Kolagen na klouby

Mnoho lidí, kteří pociťují bolesti kloubů a pohybové soustavy, se zajímá o roli kolagenu ve výživových doplňcích. Jakou má tato stavební bílkovina v těle roli, proč může člověku chybět a má smysl doplňovat si ji zvenčí? Jaké účinky lze očekávat při dlouhodobém užívání kolagenu ve formě výživového doplňku a jaký kolagen si vybrat, potřebujeme-li pomoci svým kloubům? To vše jsme shrnuli v tomto článku.

Účinky kolagenu v lidském těle

Kolagen je základní stavební bílkovina, kterou si tělo samo vyrábí. Nachází v kostech, kloubech, chrupavkách a dalších tkáních těla. Kromě toho má velký význam také pro vzhled pokožky. Kolagen totiž zajišťuje, aby pleť zůstala zdravá, pružná a vypnutá. Dostatek kolagenu v kůži má vliv i na růst pevnějších a krásnějších vlasů či nehtů. Je to pojivo ve tkáních, jakési lepidlo, bez kterého bychom neměli pohybový aparát. Tvoří až 70 % hmoty kloubních chrupavek a 70-80 % tkáně kůže.

Přestože si lidské tělo kolagen přirozeně dokáže vyrobit, v dostatečném množství je to jen do určitého věku. Po 25. roce života se postupně snižuje tvorba vlastního kolagenu. Ve vyšším věku může být produkce kolagenu omezená, a právě tehdy si lidé začínají uvědomovat fakt, že se jim i běžná škrábnutí hojí pomaleji nebo pociťují první problémy s koleny či opěrnou soustavou.

Se vznikem kolagenových doplňků přišel způsob, jak pomoci svému tělu k vnější kráse: užívat kolagen na pleť pomáhá zlepšit její strukturu a elasticitu, a tím pomáhat jako prevence vzniku vrásek. Kolagen na vlasy zase pomáhá zastavit vypadávání vlasů, zlepšit pevnost a lesk vlasů, ženám může kolagen pomoci po porodu na celkové zotavení navenek i zevnitř.

A pozor, kolagen už není jen ženská záležitost. Kolagen pomáhá i mužům, aby se cítili lépe nejen při pohledu do zrcadla. Například mužští fanoušci Inca Collagen hlásí pomoc při řešení problému s padáním vlasů, ale také na regeneraci těla po cvičení. Jejich zkušenosti prozrazují potenciál kvalitního kolagenu k udržování kloubů v dobrém stavu.

Kolagen na klouby: má smysl jej užívat?

V případě, že se hladina kolagenu v těle sníží dlouhodobě, může se vyskytovat snížená hybnost kloubů, časté a opakující se záněty, bolesti kloubů a také degenerativní onemocnění. Je proto vhodné kloubům a celému tělu věnovat pozornost, zvláště pokud se aktivně hýbete. “O klouby je třeba pečovat celý život. Souvisí to se strukturami, které tyto klouby tvoří – kosti, vazy, svaly a kloubní pouzdra. Hlavní součástí kloubních struktur je kolagen,” říká atestovaný ortoped, MUDr. Vladimír Holoubek. Užívání kolagenových doplňků považují odborníci za vhodný způsob, jak pomoci svým kloubům v regeneraci, prevenci zranění či onemocnění, a také jako podpora kloubů a pohybové soustavy při aktivním sportu, proto je kolagen vhodný pro sportovce na profesionální úrovni. “Tělu dodaný kolagen podporuje výživu kostí a chrupavek, pomáhá hojit drobná poranění, zvyšuje pevnost svalů, šlach, vaziv i kůže,” vysvětluje emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.

“Výhodou užívání kolagenu je kromě prevence i to, že se dokáže dostat i do nejmenšího mezibuněčného prostoru v kloubech a chrupavkách, kde často nedokáže pomoci ani injekce,” uvádí MUDr. Vladimír Holoubek.

