Značek kolagenu je na trhu mnoho a dělí se i podle živočišného zdroje, ze kterého pocházejí. Možná jste se už i vy při rozhodování o koupi kolagenu setkali s dilematem, zda je lepší mořský, hovězí, případně vepřový kolagen. Jaký je mezi nimi rozdíl a který je lepší právě pro vás? O těchto druzích si nyní povíme několik informací, které vám mohou pomoci při výběru.

Benefity užívání kolagenu na lidské tělo jsou fantastické: zpomalení stárnutí pleti, eliminace vrásek, podpora struktury pokožky, krásnější vlasy, pevnější nehty… A v neposlední řadě také podpora pohybového aparátu. Není divu, že trh s kolagenovými doplňky praská ve švech.

Je proto pro vás užitečné mít přehled již dříve, než přistoupíte k nákupu. Ačkoli to, zda si vyberete mořský nebo hovězí kolagen není jediným kritériem, je mezi nimi několik rozdílů, podle kterých byste se mohli řídit.

Hovězí a mořský kolagen – rozdíly a fakta o výrobě

Kolageny se vyrábějí z nadbytečných vedlejších produktů živočichů, v případě rybího kolagenu hovoříme o šupinách, kůži, ploutvích. Hovězí a vepřový kolagen zase pocházejí především z kostí, šlach a kůže skotu, krav a prasat.

Zatímco takový hovězí kolagen lidé využívali k různým účelům už tisíce let dozadu, mořský kolagen je relativně nový objev. Vznikl za účelem vylepšit benefity výživových doplňků, které pocházejí ze skotu.

Kolagen je třeba z těchto živočišných produktů dostat a rozštěpit na malé peptidy tak, aby dobře fungovalo vstřebávání kolagenu do lidského těla. Dokáže pak využít peptidů k syntéze nových molekul kolagenu. Zatímco hovězí kolagen se vyrábí namáčením kůže a kostí skotu v horké vodě při vysoké teplotě, mořský kolagen lze štěpit i za studena, s využitím enzymů.

Mořský nebo hovězí kolagen

Jaké výhody má mořský kolagen

Hlavním benefitem mořského kolagenu je právě štěpení za studena. Hovězí kolagen se v jistém období stal rizikový kvůli výskytu chorob u krav, bylo tedy nutné jej zpracovávat při vysoké teplotě. Přestože dochází ke štěpení na peptidy, může je zároveň vysoká teplota poškodit. „Při tepelném zpracování zejména živočišných kolagenů dochází k určité degradaci kolagenu a menšímu působení,“ vysvětluje atestovaný ortoped MUDr. Vladimír Holoubek.

Mořský kolagen díky enzymatickému štěpení za studena má vysokou biologickou dostupnost, tedy je pro lidské tělo přirozený a jeho peptidy mají homogenní strukturu.

Velkým plusem rybího kolagenu je i to, že jde podle vědeckých výzkumů o nejčistší typ kolagenu, u hovězího kolagenu je vyšší riziko kontaminace hormony. „Výhodou rybího kolagenu je to, že je to kolagen vývojově starý, to znamená, že není spojen s řadou dalších, podpůrných biomolekul. Rozštěpí se tedy na fragmenty a výsledný roztok není znečištěn fragmenty jiných molekul,“ dodává o mořském kolagenu doktorka Dagmar Petrová.

Všechny tyto vlastnosti, které zmiňujeme, jsou typické pro český mořský kolagen Inca Collagen. Čistota mořského kolagenu přispívá k jeho lepší stravitelnosti a schopnosti vstřebat se do krevního oběhu.

Mořský kolagen výhody

Který kolagen je lepší – hovězí nebo rybí?

Oba druhy kolagenů mají pro lidi významné benefity pro pokožku, vlasy, nehty a pohybový aparát. Zatímco rybí kolagen se většinou štěpí za studena enzymatickou hydrolýzou, hovězí kolagen často prochází tepelnými úpravami, což může mít negativní vliv na jeho účinky. Mořský kolagen se navíc vyznačuje vysokou čistotou molekul.

V obou druzích se mohou nacházet různé typy kolagenů. Například pro člověka jsou nejpodstatnější kolageny typu I. až V. Hovězí kolagen bývá bohatý na kolagen typu I. a III., zatímco v mořském kolagenu se nachází převážně kolagen I. a v menší míře i typy II. a III. Pro pokožku, vlasy a nehty je významný právě typ I. zatímco typ II. se nachází především v chrupavce.

