koureni a plet, kuracne vrasky

Kdysi bylo kouření jakoby symbolem prestiže, dnes je to spíše naopak. Několik desetiletí výzkumů ve zdravotnictví prokázaly, že kouření má na náš organismus mnoho negativních vlivů. Jedním z nich je vliv na vzhled kůže. Kouření a zdravá pleť se zkrátka nekamarádí.

První rada nad zlato zní :  přestaňte kouřit!  Je nám ale jasné, že vzdát se kouření není vůbec snadné. Často to trvá i celé roky v závislosti na odhodlání a sebekázni. Pokud jste se rozhodli s kouřením skoncovat, tleskáme vám! Ovšem následky dlouholetého kouření na pleti zůstávají. Není se co divit, pokud jste ze stavu vaší pleti smutní.

Lidské tělo, zejména kůže, má naštěstí skvělou regenerační schopnost, takže nemusíte zoufat. Poradíme vám, jak následky kouření na pleti eliminovat. Ale to se pojí  s  novými  návyky,  které vedou ke zdravější životosprávě.

Pro ty z vás, kteří si ještě nejsou zcela jisti, zda s kouřením skoncovat,  máme  několik příkladů negativních vlivů.

Co dělá kouření s pletí a jak zvrátit její nepříznivý stav

Množství procesů v těle kuřáka ovlivňují nejen toxiny nacházející se v cigaretovém kouři, ale i samotný nikotin. Přesný proces, jak k tomu dochází, není zcela objasněn, ale vědecké studie naznačují několik způsobů:

Kouření způsobuje tělu takzvaný oxidační stres, kdy se k pleťovým tkáním nedostává dostatek kyslíku. Výsledkem je ischemie, čili nedokrvení, snížený průtok krve tkání v některé oblasti těla. Zvyšuje se uvolňování hormonu zvaného vazopresin, jehož úkolem v těle je mimo jiné omezit průtok krve. Jeho hladiny stoupají bezprostředně po kouření.

  • Nikotinové náhrady místo cigaret jsou pro pokožku sice bezpečnější, ale nikotin také způsobuje vazokonstrikci (smrštění, zúžení) cév, zpomaluje hojení ran a urychluje stárnutí kůže.
  • Existují důkazy o tom, že tabákový kouř je fototoxický a stává se ještě toxičtějším v přítomnosti ultrafialového záření. Ano, přesně tak – pokud kouříte a zároveň se vystavujete slunci bez adekvátní ochrany, je to pro pokožku doslova toxická bomba.
  • Cigaretový kouř obírá také organizmus o vitamin C. Ten je pro tělo esenciální a kuřáci si nemusí uvědomit, že ho dlouhodobě mají nedostatek.
  • Nikotin organismus doslova vysušuje. Přispívá tak k dehydrataci pokožky, která je náchylnější ke tvorbě vrásek.
  • Cigaretový kouř ničí kolagen, jednu ze základních bílkovin v těle, která tvoří podstatnou část – až 80% – naší kůže.

Právě kolagen tvoří podstatnou část pleti a stará se o její pružnost a mladistvý vzhled. Řekněme si proto více o tom, co se děje s kolagenem u kuřáků.

Chemické látky v cigaretovém kouři brání tvorbě kolagenu

Aby toho nebylo málo, chemické látky v cigaretovém kouři zároveň odbourávají kolagenová vlákna a brání tvorbě kolagenu, který udržuje pokožku elastickou a pružnou. Zopakujme si, že právě kolagen, který tvoří až 70 % všech bílkovin kůže, je zodpovědný za její vypnutí a míru hydratace. Znamená to tedy, že jako (i když jen příležitostná) kuřačka se nevyhnete zvýšené tvorbě vrásek, ať už máte genetický potenciál jakýkoliv. Opět se tedy dostáváme k tomu, jaký je dostatek kolagenu pro zdravý a mladistvý vzhled naší pokožky důležitý. Pro kuřáky o to víc!

Nejlepší je nekouřit. Ale to jste asi slyšet nechtěli

Bohužel, mnohé ženy, které se oblíbené cigaretky neumí vzdát, ve snaze vylepšit napáchané škody raději vyhledají dermatologa či estetického chirurga. Myslí si, že kuřácké vrásky kolem úst vyřeší botox, nezdravou barvu pleti oživí peeling, a povadlou pokožku fotorejuvenace. Není to tak. Je prokázáno, že korektivní dermatologické zákroky u kuřáků účinkují méně intenzivně. U některých dokonce kouření patří ke kontraindikacím!