Je však třeba říct, že musí jít o správnou kombinaci kolagenu a vitamínů, které dokáží v optimálním poměru pomoci tělu zregenerovat se po zátěži – jak po sportovní, tak po opotřebení souvisejícím s věkem. Proto také obsahuje běžně dostupná kloubní výživa kolagen a další účinné látky – chondroprotektiva. Pozitivní vliv dostatku kolagenu a vitamínů v těle je doprovázen lepší pohyblivostí kloubů a jejich postupnou regenerací.

Kolagen se řadí mezi doplňky stravy, není to lék na problémy s klouby, avšak například zkušenosti uživatelů Inca Collagen svědčí o tom, že může být vedle léčby účinným pomocníkem. Aktuálně je na trhu množství značek a druhů kolagenu. Chcete-li vyzkoušet čistý kolagen na podporu kloubů, měli byste sáhnout po účinném produktu.

Jak vybrat nejlepší kolagen na klouby

Kolagen v surové formě získaný z živočišných zdrojů je bílkovinou, která k tomu, aby mohla plnit opět svou funkci v lidském těle, potřebuje správné zpracování. Jelikož jsou molekuly kolagenu velké, je nutné jej štěpit na menší peptidy. Přitom by se mělo dbát na zachování bioaktivity: tak, aby vzniklé peptidy měly zachovanou strukturu trojšroubovice. Díky tomu je lidské tělo může rozpoznat a využít k syntéze kolagenu.

V případě, že stojíte před rozhodnutím, jaký kolagen si vyberete, myslete na následující věci:

  • způsob štěpení při jeho výrobě by měl být dostatečně šetrný, aby výsledné peptidy byly bioaktivní,
  • měl by být 100% čistý a bez aroma a příchutí, jakékoli příměsi by totiž mohly ztěžovat vstřebávání kolagenu do krevního oběhu. Potvrzuje to i biochemička, RNDr. Dagmar Petrová: “Fragmenty kolagenu mohou s různými příměsemi reagovat tak, že se příměsi někde na fragmenty uchytí. Tato vazba a to, zda k tomu dojde, závisí na typu příměsi a na charakteristice prostředí. Tato vazba se může v žaludku rozpadnout, ale nemusí. Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu.”
  • ideální je, pokud čistý kolagen obsahuje několik typů kolagenů: v přírodě jich zatím známe asi 30 typů, pro lidské tělo je důležitých prvních 5 typů,
  • důležitá je také správná forma kolagenu. Nejúčinnější je užívat jej vnitřně, ale pozor, měl by být v práškové formě, která je jednak trvanlivá a zároveň se lehce rozpustí v tekutině do formy roztoku, když si z něj připravíte nápoj.

Proč je mořský kolagen dobrou volbou

Kromě formy je důležité řešit i původ kolagenu. Kvalitní kolagen, který je nejefektivnější, je právě ten rybí. Oproti kolagenu získávanému z hovězích a vepřových bílkovin má tu výhodu, že jej není nutno tepelně upravovat a má také prokazatelně vysokou čistotu molekul a tím pádem i výbornou biologickou dostupnost.

Produkty Inca Collagen obsahují 100% rybí kolagen, který je zbaven chutě i zápachu. Díky tomu máte v jednom sáčku přesnou denní dávku kolagenu vhodnou pro lidský organismus, kterou dokáže tělo maximálně efektivně využít. Jedná se o třísložkový kolagen, obsahuje typy kolagenu I., II. a III., čímž dokáže být účinný nejen pro pokožku, vlasy a nehty, ale podpořit i tkáně v pohybovém aparátu, tedy může pomoci i kloubům.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Zkuste Inca Collagen: recenze na kolagen, který účinkuje

