Funguje veganská (rostlinná) alternativa kolagenu?
Kolagen je již poměrně známým pomocníkem pro pleť, vlasy a nehty, ale také pohybový aparát. Jeho účinky lákají všechny věkové kategorie, nevyjímaje lidí konzumujících výhradně rostlinnou stravu. Tady u mnoha lidí vzniká dilema – je totiž známo, že kolagen je ryze živočišný produkt. Trh však nabízí i takzvané veganské kolageny. Co to vlastně je a může to fungovat? Na všechny vaše dotazy vám odpoví tento článek.
Co je vlastně kolagen?
Kolagen je nejhojněji zastoupeným proteinem v těle člověka a dalších obratlovců. Organismus si jej tvoří sám, a je to i nevyhnutelné, vždyť bez kolagenu by tělo takříkajíc nedrželo pohromadě. Kolagen je součástí pokožky, tkání orgánů, nachází se ve svalech, kostech, a tvoří až 70% sušiny kloubních chrupavek. Jeho úkolem je spojovat buňky, zajišťovat pružnost a zároveň pevnost nejrůznějších tkání v těle.
Jelikož si však tělo tvoří kolagen v dostatečném množství jen do určitého věku, je vhodné si jej začít včas doplňovat. V rostlinách se ale kolagen přirozeně nenachází. Důvod je jednoduchý: rostliny jej neprodukují a tím pádem ani neobsahují.
Kolagen je tedy výlučně živočišná složka. Pokud chceme tělu doplnit kolagen, potřebujeme jej získat z jiného živočicha.
Doplňky stravy, které obsahují 100% čistý živočišný hydrolyzovaný kolagen z ryb nebo dobytka, jsou nejlepší možností. Velmi účinný je právě mořský kolagen, jako je značka Inca Collagen.
Kolagen + Vitamín C
Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.
Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.
Samozřejmě takový kolagen prochází zpracováním, protože molekula kolagenu je příliš velká na to, aby ji lidský organismus vstřebal. „Přírodní kolagen bez úpravy se velmi špatně vstřebává, proto je třeba jej pro vnitřní použití speciálně upravovat či štěpit, aby se do těla dobře vstřebal. Tělu dodaný kolagen podporuje výživu kostí a chrupavek, pomáhá hojit drobná poranění, zvyšuje pevnost svalů, šlach, vaziv i kůže,“ vysvětluje emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.
Proto jsou živočišné kolageny, které naleznete na trhu, hydrolyzované, tedy štěpené na malé peptidy. Ty dokážou proniknout až do krevního oběhu. Aby je však tělo rozeznalo, je třeba splnit ještě jednu podmínku. A tou je zachování specifické struktury.
Molekula kolagenu je složena z 19 aminokyselin a tvoří ji 3 propletené řetězce se strukturou helisy. Pokud má být výživový doplněk účinný, je třeba jej připravit štěpením na identické peptidy, ve kterých je struktura helisy zachována. Přesně takto se vyrábí Inca Collagen: z kolagenu mořských ryb enzymatickým štěpením za studena vznikají malé peptidy, které tělo už dokáže využít.
Proces přípravy účinného kolagenu není jednoduchý a nejdůležitějším úkolem je vytvořit takové peptidy, které jsou se svou strukturou helisy „živé“, tedy bioaktivní. Pokud by totiž při štěpení došlo k narušení této struktury, z kolagenu by zůstaly jen aminokyseliny. V takovém případě by je tělo sice využilo podle potřeby, ale to neznamená, že by z nich automaticky tvořilo kolagen.
Jak vzniká veganský kolagen?
Zmínili jsme, že kolagen může být jen živočišný, v rostlinách se nenachází. Produkt, který se nazývá veganský kolagen, samozřejmě neobsahuje žádné živočišné složky. Pravdou tedy je, že to ani nemůže být skutečný kolagen.
Obsahem takových produktů jsou jednotlivé aminokyseliny, které se nacházejí v molekule kolagenu. Například glycin, prolin, hydroxyprolin či arginin. Kromě nich obsahují veganské alternativy i další minerály, vitamíny či jiné složky jako je vitamín C nebo zinek. Podobné složky mají většinou určitý potenciál podpořit v lidském těle tvorbu vlastního kolagenu.
Prohlédněte si složení jednoho z produktů, které mají název veganský kolagen:
Ve složení tedy nenajdeme ani špetku skutečného kolagenu, obsahuje však řadu užitečných ingrediencí. A právě v tom je ukrytý marketingový odkaz veganských alternativ kolagenu: obsah aminokyselin a složek podporujících syntézu vlastního kolagenu má garantovat stejné účinky, jako má živočišný kolagen.
Toto však má jeden háček.
Může takzvaný rostlinný kolagen účinkovat?
