro podporu zdraví,“  vysvětluje  odborník .  Upozorňuje,  že ideální  je preventivní  podávání kolagenu ,  případně  též  jako doplněk stravy,  při léčbě  bolestí souvisejících  s poruchami pohybového aparátu.

Proč užívat hydrolyzovaný kolagen?

Klouby a chrupavky vystavené námaze  jsou  náchylné k opotřebování  a poškození.  Tělo si neumí vyprodukovat  dostatečné  množství chrupavky na neutralizování těchto ztrát. V tomto  případě  může  pomoci  hydrolyzovaný  kolagen.  Ten stimuluje  syntézu  chrupavkové  masy, a tak  působí  jako prevence vzniku  degenerativních   onemocnění,  jako akutní bolest, ranní ztuhlost kloubů  a omezení  funkce kloubů.

Pacienti užívající 10 gramů hydrolyzovaného kolagenu denně  pociťují znatelné  zlepšení  po šesti až dvanácti  týdnech .  Při preventivním  užívání 10 gramů hydrolyzovaného  kolagenu denně  se  riziko vzniku  degenerativních  onemocnění  výrazně  snižuje.   Pomáhá  lidem  zůstat fit,  hlavně  ve vyšším věku. Prospěšný je i  jedincům s nadváhou,  nebo těm, co mají genetickou  predispozici  ke vzniku degenerativních  onemocnění  pohybového aparátu.  Vhodný je  i pro  lidi   zaměstnané v  povoláních,  kde si  namáhají  klouby,  stejně jako pro ty, u kterých byla   předchozí  anamnéza  poranění  kloubů, např. zlomeniny,  poranění  vaziva  a pod.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Přečtěte si také

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×