Kolagen mýty

Kolageny jsou na každém kroku a síla marketingu je obrovská. Firmy se snaží také prostřednictvím influencerů nalákat zákazníky na účinky od výmyslu světa. Kolagen na štíhlé tělo, na růst svalů, na celulitidu… Zní vám to povědomě? Některá tato prohlášení však s realitou nemají nic společného.

Umíte rozeznat, které účinky kolagenu jsou skutečné a které jsou čirý výmysl k přilákání zákazníka? A dokážete rozeznat, jaká kritéria musí splňovat nejlepší kolagen a která naopak nejsou důležitá? V tomto článku naleznete 9 nejčastějších mýtů, které vám budou výrobci podsouvat. Samozřejmě… kromě nás 🙂

Mýtus: Kolagen pomáhá na růst svalů

Přestože kolagen má množství benefitů, toto tvrzení není pravdivé. Proč?

Připomeňme si, že kolagen ve formě výživového doplňku je bílkovina získaná ze živočišných zdrojů – vedlejších produktů dobytka nebo mořských ryb. Při zpracování masa lze tyto vedlejší produkty efektivně využít, protože jsou bohaté na přírodní kolagen. Je třeba jej citlivě štěpit, aby vznikly peptidy se zachovanou biologickou aktivitou. Takto vzniká i Inca Collagen – z mořských ryb, enzymatickým štěpením, za studena, díky mikronizaci vzniká jemný prášek a výrobce do něj již nepřidává žádné konzervanty, příchutě, vitamíny ani aroma.

Kolagen 4+1

I zvířátka potřebují kolagen. Ke 4 balením Inca Collagene získáte 1ks Incapet Collagene pro vašeho domácího mazlíčka jako dárek. Přidejte mu kolagen do jeho oblíbeného krmiva a sledujte účinky.

Takový kolagen pak může efektivně plnit svou funkci: pomáhat tělu doplnit jeho vlastní kolagen, když postupně se stoupajícím věkem chybí. Úkolem kolagenu je spojování buněk, udržování pružnosti tkání, jako pevné a velmi pružné pojivo se nachází především v naší chrupavce a v pokožce. Kolagen obsahuje kolem dvaceti druhů prospěšných aminokyselin.

Avšak svaly rostou tehdy, když je posilujeme: zvedáme váhy nebo jiným způsobem svalstvo stimulujeme, a pak mu dopřejeme odpočinek a dostatek bílkovin a aminokyselin. V době odpočinku se svalstvo regeneruje, přičemž postupně vyrábí novou a novou svalovou hmotu.

K růstu svalů potřebuje tělo celý komplex aminokyselin. Kolagen je však bílkovina, která se stará v těle o pružnost tkání, nikoli o jejich růst. Kromě toho obsahuje příliš málo typů aminokyselin na to, aby měla na růst svalů nějaký vliv.

Někteří prodejci mohou jako argument využívat studii, kde kolagen zlepšil růst svalů u seniorů se sarkopenií – ztrátou svalové hmoty. Ale toto není vzorek, podle kterého můžeme vyvozovat závěry. U zdravého, mladého člověka kolagen na růst svalů vliv nemá, jedinou cestou je posilovat vedle vyváženého jídelníčku bohatého na bílkoviny.

Mýtus: Kolagen pomáhá s hubnutím

Pokud vás na sociálních sítích kdokoli přesvědčuje o tom, že nějaký konkrétní kolagen vás „odvodní a zbaví pár kilo“, ani náhodou mu nevěřte. Přestože má kolagen hodně společného se zdravým životním stylem, na hubnutí určitě nefunguje.

Když chcete zhubnout, potřebujete se zbavit především nadbytečného tuku. A ten tělo spotřebuje jedině tehdy, když má kalorický deficit. To znamená, že denně přijmete v podobě jídla méně kalorií, než energeticky spotřebujete.

Kromě toho, odvodnění nemá pro hubnutí smysl – objem vody totiž v těle kolísá a je to naprosto přirozený stav. Například závisí na množství přijaté soli či sacharidů, ale své o tom vědí ženy, u kterých kolísají hladiny hormonů. Chcete-li hubnout, klíčové je zbavit se tuku.

Nicméně s tímto procesem kolagen nemá nic společného. Ještě jednou jde o stavební bílkovinu a ani samotná molekula, ani její obsažené aminokyseliny nemají žádný potenciál odbourávat tuk nebo zbavovat tělo vody.

Mýtus: Zabírá na celulitidu

Na rozdíl od účinků na elasticitu pleti, účinky na zmírnění celulitidy nemají dostatek vědeckých důkazů. Podívejme se na tuto ojedinělou studii, při které ženy s celulitidou užívaly buď kolagenové peptidy, nebo placebo. Zlepšení po 6 měsících užívání zaznamenaly obě skupiny, i když skupina užívající kolagen viděla větší efekt. Není však zmíněno, zda ženy podstupovaly i nějakou jinou proceduru ke zlepšení celulitidy. Celkový účinek přitom není až tak jednoznačný, aby se dal připsat výhradně kolagenu.