Složení veganského kolagenu tedy připomíná běžný výživový doplněk určený k podpoře pokožky, vlasů či nehtů. Je to ale záruka stejného účinku, jaký má 100% čistý hydrolyzovaný kolagen, například mořský Inca Collagen?
Ani ne a vysvětlíme si proč. Vtip je právě v tom, že samostatně přijaté aminokyseliny jako takové nemusí tělo použít výlučně pro stavbu molekul kolagenu. Právě naopak. Tělo přijaté aminokyseliny použije k tomu, co právě potřebuje. Například, takový glycin se podílí na růstu nových buněk nebo při syntéze antioxidantu glutathionu. Nemluvě o dalších jeho úkolech v těle.
Totéž lze říci o zbývajících aminokyselinách nebo jiných přidaných látkách ve veganských kolagenech. Aby tělo využilo přijatý kolagen v podobě doplňku výživy, k tomu potřebuje živé peptidy, homogenní a jasně „označené“ zachovanou strukturou helisy.
Jinak řečeno, pokud tělu dodáte látku s několika různými úkoly, tělo ji využije k tomu, co je aktuálně nejpotřebnější. A tvorba kolagenu to vůbec být nemusí. Ovšem když tělu dodáte přímo tělu využitelný kolagen, využije jej jako kolagen.
Proto značka Inca Collagen dlouhodobě dbá na dodržování přísných kritérií výroby kolagenu. Využívá štěpení mořského kolagenu prostřednictvím šetrné enzymatické hydrolýzy za studena. Do hydrolyzovaných peptidů již nepřidává žádné další složky – je to jen 100% čistý mořský kolagen v prášku. Nepotřebuje ani konzervanty, protože prášková forma je trvanlivá a také balení jednotlivých denních dávek zaručuje dlouhotrvající čerstvost kolagenového doplňku.
Relaxační kolagenová kúra
S novým dárkovým balíčkem dopřejte svému tělu relax a výživu jakou potřebuje. Ke 3 kusům Inca Collagenu získáte jako dárek navíc: měkoučký ručník osvěžující, zdravý a kvalitní čaj Geisha od výrobce čajů Oxalis, 3x vitamín C a dopravu zdarma.
Inca Collagen si stačí nasypat do prázdné sklenice, zalít vodou a nechat minutku postát. Rozpustí se rychle a bez hrudek. Zatímco někteří zákazníci jeho jemnou kolagenovou chuť a aroma nevnímají, jiní si jej dají s trochou citrónu nebo pomerančovým džusem. Důležité jsou však účinky – a o těch nejlépe mluví právě recenze spokojených zákazníků. Inca Collagen je jedničkou na trhu a za 9 let si nasbíral již 300 tisíc spokojených zákazníků.
„Kolagen jsem začala užívat ještě během vysoké, kdy jsem hodně intenzivně cvičila. Za ta léta mi mnohokrát pomohl s bolestí kloubů. Mimo jiné mi pomáhá na vlasy a pleť. Na chuť si lze zvyknout. Můj tip je přidat si jej do džusu nebo jiného sladkého nápoje, kde se úplně ztratí.” Zákaznice Miriam
„Líbí se mi, že Inca Collagen je 100% mořský kolagen. Silný a hlavně čistý, bez jakýchkoli přidaných látek, aby byl co nejvíce vstřebatelný. Je perfektní pro mou pokožku, klouby, vlasy, nehty a celkový zdravý životní styl.” Natália Homolová
Závěr: veganský kolagen versus mořský kolagen
Odborníci v článku vědeckého magazínu Live Science polemizují o účincích veganského kolagenu a jejich závěr je: ačkoli složení takových produktů může být pro lidské tělo užitečné, živočišnému kolagenu se nevyrovnají. Podle odborníků může být nadějné použití geneticky modifikovaných kvasinek a bakterií k výrobě veganského kolagenu. Je to metoda, která je ještě v plenkách. Otázkou je však pak i to, zda budou splňovat podmínku veganství, protože jde o živé organismy.
Pokud tedy přísně netrváte na vyloučení všech živočišných složek ze své stravy, doporučujeme zůstat při ověřené kvalitě. Tu garantuje mořský kolagen Inca Collagen, který od jeho vzniku v roce 2015 nezměnil složení a způsob výroby, což zaručuje maximální účinky na pleť, vlasy, nehty a pohybový aparát.
Oblíbené produkty
Nejvýhodnější balíček 4+1 zdarma
5 600 Kč
Nejvýhodnější balíček Incapet Collagen 4+1
5 040 Kč
Tříměsíční kolagenová kúra s vitamínem C a D
3 780 Kč
Kolagenová kúra - Velký balíček s dárky
5 600 Kč