Typy kolagenu I, II, III a další

Když vás trápí pohyb, přibývající vrásky či zhoršená kvalita vlasů a nehtů, možná přemýšlíte nad kolagenovým doplňkem. Ale najít ten pravý a účinný může být složité. Nejde jen o to, jak se vyrábí, z čeho se vyrábí a kolik stojí. Téměř určitě narazíte i na označení: kolagen typu I, II či III (případně i 1, 2, 3 …). Co to vlastně znamená?

Existuje totiž několik typů kolagenů a v následujícím článku vám vysvětlíme, jaký typ kolagenu potřebujete, abyste dosáhli požadovaného efektu.

Kolagen jako základní stavební prvek

Význam kolagenu spočívá mimo jiné v tom, že je to jeden z vývojově nejstarších proteinů u obratlovců. Bez něj bychom neměli pohybový aparát. Je pojivem buněk v chrupavkách, kostech, šlachách a rozmanitých tkáních těla, které má na starosti zajistit pružnost těchto tkání. Tvoří 70–80 % lidské kůže a ovlivňuje zdraví vlasů i nehtů.

Tělo si ho tvoří samo, ale v dostatečném množství jen do určitého věku. Proto je také podle názorů odborníků nanejvýš vhodné začít s jeho doplňováním již kolem třicítky. Kvalitní kolagenové hydrolyzáty, jakým je i Inca Collagen, mají pro tělo výborné účinky: “Tělu dodaný kolagen podporuje výživu kostí a chrupavek, pomáhá hojit drobná poranění, zvyšuje pevnost svalů, šlach, vazů i kůže,” vysvětluje emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.

Dobře, ale jak je to s těmi typy? Faktem je, že i kolagenové molekuly se od sebe strukturou liší, ačkoli jejich role v organismech je prakticky stejná: spojovat. Vědci dosud identifikovali u obratlovců 28 typů kolagenů.

Hlavní typy kolagenu

  • Typ I. – je tvořen hustšími vlákny a v lidském organismu je nejrozšířenější, představuje až 90 % všech kolagenů. Nachází se v kostech, šlachách, pojivových tkáních a kůži.
  • Typ II. – je tvořen volnějšími vlákny a vyskytuje se zejména v chrupavkách, které jsou elastické a mají za úkol chránit klouby.
  • Typ III. – vyskytuje se zejména v mladém organismu jako součást svalů, orgánů a tepen. Ve vyšším věku se ztrácí.
  • Typ IV. – je součástí některých vrstev pokožky a bazálních laminát v buňkách.
  • Typ V. – dá se najít v placentě, na povrchu buněk a také ve vlasech.

Pro lidský organismus jsou nejdůležitější první čtyři typy kolagenu.

Jak si tedy vybrat vhodný typ kolagenu?

Chcete-li podpořit svůj pohybový aparát a zároveň nakopnout pokožku obličeje k životu, zlepšit elasticitu kůže na celém těle a podpořit zdraví vlasů a nehtů, je dobré volit si kolagen, který je vícesložkový. Nejlepší kolagen je takový, který obsahuje typy I., II. i III., aby měl co nejširší záběr v těle.

Důležitá je také bioaktivita kolagenu. Už víte, že kolagenové doplňky jsou vlastně zpracovány z kolagenu dobytka, prasat nebo ryb. Jde však i o způsob jejich zpracování. Kolagenová molekula je příliš velká na to, aby ji lidské tělo mohlo využít, a tak se při výrobě kolagenového doplňku využívají různé typy štěpení. Cíl je získat bioaktivní kolagenové peptidy, malé fragmenty, které však mají zachovanou strukturu trojšroubovice a lidský organismus si je umí poskládat do nových molekul kolagenu.

My v Inca Collagenu jsme hledali způsob, jak docílit maximální účinnosti kolagenových fragmentů a vsadili jsme na enzymatickou hydrolýzu, kdy za studena pomocí specifických enzymů štěpíme molekuly kolagenu z ryb. Výsledné peptidy si tak zachovají potřebnou homogenní strukturu a kolagenový hydrolyzát lidské tělo zpracuje, vytvoří si nový kolagen a využije ho tam, kde chybí.

Mořské ryby jsme nezvolili náhodou. Rybí kolagen má totiž řadu výhod, které rovněž potvrzují důležitost samotného kolagenu z hlediska vývoje obratlovců. “Právě proto, že je tak důležitý, příroda se neustále snažila ho vylepšit, takže se na kolagen během vývoje nabalila spousta podpůrných látek. Pokud tedy hledáme zdroj čistého kolagenu, musíme ho hledat jinde než u savců. U těch vývojově nejstarších a nejjednodušších organismů (ryby) nacházíme ještě kolagen samotný a je snadné ho izolovat čistý,” zdůvodňuje doktorka biochemie, Dagmar Petrová.

Inca Collagen obsahuje kolagen I / II / III čili všechny nejpotřebnější typy pro naše tělo. Pokud tedy váháte, který si vybrat, s Inca Collagenem pokryjete celou škálu nejpotřebnějších typů.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Takto ho hodnotí Gabriela Čížková: “Nedám na něj dopustit, zlepšila se mi po něm kvalita vlasů o 100%, délky si všímá i okolí a tolik “baby” vlásků jsem snad nikdy neměla.”

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Inca Collagen je úplně pro všechny. Pro sportovce, pro maminky na hojení po porodu a také během kojení, kolagen je i pro muže, absolutně ideální je samozřejmě pro důchodce. Dámy užívají kolagen na pleť s cílem zpomalit stárnutí kůže. Zkrátka, je to všestranný pomocník, třísložkový prémiový kolagenový hydrolyzát, který si za 6 let získal již kolem 200 tisíc spokojených zákazníků. Po úspěchu Inca Collagenu jsme vyvinuli i kolagen pro psy, kočky a koně s názvem Incapet Collagen. Neboť, hádejte co? Ano, potřebují ho i naši domácí mazlíčci a recenze jejich majitelů hovoří za vše.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

“Abby, 14letá fenka havanského psíka, běhá jako štěňátko. Dokonce i kvalita srsti se jí zlepšuje a má ji lesklejší. Takže u nás spokojenost maximální,” hodnotí Silvia Plecháčková.

Tak, jak kolagen spojuje buňky, pomáhá spojovat i nás. Členy rodiny, majitelů s mazlíčky, zamilované dvojice. Proto je to i ideální dárek pro vaše blízké. Vyzkoušíte ho společně?

Kolagen 4+1

I zvířátka potřebují kolagen. Ke 4 balením Inca Collagene získáte 1ks Incapet Collagene pro vašeho domácího mazlíčka jako dárek. Přidejte mu kolagen do jeho oblíbeného krmiva a sledujte účinky.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×