nejlepší kolagen

Slyšíte o kolagenu ze všech stran a láká i vás ? Nedivíme se. O účincích kolagenu a jeho mnohých benefitech v těle člověka už dnes žádný sečtělý a dobře informovaný člověk nemůže pochybovat.

Jak ale najít ten nejlepší kolagen na trhu a nevyhodit zbytečně peníze za produkt, který se jen tváří jako nejúčinnější?

Pokud chcete být v hledání úspěšní, budete muset vsadit na průzkum problematiky, a to do hloubky. Několik rad hned na úvod.

Snažte se vyhnout kolagenu, který nemá garantovaný původ. Může jít o levnější náhražky, které nejsou tak efektivní. Vždy se snažte zvolit tu nejkvalitnější alternativu, kterou je v současné době bioaktivní mořský kolagen. Taky se podívejte, jestli je produkt ověřený zákazníky a jestli má potřebné certifikáty. To jednoduše zjistíte na stránkách výrobce. V případě, že tyto informace nejsou lehce dostupné, nebo jsou jakýmkoliv způsobem zamlžené, sáhněte po další značce.

Investovat do nejkvalitnějšího produktu a zdraví se vyplatí. Právě takový nabízí značka Inca Collagen, která je už několik roků synonymem kvality v oblasti kolagenových výživových doplňků. Za jeho účinkem totiž stojí vědecky ověřené postupy přípravy, které nelze obejít. Jinak vznikne nekvalitní a neúčinný produkt.

Informací je tady skutečně mnoho, proto jsme se pro vás rozhodli tuto problematiku zpracovat do detailu v tomto článku.

Kolagen je základním stavebním prvkem v těle

Zopakujme si nejdřív, co je kolagen a proč je pro naše tělo tak důležitý.

Patří mezi bílkoviny, které jsou součástí tkaniva v pohybovém aparátu, tedy v kloubech, chrupavkách, šlachách, ale i v kůži. Tvoří až 30% všech bílkovin v těle a jeho součástí je 19 aminokyselin , ze kterých asi nejpodstatnější jsou glycin, či hydroxyprolin. Kolagen je přesně ta složka, která má na svědomí pružnost a svěžest pokožky , zdravé silné vlasy, pevné nehty. Tělo si ho však tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku. Po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu a po 40. roku si ho už tělo netvoří vůbec. Proto je vhodné začít ho postupně a pravidelně doplňovat.

Nedostatek kolagenu je přirozeným důsledkem stárnutí, které má nepříjemné znaky: pleť ochabuje, ztrácí pružnost, je sušší, přibývají vrásky. Vlasy se víc štěpí a vypadávají, lámou se nehty.

Kolagen je základním prvkem, který stárnutí zpomaluje tím, že se stará o celkovou regeneraci organismu. Stačí tři jednoduché příklady toho, jak kolagen v našem těle funguje:

● Na pleť působí tak, že ji vypne a navrací jí pružnost a hydrataci, celkově ji omlazuje. To platí pro kůži celého těla. Doplněním kolagenu se dá předcházet striím, zrychlí se proces léčby kůže s jizvami například po akné a popáleninách.

Účinky kolagenu zpozorujete i na vlasech, které budou silnější , začnou rychleji růst a méně vypadávat. Benefity pocítí i nehty, které se budou méně lámat. Studie o těchto účincích jsou četné a mnohé z nich z poměrně nedávné doby.
● Pokud jde o vliv na pohybový systém, kolagen může pomoct předcházet problémům a chránit funkční a zdravý pohybový aparát.

Kolagen je součástí živočišných produktů jako je hovězí či vepřové maso, nebo ryby a drůbež. Z potravy ho však tělo nedokáže efektivně využít, proto nejlepším způsobem je doplnit ho v podobě výživových doplňků, jako hydrolyzovaný bioaktivní kolagen.

 

Jaká kriteria by měl splňovat nejkvalitnější kolagen

Nalézt ten nejlepší kolagen na trhu není lehké – každý může o svém výrobku tvrdit, že právě ten jeho je nejlepší. Pokud však chceme, aby lidské tělo přijatý kolagen využilo maximálně, pak musí být ve správné formě a struktuře co nejvíc podobný tomu lidskému.