Mluvit o tom, že kolagen na celulitidu pomůže, je proto zavádějící. Samozřejmě kolagen podporuje strukturu pokožky jako takové, pomáhá scelovat rány a zlepšit její tón, a každá žena je jiná. Některé zákaznice Inca Collagen hlásily pozitivní efekt na strie. Individuální účinky mohou být rozličné, účinek na celulitidu by ale neměl výrobce proklamovat jako fakt.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Mýtus: Kolagen na imunitu

Ano, mohli jste se setkat i s takovým tvrzením, které je založeno na schopnosti kolagenu zlepšovat výstelku střeva a tím působit na imunitu.

Zdravý mikrobiom má sice pozitivní vliv na imunitu, ale dobrá výstelka střeva zase nezaručuje zdravý mikrobiom. Ten si lze vybudovat jen zdravou a pestrou stravou s obsahem fermentovaných potravin, vlákniny a prebiotik. Čili je třeba doslova živit své střevní bakterie, aby udržovaly trávení v normě. Samotný kolagen toto určitě nezvládne, i když může mít pozitivní vliv na výstelku střeva.

Kromě toho, na podporu funkce imunitního systému funguje pohyb, zbavení se nezdravých návyků jako je nadměrné pití alkoholu či kouření, dostatek spánku a udržování si optimální váhy. Bez tohoto vás žádný kolagen z bídy nevytrhne.

Kolagen + Vitamín C

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

V Inca Collagen rádi vyzdvihujeme skvělé benefity užívání kolagenu, ale nepřeceňujeme jej. Kolagen dokáže pomoci jako prevence vrásek, ke zlepšení elasticity pleti, na pevnější nehty a jako podpora krásnějších a silnějších vlasů. Může podpořit správnou strukturu chrupavek, tkání a sliznic, čímž může pomoci, aby váš pohybový aparát fungoval, jak má. To jsou dostatečné důvody k tomu, abyste této úžasné bílkovině dali šanci i vy.

Další mýty se pak týkají složení, výroby a typu kolagenu. Například se můžete setkat s těmito tvrzeními:

Mýtus: Dobrý kolagen má skvělou chuť

Toto je lež hned ze dvou důvodů. V první řadě, pokud narazíte na dochucený kolagen, například s malinovou či pomerančovou příchutí, už to je znak, že kolagen nebude dobře účinkovat. Jakékoliv přídavné látky kolagen poškozují. Ať jsou to přírodní sladidla, jako například stévie, nebo různá aroma či stabilizátory, není to v pořádku. Proč, informuje doktorka Dagmar Petrová: “Fragmenty kolagenu mohou s různými příměsemi reagovat tak, že se příměsi na fragmenty uchytí. Tato vazba se může v žaludku rozpadnout, ale nemusí. Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu.”

Dalším důvodem, proč se jedná o nesmysl, je to, že čistý stoprocentní kolagen v hydrolyzované formě nemá žádnou chuť. Mořský kolagen může mít jemnou chuť rybaciny, což znak toho, že kolagen nebyl upravován a je v nejvyšší kvalitě a formě, která je lehce vstřebatelná do organismu. Pokud tedy najdete výrobce, který se zapřísahává, že jeho ochucený kolagen je v nejvyšší kvalitě, vězte, že to už jen z biologického hlediska není možné. Doporučujeme tedy vyhýbat se levným duplikátům s příchutěmi.

Originál je jen jeden. Značka Inca Collagen si dlouhá léta drží tento status a nepoužívá žádné příchutě, ani stabilizátory či přídavné látky.

Mýtus: Čím více miligramů v denní dávce, tím lépe

Není tomu tak. Vědecky potvrzená doporučená dávka kolagenu jsou 2,5 až 3 gramy na den. Důvodem je způsob, jakým funguje lidské tělo. Většina látek potřebuje k transportu pomocné bílkoviny, nejčastěji je to albumin. Kolagen také potřebuje svoji transportní bílkovinu. “Tento transportní systém má pro svou látku jen určitou kapacitu. Co nabere, to chrání a dopraví na místo použití. Co nenabere, je bez ochrany vystaveno působení hydrolytických (rozkládacích) enzymů a skončí bez účinku. Účinné množství kolagenu bude vždy záviset na kapacitě jeho transportní bílkoviny a dostane-li organismus více, prostě ho nevyužije. Od určitého denního příjmu další zvyšování dávky nevede k lepším výsledkům,” vysvětluje doktorka Dagmar Petrová. Je tedy nejlepší hledat kolagen s uvedenou doporučenou dávkou, ne vyšší ani nižší. Pokud značka argumentuje vyšší denní dávkou, ověřte si, jestli to není jen levný marketingový tah.

