kolagen pod mikroskopem

Užívání, resp. doplňování kolagenu prostřednictvím výživových doplňků je v dnešní době stále běžnější praxí, podobně jako užívání rozličných vitamínů či minerálů. Právě kolagen má v našem těle skutečně nemalý význam. Řeč je přece o nejdůležitější bílkovině v lidském organismu. Nedostatek této látky nemá negativní vliv jen na stav kůže, nýbrž může způsobit řadu dalších zdravotních problémů. Podobným těžkostem lze předcházet pomocí kolagenových doplňků stravy. Jsou však takové preparáty opravdu tělu prospěšné? Relevantní informace a fakta nám mohou nabídnout hlavně odborníci v dané problematice. Jaký je tedy jenehjich názor na užívání kolagenu?

 

Význam kolagenu pro naše tělo je nezanedbatelný

 

Kolagen je bílkovina, která konkrétně pozůstává z přibližně dvaceti aminokyselin. Tvoří zhruba 10 % celkové hmotnosti lidského organismu a zároveň více než 70 % tkáně pokožky. Jaká je jeho úloha? Svou přítomností v pojivových tkání jim umožňuje plnit jejich funkci – stahování a roztahování svalů a šlach, pružně odpružit nárazy, a přitom držet pevně pohromadě v případě kloubů, chrupavek, stěnách cév a pokožky, změnu tvaru u rohovky.

„Správné množství kolagenu má vliv na kvalitu kostí a chrupavek, ovlivňuje i kvalitu vlasů, nehtů, zubů a ovlivňuje i kvalitu pokožky, která je díky kolagenu a elastinu, zejména v mládí, pevná, pružná a zvlhčená. Biologický význam kolagenu je proto velký,“ píše v autorském odborném materiálu, publikovaném v odborném časopise Medicus news, Dr. Tumová z Katedry farmakologie a toxikologie Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě.

Kolagen v pozitivním směru ovlivňuje tělo zvenčí i zevnitř. Zabezpečuje hydrataci pokožky, podporuje hojení ran a regeneraci nehtů či vlasů. Přispívá rovněž ke správné funkci pohybového aparátu. Jeho nedostatek je po určitém čase viditelný a citelný. Při deficitu kolagenu může docházet k prohlubování vrásek, zhoršení stavu pokožky i kvality vlasů a nehtů či problémům s klouby.

 

Proč je třeba ho doplňovat?

 

Kolagen si naše tělo dokáže vytvářet. Rovněž ho přijímáme s potravou. Problém však spočívá v tom, že není trvalý. V těle probíhá jeho neustálá výměna a stárnutím se jeho produkce snižuje a v těle ho přirozeně ubývá. „Největší úbytek kolagenu nastává zejména po šedesátce, což se projevuje tvorbou většího množství vrásek, vznikem křečových žil na dolních končetinách, ale i v konečníku, a dochází k mnoha dalším degenerativním změnám,“ uvádí ve své studii emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš. Po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu. Velkým pomocníkem jsou v tomto případě výživové doplňky, které dokážou tělu poskytnout potřebnou dávku kolagenu.

 

„Tělu dodaný kolagen podporuje výživu kostí a chrupavek, pomáhá hojit drobná poranění, zvyšuje pevnost svalů, šlach, vazů i kůže,“ vysvětluje doktor Čarvaš. Na trhu je dostupné obrovské množství rozličných kolagenových doplňků stravy. Lze si vybrat hovězí, vepřový i rybí kolagen, často také označovaný jako mořský. Právě ten je z trojice jmenovaných považovaný za nejlepší. „Kolagen je životně důležitou molekulou, o čemž svědčí i to, že se během vývoje živočišných druhů neměnil. Jakákoliv jeho změna (mutace) vedla nutně ke ztrátě jeho jedinečných vlastností, a tedy i k výraznému snížení životaschopnosti nositele takové zmutované molekuly. Co se ale postupně komplikovalo, byl systém pomocných biomolekul, navázaných na kolagenová vlákna. Vzhledem k tomu, že ryby jsou vývojově velmi starým druhem, je kolagen v jejich tkáních spojený s minimem dalších, podpůrných biomolekul, takže produkt hydrolýzy rybích tkání obsahuje prakticky jen fragmenty kolagenu a minimum jiných komponent,“ vysvětluje RNDr. Dagmar Petrová.