Měl by být v bioaktivní formě

Nejúčinnější kolagen je typicky ten, který se snadno vstřebává. Právě proto je velmi důležité volit formu bioaktivního, tedy „ živého“ kolagenu. Molekula kolagenu se skládá ze tří řetězců, které jsou vzájemně propletené a tvoří specifickou strukturu helixu. Při výrobě účinného kolagenu je důležité zachovat tuto strukturu, která udržuje jeho biologickou hodnotu.

Bioaktivní kolagen jako výživový doplněk se vyrábí tzv. studenou technologií, nazývanou hydrolýza. Jde o štěpení molekul kolagenu vodou na jednotlivé peptidy do podoby, kterou naše tělo dokáže lépe absorbovat. Proto jedno z kriterií , podle kterých poznáte opravdu kvalitní kolagen, je jeho označení bioaktivní a hydrolyzovaný kolagen.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Dalšími kritérii , podle kterých byste měli jednoznačně identifikovat kvalitní kolagen, jsou:

Kvalitní kolagen neobsahuje zbytečné přísady

Před zakoupením si pozorně nastudujte složení kolagenu. Nejsilnější formy hydrolyzovaného kolagenu jsou bez příchutě a bez přidaných barviv, jsou zkrátka v nejčistší možné formě. Kvalitní kolagen v práškové formě je prakticky bezbarvý a je bez chuti. Kolagen z ryb může mít specifické aroma, díky kterému ale víte, že jde o jeho čistou podobu bez zbytečných úprav a dochucovadel.

Měl by obsahovat dostatek účinné látky

Ideální denní dávka kolagenu ve formě výživového doplňku pro dospělého člověka se pohybuje od 2500 do 3000 miligramů. Horní hranici je podle odborníků zbytečné překonávat, toto množství tělu úplně stačí na to, aby se projevily účinky. Naopak méně než 1000 miligramů v denní dávce nepřinese požadované benefity.

Dejte si také pozor na nové kolagenové výrobky. Často samy sebe označují, že právě ony jsou nejsilnější a přitom jediné, co udělají je, že nabízejí vyšší dávku až 6000 miligramů, které jsou nadbytečné. Při skutečně účinném kolagenu neplatí, že více je lépe. Záleží hlavně na kvalitě výroby a výše zmíněných bodech.

Jak je to s kolagenem a vitamínem C

Je všeobecně známé, že se doporučuje kolagen užívat s vitamínem C. Tento vitamín je pro nás nenahraditelným antioxidantem a podporuje regenerační procesy těla, ale hlavně stimuluje tvorbu vlastního kolagenu. Někteří výrobci sázejí na výrobu kolagenových doplňků, ve kterých už je vitamín C zakomponovaný. Má to nějakou výhodu?

Pravdou je, že čistý kolagen sám o sobě stačí. A pokud přijímáte denně dostatek vitamínu C, nezáleží na tom, jestli ho užíváte ve formě vitamínového doplňku, nebo potraviny, např. v podobě citronu. Jakékoliv látky přidané přímo do výživového doplňku s kolagenem , a to i vitamín C v podobě kyseliny askorbové, mohou snížit vstřebatelnost kolagenu. Příměsi se uchytí na fragmentech kolagenu a mohou tak bránit při přechodu kolagenu do krevního oběhu. Lepší je proto vsadit na čistý kolagen a užívat ho společně s jiným doplňkem s vitamínem C, případně si vitamín doplnit ovocem.

 

Je lepší hovězí, vepřový, nebo mořský kolagen?

Toto je další otázka, kterou možná budete řešit, když budete hledat ten nejlepší kolagen. Z hlediska struktury kolagenu je to podle odborníků pouze věc preferencí, jaký si vyberete. Kolagen je zkrátka kolagen bez ohledu na to, odkud pochází. Jsou však určité detaily, pomocí kterých se můžete rozhodovat.

Výhodou mořského kolagenu je to, že je vývojově „ starý“ , není tudíž spojený s mnoha dalšími podpůrnými molekulami. Když se rozštěpí na fragmenty, výsledný roztok není znečištěný fragmenty jiných molekul. Existují studie, které naznačují, že kolagen vyráběný z vedlejších produktů ryb – ploutví, kůže a šupin – s sebou nese menší riziko přenosu chorob a vyznačuje se i lepší vstřebatelností, než vepřový či hovězí kolagen. To znamená lepší trávení a rychlejší účinek.