Oba druhy, mořský i hovězí, by tedy měly pokrývat potřeby zejména pokožky a přes ni i vlasů či nehtů. V případě mořského kolagenu, který je lehce stravitelný, čistý a obsahuje kolagen I., II., III., byste měli přijmout nejpotřebnější kolagenové peptidy i pro vaše klouby a tkáně v těle.

Rozhodovat při výběru mohou u zákazníka také osobní preference nebo etický přístup. Vegetariáni, kteří konzumují i ryby, dají pravděpodobně přednost právě mořskému kolagenu. Naopak ten, kdo je alergický na ryby a mořské plody, by měl pouvažovat spíše o hovězím kolagenu.

V neposlední řadě rozhoduje i chuť, přestože nepříjemné aroma se dnes při procesu výroby do velké míry eliminují na minimum. I v případě Inca Collagen jde jen o velmi jemné aroma mořských ryb, které řada zákazníků necítí.

Zda si tedy vyberete hovězí nebo mořský kolagen, zůstává čistě na vás. Fakta však říkají více ve prospěch mořského kolagenu, který vědci vyvinuli právě kvůli tomu, aby eliminovali riziko přenosu nemocí a nutnosti tepelné úpravy.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jaká kritéria by měl dále kolagen splňovat

Samotný způsob štěpení a zpracování surového kolagenu, jakož i jeho živočišný zdoj, nejsou jediným předpokladem kvality. Důležitý je i obsah: nejúčinnější doplňky neobsahují nic jiného, jen 100% kolagen. Příměsi mají potenciál snižovat účinek kolagenových peptidů, a to zejména kyseliny v podobě různých příchutí, ale také vitamínů. „Když se kolagen v trojzávitnici smíchá se silnou kyselinou, denaturuje se stejně, jako se denaturuje bílkovina vajíčka během vaření. To znamená, že molekula se nevratně změní a ztratí schopnost reagovat na změny vnitřního prostředí,“ vysvětluje doktorka Dagmar Petrová.

Prémiové a kvalitní živočišné zdroje jsou také velkým plusem. U mořského kolagenu jsou to divoce žijící ryby, zatímco hovězí kolagen může mít vysokou kvalitu, pokud je vyráběn z bio dobytka.

O kvalitě rozhoduje i forma kolagenu – ideální je prášek, který se nekazí, nepotřebuje konzervanty a je dobře rozpustný. V případě Inca Collagen využívá výrobce mikronizaci do práškové formy. Kolagenový drink se připravuje tak, že se prášek smíchá s vodou nebo džusem těsně před užíváním.

Nejlepší kolagen je tedy takový, který:

  • se zpracovává štěpením za studena bez tepelných úprav = je enzymaticky hydrolyzován,
  • si díky hydrolýze zachovává maximální biologickou dostupnost = je bioaktivní,
  • má vysokou čistotu molekul a dobrou stravitelnost = výhodu má rybí kolagen,
  • obsahuje několik typů kolagenů na pokrytí potřeb kloubů, ale i pokožky, vlasů, nehtů = je vícesložkový,
  • je v práškové formě, bez konzervantů, trvanlivý a dobře rozpustný = je mikronizovaný.

Inca Collagen splňuje všechna tato kritéria, jelikož se jedná o 100% čistý, hydrolyzovaný bioaktivní mořský kolagen. Obsahuje 3 typy kolagenu (I., II., III.) a je mikronizován do práškové formy.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

O účincích našeho rybího kolagenu svědčí tisíce recenzí

Mořský kolagen Inca Collagen pomohl za 8 let na českém a slovenském trhu již více než 250 tisíc zákazníkům a vede v žebříčku hodnocení. Vyzkoušeli ho lidé s bolestmi kloubů, dámy ve středním věku, pánové, kteří chtějí sportovat bez omezení, i maminky po porodu.

“Kupuji si ho už několik let, hlavně kvůli problémům s klouby a musím jen chválit… a zlepšil se mi i stav vlasů, nehty, pokožka.” Karin Murínová

“Díky Inca Collagen nemám problém s lámáním nehtů, kolena nebolí při běhu.” Štefan Gaál

“Kolagen jsem začala užívat ještě během vysoké, kdy jsem hodně intenzivně cvičila. Za ta léta mi mnohokrát pomohl s bolestí kloubů. Mimo jiné mi pomáhá na vlasy a pleť. Na chuť si lze zvyknout.” Zákaznice Miriam

Kvalita a všestrannost Inca Collagen, stejně jako dobrá stravitelnost a čistota, přinášejí u lidí viditelné výsledky. Pokud tedy nemáte alergie na ryby a vaším cílem je posílit pokožku, vlasy, nehty, ale také klouby, mořský kolagen je rozhodně dobrou volbou.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×