O mladé labradorce Evitce, která je součástí programu pro výcvikové psy, jsme vám už vyprávěli. I o tom, že právě tento šikovný pejsek trpí osteochondrózou, genetickým onemocněním chrupavky. Diagnóza zkomplikovala Evitce cestu k ideálnímu životnímu poslání: měla se stát asistenčním psem, který bude doprovázet svého majitele s handicapem a usnadňovat mu tak život. Dokonce se zdálo, že Evitka bude kvůli komplikacím s pohybovým aparátem z programu vodících psů vyřazena. Vše se však obrací k dobrému a Evitce se i díky našemu kolagenu začíná konečně dařit lépe.

Pejska trénovali ve výcvikové škole pro vodící a asistenční psy již od věku štěněte. Zdálo se, že to bude skvělá kandidátka na asistenčního psa. Bohužel tyto plány narušila zákeřná diagnóza. “Naše Evitka začala v sedmi měsících kulhat a po vyšetřeních jí byla diagnostikována osteochondróza – OCD. To je onemocnění, kdy vlivem určitých faktorů zesílí chrupavka, nedostatečně se spojí s pod ní ležící kostí, což vede k jejímu nedostatečnému vyživování. Nedostatečnou výživou je chrupavka oslabena a narušena, což vede k její nekrotizaci. Chrupavka je při prudkých pohybech nebo nárazech náchylná na odloučení od kosti. V kloubní dutině tak samozřejmě působí jako cizí těleso, “ popisuje trenérka Jarmila Virágová.

Následovala operace, po níž veterinář i trenéři doufali, že se problém vyřeší. Evitka se zotavovala a rok měla od bolestí klid. Zdálo se, že při mírné zátěži bude moci fungovat jako zdravý pes. Protože však jde o genetické onemocnění, které zřejmě v těle způsobuje opakovaný zánět, Evitce se znovu přitížilo a začala opět kulhat.  Tehdy jsme se o tomto příběhu dozvěděli i my a rozhodli se do něj vstoupit.

O účincích kolagenu jsme se přesvědčili sami na vlastní kůži, proto posouváme dále naši vizi a to, v co věříme. Stejně jak dlouhodobě pomáháme Svobodě zvířat i jiným útulkům, či koňským stájím, rozhodli jsme se pomoci i Evitce. Byla by obrovská škoda, kdyby talentovaná a chytrá fenka nemohla kvůli pohybovým problémům vykonávat to, k čemu byla předurčena. Evitka měla už přiděleného člověka, který její pomoc potřeboval. “Klientka má zničené nohy a potřebuje tuto pomoc. Evita je za dlouhou dobu jediná, která k ní může jít. Ta klientka totiž nemůže udělat rychlejší krok, protože to nedokáže a Evita je schopná to akceptovat, ” vysvětlila nám Jarmila Virágová. Kvůli Evitčině dlouhodobé léčbě však klientka musela nakonec čekat na jiného pejska.

Evitce začali podávat Incapet Collagen. Po pár týdnech postřehli první rozdíly a vize na poslání pejska je již optimističtější: “Evitka je pohyblivější a vůbec se nešetří. Neumím posoudit lékařské hledisko, ale byla trochu méně pohyblivá, než nyní. Ještě jedna dobrá zpráva. Evitka bude asistenčním psem.”

Nechceme to samozřejmě zakřiknout, ale tomuto příběhu se, i díky Incapet Collagene, rýsuje šťastný konec. Nejnovější zprávy od pracovníků výcvikové školy nás velmi těší, až dojímají. Evitce se daří stále lépe a roli asistenčního psa zvládá. Proto ji plánují přidělit dobrovolnici Lindě, která trpí silnou panickou poruchou. Evitka bude díky svým úžasným psím vlastnostem pro Lindu dokonalým společníkem.

Jsme šťastní, že můžeme s Incapet Collagen takto významně ovlivňovat osudy lidí i pejsků. Evitce silně držíme tlapky, aby mohla naplno vykonávat úlohu, která jí byla nadělena do vínku.

Pomáháme taky Borince

” Jako pečovatelka o budoucího vodicího pejska jsem měla možnost kolagen vyzkoušet a nadále ho pejskovi podávat. Nyní na něj nedám dopustit. Vyhrál to jak u mě, tak u Borinky na plné čáře. Nejen však kvalitou, ale i díky lidem, kteří takto pomáhají pejskům ve výcviku, aby měli zravý pohobový aparát. Borince chutná, nezapáchá a je citlivý na její trávení. Je to něco, po čem vždy šáhnu na konci dne, který je pro nás obě náročný, ” říká Michaela Cibulková

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×