Kromě toho při výrobě hovězího a vepřového kolagenu může nezřídka docházet k ničení proteinů kvůli nešetrnému procesu chemického a enzymatického zpracování. Mořský kolagen se oproti tomu získává jednodušeji a je stabilnější.

Doporučujeme přečíst: Mořský kolagen: Všechno, co něm potřebujete vědět

 

Vyhněte se nekvalitním výrobkům

Je plno výrobců, kteří svůj kolagen zaručují jako maximálně účinný, čistý a bez přidané chemie. Ale když ho otevřete, prášek je např. oranžový a má pomerančovou příchuť. To je hned první varovný znak, že nejde o skutečně čistý kolagen, protože je v něm aromatická látka a barvivo.

Všechny jiné než bezbarvé kolagenové prášky signalizují sníženou kvalitu. Čím víc je v něm přidáno, tím méně kvalitní může být. Sledujte své pocity z užívání přípravku. Pokud reagujete na doplněk špatně, zřejmě není velmi kvalitní. Při pití kolagenu byste neměli mít negativní pocity, nemělo by vám z něho být těžko od žaludku, zkrátka měli byste ho vypít bez jakýchkoliv zažívacích problémů.

Mnoho výrobců používá k výrobě kolagenu nešetrné procesy , například kolagen převařují. Hydrolýza je oproti tomu velmi šetrný proces zpracování kolagenových molekul za studena, čímž vzniknou štěpené řetězce lehce absorbovatelné lidským organismem.

Pozor na přehnané množství v denní dávce

Dalším příkladem nekvality mohou být výrobci, kteří to s dávkami kolagenu přehánějí. Už jsme zmínili , že ideální dávka kolagenu ve výživovém doplňku je 2500-3000 miligramů. Informujte se, kolik daný doplněk kolagenu v denní dávce obsahuje, případně jak doporučuje výrobce doplněk užívat. Méně než jeden gram denně nemá pro tělo význam, naopak víc než tři gramy kolagenu už jsou zbytečně mnoho. V takových případech radíme zpozornět, protože nemusí jít o kvalitní bioaktivní kolagen. Velké množství méně kvalitního kolagenu nezaručí ten správný účinek. Je potřeba hledat kolagen, který je z kvalitních zdrojů, má potřebné certifikáty, ISO a nálepku Bio Aktivity, jako má Inca Collagen. Tehdy skutečně postačí dávka do 3000 miligramů na den.

Důležitá je forma kolagenového přípravku

Už vůbec nesahejte po levných kapslích. Tabletové formy obsahují všechno možné od zahušťovadel, emulgátorů, barviv a stabilizátorů, dokonce se můžete setkat s přípravky, ve kterých ani není hydrolyzovaná forma kolagenu. Většinou bývají velmi levné ( mohou si to dovolit, protože neprošly procesem, který zachová kolagen v potřebné struktuře).

Kolagen do těla dostanete nejefektivněji tak, že ho vypijete. V hydrolyzované formě prášku rozpuštěného ve vodě tak nejrychleji proniká přes stěny tenkého střeva až do organismu.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

A co kosmetické krémy?

Reklamy na kosmetiku s obsahem kolagenu útočí zejména na ženy ze všech stran. Podobně jako u přípravků na orální užívání platí, že kolagenová molekula je příliš velká na to, aby pronikla ze séra nebo krému přes pleť do jejích hlubších vrstev, kde ji nejvíc potřebujeme. Kosmetika s kolagenem tedy může být příjemná na používání, ale jde jen o pocit na povrchu kůže. I když bychom našli produkty na pleť s použitím hydrolyzovaného kolagenu rozloženého na jednotlivé peptidy, účinky takových produktů nejsou ještě podloženy vědeckými studiemi na rozdíl od orálních forem kolagenu.

 

Pozor na přehnané sliby

Kvalitní kolagenové suplementy toho dokážou skutečně dost. Primárně slouží jako pomoc v péči o pokožku. Vůbec se nemusíme bát nazvat kolagen trochu nadneseně „ elixírem mládí“ , protože tak v našem těle funguje – jako prevence a pomoc při onemocnění pohybového aparátu a na zlepšení stavu pokožky, vlasů a nehtů. Pokud však výrobce přehání s vyzdvihováním benefitů a slibuje doslova nemožné, radíme podívat se na to s trochou kritiky.