Ideální množství kolagenu v denní dávce má Inca Collagen – prémiový třísložkový mořský kolagen s denní dávkou 3000 mg. Tuto dávku značka konzultovala s řadou odborníků na biochemii a zkušenosti a příběhy zákazníků jen potvrzují, že jde o správné dávkování, které skutečně funguje.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Mýtus: Kolagen s vitamínem C je výhodná koupě dva v jednom

Není, z důvodů zmiňovaných výše. Jakékoliv přídavné látky, vitamíny, benefity v podobě jiných látek čistý kolagen degradují. V případě vitamínu C můžete narazit na argument, že bez něj kolagen nefunguje. Je to pravda jen zčásti – je dobré užívat kolagen spolu s vitamínem C, ale ne v jednom doplňku. Vitamin C podporuje účinek kolagenu, ale užívat jej můžete v podobě ovoce a zeleniny i separátního výživového doplňku. Přimíchaný přímo do kolagenu není benefitem, právě naopak. “Když se kolagen v trojzávitnici smíchá se silnou kyselinou, denaturuje se stejně, jako se denaturuje bílkovina vajíčka během vaření. To znamená, že molekula se nenávratně změní a ztratí schopnost reagovat na změny vnitřního prostředí,” argumentuje doktorka Dagmar Petrová.

Z toho důvodu nabízí značka Inca Collagen čistý mořský kolagen nejvyšší kvality bez přidaného vitamínu C. Ten však dodává separátně jako vedlejší doplněk stravy, abyste si tak mohli dopřát maximální možný účinek kolagenu.

Mýtus: Jedině hovězí kolagen a žádný jiný

Pokud se vás někdo bude snažit přesvědčit, že jedině kolagen z hovězích kostí nebo z vepřových kostí je ten jediný spasitel mezi kolageny, radíme zpozornět. Kolagenů je více druhů podle původu. Mořský kolagen zvyknou zatracovat kvůli aroma, ale právě tento druh je považován za výborně vstřebatelný, neboť se podobá ten lidský. “Výhodou rybího kolagenu je to, že je to kolagen vývojově starý, to znamená, že není spojen s řadou dalších, podpůrných biomolekul. Rozštěpí se tedy na fragmenty a výsledný roztok není znečištěn fragmenty jiných molekul,” říká doktorka Petrová. Takový kolagen je navíc vhodný i pro vegetariány. Pokud se tedy právě rozhodujete, zda rybí nebo hovězí kolagen, doporučujeme nevěřit hláškám o jednom nejlepším druhu. Vybrat si můžete kterýkoli z nich, záleží také na osobních preferencích.

Jedním z důvodů, proč je Inca Collagen tak originální a vysoce efektivní je to, že se jedná o první mořský kolagen na českém trhu s certifikáty a přísně kontrolovanými postupy výroby.

Mýtus: Drahý kolagen je podfuk

Za cenou opravdu kvalitního kolagenu stojí náročný proces výroby. Takže pokud se setkáte s tvrzením, že čistý hydrolyzovaný a ničím neochucený kolagen nemůže být tak drahý, dotyčný autor tvrzení zřejmě nerozumí principu výroby.

Podstatou účinku kolagenu je jeho bioaktivní forma. Znamená to, že je čistý a zároveň rozložený šetrnou metodou hydrolýzy na jednotlivé peptidy, které naše tělo dokáže bez problémů vstřebat. Nejde však jen o to. Získat kvalitní kolagen znamená nalézt v první řadě kvalitní suroviny. Mořský kolagen získaný metodou hydrolýzy se vyrábí z čerstvých nebo mražených kůží, kostí, ploutví a šupin mořských ryb. Je to náročný proces zaměřený na velmi šetrné zpracování a rozštěpení kolagenu na fragmenty se strukturou helixu, které pak tělo bez problémů absorbuje. Cena takových doplňků, jako je jeden z prvních mořských kolagenů na Slovensku od značky Inca Collagen, je pak oprávněně vyšší, než cena levných dochucovaných náhrad kolagenu.

Za výbornou pověstí hydrolyzovaného mořského kolagenu značky Inca Collagen stojí především nespočet recenzí spokojených zákazníků, což je důkaz, že skutečně funguje. Tomu adekvátně odpovídá i jeho cena, kterou si přitom dlouhodobě drží na stejné úrovni. Inca Collagen splňuje všechna kritéria kvalitního výživového doplňku – má garantovaný původ, metodu výroby, je certifikován a není uměle dochucován žádnými přísadami.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×