Kvalitní kolagen

Kolagen může skutečně zpomalit nástup nepříjemných příznaků stárnutí. Doplněním kolagenu pomůžeme svému pohybovému ústrojí, jakož i vnější kráse. Není však jedno, jaký doplněk výživy zvolíte. Kupovat atraktivní chutné kolagenové doplňky za výhodnou cenu je velmi lákavé, jejich účinek však může být minimální až žádný. Proč tomu tak je? Kolagen je totiž velmi specifickou bílkovinou, se kterou by měl výrobce zacházet mimořádně opatrně. Podívejme se na tyto informace v odborném světle.

Kolagen ve formě výživového doplňku se získává z vedlejších produktů dobytka nebo ryb. Abychom si tedy my, lidé, účinně doplnili kolagen, který nám chybí, potřebujeme užívat kolagen z jiných živočichů. Není to však tak jednoduché, protože kolagen v přirozené formě je obrovská molekula, kterou bychom v neporušené podobě nedokázali strávit. Musí být tedy upraven tak, aby respektoval fyziologii člověka a plnil to, co se od něj čeká – musí být bioaktivní.

Jak to může výrobce zaručit? Tady se dostáváme k nezbytným podmínkám, které účinný kolagenový doplněk musí splňovat.

Kolagen musí být štěpen na peptidy

Důvod, pro který nedokážeme strávit molekuly kolagenu je ten, že v našem žaludku nemáme enzym zvaný kolagenáza. Právě ten má na starosti štěpení molekuly. Toto je také důvod, proč kolagen přijímaný v živočišných produktech naše tělo nevyužije. “Přírodní kolagen se bez úprav velmi špatně vstřebává, proto je potřeba ho pro vnitřní požití speciálně upravovat nebo štěpit, aby se v těle dobře vstřebal,” potvrzuje emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.

Výživové doplňky musí tedy obsahovat štěpený kolagen. Zároveň však štěpení musí být dostatečně šetrné, aby si tyto kolagenové fragmenty zachovaly specifickou strukturu trojzávitnice – helisu. Díky ní pak lidské tělo dokáže fragmenty rozpoznat a použít pro stavbu nových vlastních molekul kolagenu.

Kolagen musí být v práškové formě

Ve druhém kroku je třeba zajistit, aby štěpené kolagenové peptidy nebyly v kontaktu s kyslíkem ani vodou. Díky své bioaktivitě jsou totiž velmi nestabilní, rychle se porouchají – podobně jako potraviny ponechané napospas vzduchu. Je nutné je dostat do formy prášku – bez vody, kdy na ně nepůsobí kyslík. “V práškové formě je minimální nebezpečí bakteriálního rozkladu – bez vody je bakterie bezmocná. Prášek se rozpouští tím lépe, čím menší jsou v něm částečky. Do práškové formy s dostatečnou rozpustností však lze dostat (v biochemii) jen velmi čistou látku s přibližně konstantní velikostí molekul. Prášková forma je tedy zárukou čistoty a jednotné velikosti kolagenových fragmentů,” vysvětluje biochemička, doktorka Dagmar Petrová.

Sušením hydrolyzovaných peptidů a mikronizací lze dosáhnout formy jemného prášku. Díky tomu je výsledný kolagen v prášku trvanlivý, nepotřebuje konzervanty a z této formy se připravuje kolagenový nápoj rozmícháním ve vodě až přímo před užíváním.

Kolagen musí být čistý, bez jakýchkoli přidaných látek

Tím to nekončí, velmi důležitou podmínkou kvalitního kolagenu je 100% čistota. Jakékoli přídavné látky by mohly spustit nežádoucí reakci, a to se týká i látek, které samy o sobě jsou pro tělo prospěšné. Příkladem je kyselina askorbová – vitamin C. Rovněž chondroitin nebo glukosamin, což jsou velmi účinné látky v kloubní výživě, jejich míchání s kolagenem však může narušit jeho účinek. Už vůbec v kolagenu nemají co dělat příchutě, aroma a barviva, která slouží pouze k překrytí jeho přirozené chuti a vůně nebo vzhledu. “Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu. V momentě, kdy se má z fragmentů kolagenu opět enyzmaticky vybudovat nová molekula kolagenu, uchycené příměsi s vysokou pravděpodobností tento proces neumožní,” dodává doktorka Dagmar Petrová.

Rybí kolagen je zárukou účinnosti

Kolagen je bílkovina, kterou lze získat pouze ze zvířat. Kolagen z teplokrevných živočichů, jako je skot nebo vepřový dobytek, je však nutno tepelně ošetřit. “Při tepelném zpracování zejména živočišných kolagenů dochází k určité degradaci kolagenu a menšímu působení,” vysvětluje atestovaný ortoped MUDr. Vladimír Holoubek. Dochází k denaturaci kolagenové molekuly, a takový kolagen již není bioaktivní.