 

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

 

Výběr kolagenu je rozhodující

 

V současnosti si lze vybrat mezi mnoha kolagenovými přípravky. Právě proto bychom neměli podceňovat volbu toho správného. Na co všechno si dát při nákupu pozor? Volit byste v prvé řadě měli klinicky testované produkty, kde je původ kolagenu známý. Preparát by měl být dobře vstřebatelný a čistý, takže by neměl obsahovat žádná barviva, přísady ani příměsi. Proč je právě tato vlastnost kolagenu důležitá, ozřejmuje Dagmar Petrová: „Fragmenty kolagenu mohou s různými druhy příměsí reagovat tak, že se příměsi někde na fragmenty uchytí. Tato vazba a to, zda vznikne, závisí na typu příměsi a na charakteristice prostředí. Tato vazba se může, ale nemusí v žaludku rozpadnout. Zůstanou-li příměsi uchycené, mohou omezovat absorpci v zažívacím traktu. Po přechodu do krevního řečiště mohou dále omezovat průnik do tkání, které dokážou fragmenty kolagenu využít k tvorbě nového kolagenu. Jakékoliv cizí látky navázané na kolagenové fragmenty v každém případě omezují jejich využitelnost k syntéze nového kolagenu.“

 

Velmi důležitou charakteristikou kolagenového preparátu je způsob jeho zpracování. Kolagen vyskytující se v tkáních je ve vodě nerozpustný, protože jej tvoří příliš velké molekuly. Je tedy třeba tyto velké molekuly rozdělit na fragmenty.

Při syntéze kolagenu v organismu se nejprve vytváří menší fragmenty, ze kterých se potom skládají kompletní řetězce a1 a a2, ze kterých potom vzniká trojitá spirála, zvaná tropokolagen. To je základní jednotka, ze které se potom skládají supermolekuly tvořící svalová vlákna.

Proto je velmi důležitou charakteristikou kolagenového preparátu je způsob jeho zpracování. Kolagen vyskytující se v tkáních je ve vodě nerozpustný, protože jej tvoří příliš velké molekuly. Je tedy třeba tyto velké molekuly rozdělit na fragmenty.

To lze řadou různých způsobů, přičemž nejběžnější z nich je tzv. hydrolýza, tj. štěpení molekuly pomocí vody. V žaludku tento proces probíhá pomocí kyselého prostředí, ve kterém se ale molekuly kolagenu denaturují, tj. ztratí svou přirozenou strukturu. Následně pak dochází k rozkladu zdenaturovaných molekul trávicími enzymy zvanými proteázy. Podobně lze provádět hydrolýzu v laboratoři nebo ve výrobě nebo v kuchyni, a to varem. V obou případech se kolagen tímto způsobem rozbije na náhodné kusy.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Podstatně šetrnější možností je způsob, který využívá sama příroda přímo v tkáních, které se všechny průběžně obměňují. V mezibuněčných prostorách, kde se nacházejí supramolekulární struktury kolagenu, kolují specifické proteázy, které postupně kolagen také rozkládají. Rozkládají jej ale na stále stejné, “aktivní” fragmenty, které lymfa a krev roznáší po těle. V místech intenzivní syntézy kolagenu potom tyto “aktivní” fragmenty podporují tvorbu nového kolagenu mj. i tím, že se opět zabudovávají do nových molekul kolagenu.

Má-li tedy být kolagenový výživový doplněk účinný, musí obsahovat takové “aktivní” fragmenty, které lze z kolagenu vytvořit šetrnou hydrolýzou pomocí těchto specifických proteáz – ve vodném prostředí za pokojové teploty. Tyto “aktivní” fragmenty jsou tak malé, že už se v žaludku dále nerozkládají a zachovají si svou strukturu i v kyselém prostředí žaludku. Díky tomu se mohou vstřebat do krevního oběhu a zapojit se do tvorby nového kolagenu.

Tento proces šetrné hydrolýzy se uplatňuje při zpracování rybího kolagenu, který je výchozím materiálem pro mořský bioaktivní hydrolyzovaný kolagen, který k účinnosti nepotřebuje žádné další přísady, které by snižovaly jeho kvalitu. Splňuje tedy nejdůležitější kritéria pro kvalitu kolagenových výživových doplňků.

Inca Collagen představuje ověřený produkt s obrovským množstvím spokojených zákazníků, který má svoje pevné místo na trhu už 5 let. Obsahuje v jedné dávce až 3000 mg hydrolyzovaného kolagenu. Podporuje obnovu tělu vlastního kolagenu a regeneraci kolagenových vláken, což vede k výrazně pozitivnímu účinku viditelnému jako zlepšení vlastností pokožky, nehtů a vlasů. Vedle těchto zvenčí viditelných vlivů podporuje Inca Collagen obnovu kolagenu v celém těle, což vede k zlepšení funkčnosti všech pojivových tkání.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×