Kouření, jako tichý zloděj kolagenu, totiž výrazně zpomaluje i hojení ran (nejen po omlazujících) zákrocích. Takže, škoda peněz, dámy a pánové. Raději se smiřte s tím, že už jednou cigaretou denně dáváte vaší pokožce pořádně zabrat zevnitř, a zevnitř tedy musíte napáchané škody i napravit. Nyní, na jaře, je k tomu ten nejvhodnější čas.

Čím dříve s kouřením skončíte, tím větší je šance, že si ho tělo bude opět alespoň do určité míry tvořit samo. Pleť však bude potřebovat vaši pomoc, aby se dostala do formy. Zbavit se následků kouření pomůže i kolagen v podobě výživového doplňku.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Prozradí vás tón pleti a hluboké vrásky kolem úst

Pleť kuřáka poznáte na první pohled. Prozradí ji nezdravý tón, povislé kontury obličeje, či výrazné vrásky kolem očí a úst (čemuž logicky napomáhá i neustále špulení rtů při potahování z milované cigarety). Navíc je podstatně sušší – o vlhkost ji totiž obírá zákeřný nikotin. Kouření zároveň zužuje cévy, čímž se vrchní vrstvy pokožky odlupují pomaleji. Tvář tak dostává mnohem starší nádech, pleť je hrubší, zašedlejší a vypadá unaveně…

Předčasné stárnutí pleti

Předčasné stárnutí je typickým vedlejším následkem kouření.  Projevuje se hlavně v podobě suché kůže a následně zvýšeného výskytu vrásek, což potvrdily četné studie. Navíc, čím více člověk kouří, tím rychleji se to projevuje, takže silní kuřáci budou mít více vrásek, než příležitostní kuřáci. V jedné studii nezávislí pozorovatelé hodnotili věk kuřáků ve srovnání s nekuřáky. Výsledkem bylo, že reálný věk kuřáků byl v průměru o 2,1 roku nižší, než se zdálo na pohled. Naopak nekuřáci působili průměrně 0,7 roku mladší, než byl jejich skutečný věk.

Jiná studie uvádí, že střední kuřáci měli oproti nekuřákům dvakrát vyšší tendenci k předčasnému stárnutí pleti. Těžcí kuřáci měli tuto pravděpodobnost až třikrát vyšší oproti nekuřákům.

Srovnával se také vliv slunečního záření na stárnutí pleti s účinkem kouření. Výsledky naznačily, že kouření může být při předčasném stárnutí ještě výraznějším faktorem než vystavování se slunečnímu záření.

Porovnáván byl také vliv na jednotlivá pohlaví. Existují studie o tom, že na ženskou pokožku má kouření výraznější negativní vliv než na pokožku mužskou.

Zkrátka studií na toto téma je opravdu dostatek a není už pochyb o tom, že kouření má velký vliv na předčasné stárnutí pleti.

Nejednotný tón pleti

Díky dlouhodobému kouření má pleť nerovnoměrnou barvu, což opět souvisí s nedostatečným okysličováním a zásobováním pleti živinami. Někdy může být pleť kuřáka bledá nebo šedá a působí nezdravě. Jindy ztrácí jas a je vysloveně mdlá. Již v roce 1985 tento vzhled kůže vědci označili výrazem “smoker’s face”.

Povislá  pleť

Tento znak je viditelný hlavně v okolí očí a na tvářích. Váčky pod očima mohou vzniknout v důsledku zhoršeného spánku – i ten kouření ovlivňuje. U opravdu silných kuřáků může noční absence nikotinu znamenat dlouhodobě zhoršenou kvalitu  spánku a  pak jsou  povislá  víčka či váčky pod očima přirozeným důsledkem.

Cigaretový kouř obsahuje tisíce chemikálií, z nichž mnohé jsou karcinogenní. Jiné poškozují kolagen a elastin, což se projevuje kdekoliv na těle. Kromě obličeje jsou náchylné i paže a oblast kolem prsou.