Naopak, kolagen z ryb se tepelně upravovat nemusí. Kromě toho má rybí kolagen i další výhodu: “Je to kolagen vývojově starý, to znamená, že není spojen s řadou dalších, podpůrných biomolekul. Rozštěpí se tedy na fragmenty a výsledný roztok není znečištěn fragmenty jiných molekul,” vysvětluje doktorka Petrová.

Když si to tedy shrneme, při koupi kolagenu bychom se měli velmi důsledně informovat o jeho původu, použité surovině a způsobu výroby. Kvalitní kolagen si vyberete podle těchto kritérií:

  1. Měl by být bioaktivní. Aby měl tuto vlastnost, musí být štěpen, a to šetrným způsobem. Nejlepší pomocí enzymatické hydrolýzy, při které se zachovává živá struktura helisy v kolagenových fragmentech.
  2. Měl by být ve formě prášku. Jen tak lze zajistit jeho trvanlivost, a to bez použití dalších přídatných látek.
  3. Měl by být 100% čistý. Jakékoli konzervanty, vitamíny nebo příchutě by mohly narušit jeho účinky.
  4. Nejlepším zdrojem kolagenu jsou mořské ryby. Molekuly kolagenu z ryb se vyznačují největší čistotou, díky čemuž se jednoduše hydrolyzují a nepotřebují tepelné úpravy, které by snižovaly účinek.

Chcete kolagen, který tato kritéria splňuje a díky tomu se dočkáte reálných účinků? V tom případě doporučujeme volit Inca Collagen. Tento český produkt je 100% čistý kolagen, bez aroma, příchutí a konzervantů, je to mořský kolagen v prášku, připravovaný šetrnou enzymatickou hydrolýzou. Výrobce zvolil tento způsob štěpení právě kvůli zachování živé struktury helisy v kolagenových peptidech. Inca Collagen je tedy zárukou maximálních účinků, jaké vám kolagen vůbec může dát.

A navíc:

  • obsahuje až 3 typy kolagenu (kolagen I., II., III.), které lidské tělo využívá nejvíce a pokryje tak deficit nejen v chrupavkách a kostech, ale také v pokožce, čímž ovlivní i růst vlasů a nehtů,
  • je balen prakticky do jednotlivých sáčků s denní dávkou (3000 mg), která je podle více studií ideální k tomu, aby se dostatečně projevily účinky,
  • dostanete k němu zdarma i separátní balení vitamínu C, kterým můžete ještě více podpořit syntézu kolagenu ve svém těle.

Dlouhodobé užívání Inca Collagen přispívá k lepšímu stavu chrupavek, posílení kostí, šlach a dalších pevných a měkkých tkání v těle. Posiluje strukturu kůže, která díky tomu je elastičtější, zdravější a má jednotný tón. Pomáhá redukovat první vrásky a působí preventivně proti vzniku nových. Podporuje růst zdravějších a krásnějších vlasů, pomáhá při vypadávání vlasů. Podporuje také zdravý vzhled a pevnost nehtů, které se méně štěpí a lámou.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Je vhodný pro sportovce, seniory, dámy ve zralém věku i pro muže a milují ho také maminky po porodu. Protože kolagen potřebujeme všichni. Inca Collagen si díky účinkům za 7 let na trhu zamilovalo již více než 200 tisíc spokojených zákazníků v Česku i na Slovensku. Několik nezávislých portálů jej vyhodnotilo jako nejlepší kolagen ze značek na trhu.

“Dlouho jsem hledala doplněk stravy, kterým bych si zlepšila stav svých kloubů, pleti, vlasů a nehtů. Až jsem ho našla v podobě Inca Collagen. Líbí se mi, že se jedná o ryze český kolagen bez dalších přídavných složek, bez barviv a chuti. Dnes už objednávám pravidelně a po několikáté. A stále spokojena.” Zákaznice Lenka

“Používala jsem ho před těhotenstvím na pleť a úžasné. Počas tehotenství jsem jen snížila dávky na poloviční a myslím, že i to mně zachránilo před striemi které mám dedičné. Používam i teď při kojení a nepadají mi tolik vlasy jako jiným maminkám. Pleť mám krásnou, bez pupínků a cítím, že i energii. Je to takový malý zázrak a já na něj nedám dopustit.” Markéta Bartoňová.

Vsaďte na ověřenou kvalitu. Inca Collagen je výsledkem práce odborníků v moderní biochemii a respektuje přirozené potřeby lidského těla.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×