8 otázek pro podnikatelku Romanu Ljubasovou

Uplatňujete ve svém podnikání ženské vlastnosti?

Instinkt a vnitřní pocit mi pomáhá na každé křižovatce. Šarm a osobní kouzlo sice fungují, ale nemám na tom byznys postaven. Naopak je pro ženu velmi těžké obstát a získat respekt mužů podnikatelů. Je stále ještě dost takových, kteří ženy staví do rolí maminek, milenek a hospodyněk. Já si naopak myslím, že každá maminka, milenka a hospodyňka je skvělý podnikatel. Musí totiž zvládat strategie, plánování, rozpočty, komunikaci a počítají se jen kladné body. Proto si myslím, že my ženy máme lepší startovací pozici pro podnikání, než námi vychovaní muži.

Co byste ženám, které o podnikání uvažují, doporučila?

Berte své podnikání jako druhou rodinu, protože vaše druhá rodina to bude. Budete jí muset věnovat celé své já, druhé já. Ale ničeho se nebojte a jděte do toho.

Jaké jsou podle vás největší výhody a naopak nevýhody podnikání?

Největší výhodou je svoboda a možnost tvořit vlastní pravidla. Vybíráte si tu činnost, která vás baví a spojujete práci se svými zájmy. Spoléháte samy na sebe. Největší rizika jsou nedostatek disciplíny a špatné kalkulace. Je to jako když vedete dítě do školky. Dáte mu kraťasy, když bude teplo, bundu, kdyby pršelo. Když nezvážíte dobře okolnosti, dítě vám onemocní. Stejně jako podnikání.

Celý rozhovor s Romanou si můžete pročíst na webu podnikavazena.cz.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×