To nejhorší – kuřácké vrásky

Snad nejviditelnějším typickým znakem kuřáků jsou takzvané kuřácké vrásky. Drobné nebo i hluboké svislé linky kolem úst vznikají při neustálém špulení rtů při potahování z cigarety. Dalším typem jsou takzvané vraní nohy – vějířovité vrásky vedoucí z vnějších koutků očí. Patří mezi mimické vrásky, které se přisuzují smíchu a šťastným emocím, ale když se usadí natrvalo, své majitele většinou nepotěší. U kuřáků se tyto vrásky stávají stálou “ozdobou” mnohem dříve než u nekuřáků. Důvodem je zmíněné nedostatečné okysličování kůže  v této oblasti, ale také neustálá tendence mhouřit oči před vnikáním cigaretového kouře.

Na takové vrásky nepomohou dermatologické zákroky a zkrášlující procedury. Je totiž mimo jiné prokázáno, že zákroky u kuřáků nejsou natolik efektivní a trvanlivé, dokonce může být kouření u některých z nich kontraindikováno.

Tady máte několik tipů, jak mít hezčí pleť:

  1. Pokuste se s kouřením skončit, a vaše pokožka se vám poděkuje. Opravdu.
  2. Je jasné, že ani po předchozích řádcích se cigaret asi jen tak lehce nevzdáte. Dbejte tedy alespoň na intenzivní hydrataci vaší pleti, kterou výrazně snižuje právě nikotin. Hodně, ale opravdu hodně pijte. Zejména za čistou vodu vám poděkuje nejen celý organismus, ale hlavně vaše utrápená pokožka, která tak dostane svůj ztracený příděl vlhkosti přímo zevnitř.
  3. Namísto jarního detoxu si naordinujte C-etOx. “Dopujte” vitamín C v přírodní formě, nebo ve formě kvalitních výživových doplňků, a vaše pleť se rychleji zbaví kouřením nahromaděných toxinů. Právě vitamín C je nejlepším přírodním anti-aging vitaminem, který zlepšuje pružnost pleti a zpevňuje ochablé kontury. Protože vitamín C nejenže podporuje produkci kolagenu, ale dokáže i omezit jeho rozpad. Už starobylé civilizace využívaly “céčko” jak pro stimulaci produkce kolagenu, tak i kvůli jeho silným antioxidačním vlastnostem. Využijte jeho omlazující účinky i vy a přidejte si k ranní cigaretě místo kávy sklenici čerstvého pomerančového džusu, nebo si vyrobte domácí smoothie z ovoce bohatého na tento přírodní antioxidant.
  4. Aby vaše pleť byla svěží a krásná navzdory kouření, potřebuje mít dostatek kolagenu. Doplňte tedy ozdravnou kúru o bio-aktivní, vysoce koncentrovaný Inca Collagen (má stejnou molekulární strukturu jako kolagen, který vaše tělo produkuje samo). A pak už jen pozorujte, jak vaše pleť díky této super omlazující dvojce znovu ožívá! V kombinaci s vitamínem C vám “kolagenový doping” už v krátkém čase rozzáří pleť, vyžehlí méně výrazné cigaretové vrásky, vrátí zdravou barvu do lící a citelně hydratuje žíznivou “cigaretovou” pleť!
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Právě díky Inca Collagenu bude vaše pleť už zanedlouho hladší, prokrvenější a nepodlehne už tak snadno šedému kuřáckému nádechu. Na závěr malá statistika: “Nekuřáci prý mají až 5krát méně vrásek než lidé, kteří kouří dlouhodobě krabičku cigaret denně.” A to už stojí za zamyšlení, co říkáte?

Doplňte si kolagen

Co kouření pokazilo, to kolagen pomůže napravit. Jak již bylo zmíněno, pokud skoncujete s kouřením, vaše tělo začne mimo jiné opět ve větší míře kolagen tvořit.  Záleží na věku – nemusí ho být dostatek. A po letech kouření pleť potřebuje oživit  právě i  pomocí  kolagenu. Pokud jste po třicítce, jednoznačně má smysl doplňovat ho i zvenčí. Účinky kolagenu v podobě kvalitního výživového doplňku byly již mnohokrát vědecky potvrzeny.

Inca Collagen je připraven v přesně navážených denních dávkách. Podle odborníků je ideální denní dávka 3000 miligramů kolagenu . To je  dostatečné množství na to, aby účinkoval. Větší množství by bylo zcela zbytečné, protože tělo by ho nespotřebovalo.

I toto jsou důvody vyšší ceny doplňku Inca Collagen – stojí za ní odborníci a špičkový způsob výroby.

A co vy, kolik cigaret denně vykouříte? Nebo jste už této neřesti dali sbohem? Jak je na tom váš kolagen si můžete ověřit pomocí našeho testu.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×