Právě přístup k výrobě je to, co odlišuje českou značku Inca Collagen. Výrobce našel způsob, jak dosáhnout maximálního účinku kolagenu pro pohybový aparát a vnější krásu. K získání kolagenu využívá enzymatickou hydrolýzu, štěpení za studena pomocí specifických enzymů, které jemně rozštěpí molekuly rybího kolagenu na identické peptidy. Ty jsou bioaktivní a mají zachovanou trojitou spirálu, díky čemuž je lidské tělo rozpozná. Navíc je Inca Collagen v práškové formě a stoprocentně čistý, bez aroma a příchutí. Výrobce se vyhýbá ochucování, aby zachoval maximum účinků v této přírodní bílkovině. Díky mikronizaci do práškové formy již Inca Collagen nepotřebuje ani konzervanty. Vznikl tak jedinečný produkt, který si svůj styl drží již 7 let. Podívejte, jaké má tento kolagen na klouby recenze mezi uživateli, kteří hlásí účinky na pohybovou soustavu:

“Nedávno jsem užívala dva měsíce za sebou, zmírnily se mi problémy s kloubem na ruce.” Denisa Vincencová

“Používám aktuální druhé balení a musím říct, že mi zmírnil bolest kolen.” Iveta Čuchtová Pavlíková

“Vždy mě bolívala kolena při běhání, doslova bodavá bolest, odkdy piji Inca Collagen, nemám problém odběhnout 10 kilometrů bez bolesti.” Milka Bičanová

Ze života tanečnice: Inca Collagen mě postavil na nohy

O účincích kolagenu se na vlastní kůži přesvědčila také mladá folklórní tanečnice Lucka. “Byla jsem v životní formě a neuměla jsem si ani představit, co by se muselo stát, abych s tancem přestala,” vzpomíná si Lucie. Nikdy však nevíme, co nás v životě čeká a jaká polena nám osud ještě hodí pod nohy. V případě folkloristky byl tou nečekanou událostí v životě poměrně nešťastný pád a následný těžší úraz křížů, po kterém asi 12 hodin necítila nohy. Během dalších měsíců sice díky rehabilitacím své tělo postupně rozchodila, ale bolestí a mnoha omezení se nezbavila. Nepříjemná bolest se dostavovala při pohybu, obouvání bot, otáčení se i vystupování z auta.

Tehdy se Lucie rozhodla na doporučení vyzkoušet Inca Collagen. Mladá folkloristka vzpomíná na to, že už během třicetidenní kúry zaznamenala první účinky kolagenu. Nejprve si všimla vypnutější pleti a pružnější pokožky. A zároveň zpozorovala růst vlasů, které byly po léčbě nejen zničeny, ale také pořádně vypadané. “Samozřejmě, že jako ženu mě neskutečně těší tyto pokroky, které se týkají vizáže, ale mně šlo v první řadě o zdraví mých křížů,” konstatuje Lucie. Postupně se však dostavily i účinky, po kterých toužila. Během užívání Inca Collagenu cítím, že moje pohyby jsou vláčnější jakoby lehčí a méně těžkopádné. Pohyblivost je přirozenější, už nemusím přemýšlet nad tím, jak daný pohyb udělám, jsem si jistější. Cvičení je pro mě snáze zvládnutelné a také výrazně ustoupily svalové horečky a pálení kostí a svalů po namáhání,” popisuje dnes svůj zdravotní stav folkloristka.

Nezapomínejte, že při doplnění kolagenu do těla nelze předem určit, kde přesně jej využije. Všude tam, kde má tělo akutní nedostatek kolagenu a potřebuje ho víc, to jsou ty oblasti, na kterých můžete zpozorovat účinky jako první. Při dlouhodobém užívání může pomoci nejen na krásnější pokožku, vlasy a nehty, ale právě také jako podpora kloubů. Udržujte své tělo v kondici a dopřejte mu tuto esenciální bílkovinu, aby vám dokázalo bezbolestně sloužit i ve vyšším věku.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×