Existují totiž výrobci, kteří vás budou přesvědčovat například i o tom, že díky kolagenu vám narostou svaly, a proto pokud jste fyzicky aktivní a budujete si svalstvo, měli byste ho začít užívat. To však má několik háčků.

Na růst svalů je potřebná syntéza bílkovin a k té v našem těle nemůže dojít bez kompletního spektra esenciálních aminokyselin. Je jich devět. Jednou z nich je aminokyselina tryptofan. A právě ta v molekule kolagenu chybí.

Pokud tělo nemá dostatek zmíněných aminokyselin, bílkovinová syntéza je narušená a spolu s ní i regenerace a růst svalů. Proto kolagen nebude mít u sportovců žádný efekt na svaly.

Mnozí výrobci kolagenu používají jako argument výzkumy, které podle nich dokazují vliv kolagenu na růst svalů. Ano, takové studie jsou známé, ale byly prováděny na starších dospělých, kteří mají nedostatečný příjem bílkovin a sarkopenii, čili úbytek svalů v souvislosti s rostoucím věkem. To není právě vzorek, ke kterému se řadí sportovci. Proto očekávat od kolagenu, že díky němu získáte svaly jako po posilňování, je celkem nerealistické.

Pokud však cvičíte a chcete svému tělu pomoci v prevenci proti zraněním kloubů, kostí či chrupavek, čistý hydrolyzovaný kolagen je pro vás samozřejmě výbornou volbou.

Který kolagen je nejlepší?

Pokud si shrneme všechny poznatky, vyjde nám, že ideální volbou z tolika značek je osvědčená kvalita v podobě Inca Collagen.
Nesporné jsou tyto benefity výživového doplňku:

1. Způsob jeho výroby. Vyrábí se hydrolýzou a je tedy vysoce bioaktivní, což znamená, že se v naštěpené podobě lehce vstřebává do lidského těla, které ho potom využije na maximum. Je to kolagen se zachovanou strukturou trojitého helixu, podobné lidskému kolagenu.

2. Čistota kolagenu. Inca Collagen je čistý bez jakýchkoliv přídavných látek jako jsou vůně, ochucovadla či barviva. Neschovává se za žádné atraktivní příchutě, proto je jeho aroma původní a nezkrášlené. Je cítit rybinou, a to je dobře. Podle toho pozná zákazník skutečnou kvalitu. Do Inca Collagen nepřidáváme ani vitamín C, ten dodáváme jako samostatný doplněk v podobě tablet s postupným uvolňováním. Kolagen se tak zachová ve své stoprocentní kvalitě s garancí, že nedojde k jeho degradaci vlivem přidaných látek.

3. Zdroj kolagenu. Jde o mořský kolagen získávaný z vedlejších produktů ryb, který je specifický rychlým účinkem a lehkou stravitelností. Je to modernější typ kolagenu než kolagen hovězí nebo vepřový, a může tak vyhovovat i vegetariánům.

4. Složení. V Inca Collagenu se nacházejí tři typy kolagenu. Nejrozšířenější v lidských tkáních je typ I. Nachází se především v naší kůži a kostech a tvoří až 90% celkového objemu kolagenů v těle. V jednom sáčku s denní dávkou Inca Collagen je 80% kolagenu typu I, 19,5 % kolagenu typu II a asi 0,5 % kolagenu typu III.

5. Správné množství kolagenu v denní dávce. Vycházíme z tvrzení biochemiků a lékařů , kteří se shodují na tom, že množství 3 gramy kvalitního kolagenu denně je úplně dostačující na jeho syntézu v organismu. Sázíme na kvalitu, ne na kvantitu.

6. Inca Collagen neslibuje to, co nemůže splnit. Pracujeme s fakty, které jsou vědecky podložené a nebudeme svým spotřebitelům podsouvat marketingové polopravdy.

Pozitivní vliv kolagenu na pokožku, vlasy a nehty, pomoc v boji proti stárnutí a vráskám, ale i prevenci před nejrůznějšími nemocemi pohybového aparátu , to všechno jsou benefity, které získáte, pokud se rozhodnete užívat Inca Collagen.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×