Línání u psa

Když pes líná, nelze si toho nevšimnout. Většina majitelů psích kamarádů dobře ví, o čem je řeč. Ti, kdo mají první štěně v životě, mohou znejistět – je všechno v pořádku? Nemá pejsek nějaký problém? Právě pro vás je tento článek. Vysvětlujeme v něm, kdy je výměna srsti u psů normální a kdy už srst vypadává nadměrně, v jakém období roku se běžně můžete setkat s línáním a jak se na to připravit, případně psovi pomoci.

Výměna srsti u psa znamená zvýšenou míru pĺznutí a  výskyt chlupů všude v domácnosti. Ale co bychom pro naše milované chlupáče neudělali, že? Možná si trochu zanadáváme vedle toho, jak musíme neustále uklízet a vysávat. Vedle toho bychom si ale měli všímat, jestli je množství chlupů normální, nebo pes líná  nadměrně. Může to být problém zejména pro chovatelské nováčky, kteří s tím nemají zkušenosti. Podpořit kondici psa a kvalitu jeho srsti však dokáže také náš Incapet Collagen. Jak? Čtěte dál.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Proč se děje výměna srsti u psů

Výměna srsti u psů je běžný fyziologický proces. Tělo psa se zbavuje nadbytečné staré a poškozené srsti a nahrazuje ji novou. U některých psů je to každodenní věc, jiné mohou ve zvýšené míře línat zejména během jara a na podzim. Rovněž se může tento proces spustit během náhlých změn počasí.

Línání  u dospělých psů

Dospělí psi mohou mít v závislosti na plemeni buď dvojí srst – s podsadou a vnějšími chlupy, nebo mohou mít jen jeden typ srsti bez podsady. Právě psy bez podsady, se srstí podobnou lidským vlasům, línají méně i přesto, že se jedná o dlouhosrstá plemena. Typickým příkladem jsou pudlíci nebo maltezáci. O jejich srst je třeba denně pečovat, ale línání srsti není tak intenzivní.

Naopak psi s podsadou mohou línat více (například labradoři). A nejméně  línají  krátkosrstá plemena s drsnější srstí. Psí srst se mění většinou při změnách teplot – pes se například zbavuje nadbytečné srsti po zimě, naopak na podzim roste nové srsti více a kožich psa houstne. Psi, kteří žijí pouze uvnitř, mohou průběžně línat po celý rok, protože tělo nedostává podnět v podobě ochlazení, jako venkovní psi.

Línání u štěňat

Samozřejmě i štěňátka línají, zvláště když se dostávají do dospělého věku. Srst štěňátka může být diametrálně odlišná od její podoby v dospělosti. Dokonce i její zbarvení: například dalmatinské štěňátka nemají skvrny typické pro toto plemeno. Štěňátko má jemnou a hustou srst kvůli regulaci teploty těla. V dospělosti se změní podle plemene na jednoduchou nebo dvojí srst, která je hrubší a pevnější. Tento proces začíná ve věku 3 až 6 měsíců.

Jak podpořit zdravou srst u psa

Krásná srst je především výsledkem zdraví psa. Pokud je pes zdravý, i pĺznutí je zcela normální. A díky každodenní péči, zvláště při pravidelném vyčesávání a úpravě srsti, si můžeme ušetřit nervy.

Pro pevné zdraví potřebuje pes zejména správnou výživu. Každé plemeno psa má jiné nároky na živiny. Důležité je nešetřit a krmivo vybírat podle složení, nikoli podle ceny. Nakonec, k pejskovi je třeba přistupovat jako ke členu rodiny, péče o štěně vyžaduje pozornost, čas a finance. “Od toho útlého, štěněčího dětství až  stáří potřebujeme, aby měl zajištěno všechno tak, jako  člověk. To znamená péči po fyzické i po té psychické stránce. Co se zanedbá ve štěněčím věku, to nás pak v tom dospělém věku  dohoní, takže je třeba tam od začátku dát největší důraz na vývin štěňátka,” říká veterinářka Zuzana Fekečová.

Odpovědný chovatel by mu proto měl připravit jídelníček s obsahem potřebného objemu bílkovin, minerálů, vitamínů a aminokyselin. Hlavní slovo má váš veterinář a tipy na kvallitní krmivo vám dají i specialisté na veterinární stravu. Pro mnoho plemen je vhodné krmení barfem – syrovou stravou, sestávající zejména z masa.

Ale to není všechno. Jak říká veterinářka, některé bílkoviny, mezi nimi i kolagen, potřebuje pes přijímat ve větším množství. “Ta granulová strava je sice úžasná, plnohodnotná pro toho pejska, ale dlouhodobě není až tak vyvážená. Proto potřebuje  pes dostat i jiné doplňky stravy. Je to přesně stejně jako u nás, u lidí, že i my saháme po vitamínech a produktech na podporu kloubů,” dodává Zuzana Fekečová.

Incapet Collagen je již ověřeným doplňkem pro posílení pohybového aparátu, zejména kloubů u psa. Umístil se také v čele žebříčku kloubních výživ v hodnocení nezávislého českého portálu Vše pro zvířatka, který je jedním z největších chovatelských magazínů v Česku. Kolagen je přirozená a důležitá součást i v kůži psa, tuto bílkovinu si jeho tělo vyrábí samo a až 80% kůže tvoří právě kolagenová vlákna, zajišťující zdravou strukturu, pružnost kůže a zdravé chlupové váčky a folikuly. V poměrně mladém věku psa už nemusí tělo stíhat produkovat dostatek kolagenu, proto je třeba jej doplňovat zvenčí, přesně tak, jako u lidí. A doplníme-li psovi kolagen, který mu chybí, bude to mít přímý vliv i na kvalitu srsti.

Incapet Collagen:

  • podporuje zdraví kůže a regeneraci chlupových folikul,
  • pomáhá zlepšit růst srsti,
  • zlepšuje kvalitu srsti,
  • napomáhá hojení kožních chorob nebo jizev po zraněních či zákrocích.

Jako kloubní výživa navíc podporuje strukturu chrupavek a zlepšuje tak pohyblivost kloubů, zlepšuje pevnost kostí, podporuje zdravou strukturu mnoha dalších pevných a měkkých tkání v těle, mimo jiné i dásní a zubů. Zlepšováním struktury kůže ovlivňuje i lepší růst drápků a jejich zvýšenou kvalitu, aby se nelámaly a neštěpily.

Incapet Collagen je tedy takovým všestranným pomocníkem pro psa. Pokud  pejska pravidelně „dopujeme“, dostává se kolagen i do kůže, odkud pak vyrůstá zdravější, hustší a odolnější srst.

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Velký kolagenový balíček pro psy. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlněný uzlík na hraní.

Kvalitní kolagen pro psy

Proč právě Incapet Collagen? Je to pokračovatel úspěšného kolagenu pro lidi, Inca Collagen. Ten je na českém a slovenském trhu již dobře znám. Za 7 let existence si ho oblíbilo více než 200 tisíc stálých zákazníků. Incapet Collagen se vyrábí stejným způsobem, a to:

  • hydrolýzou pomocí enzymů, díky čemuž je bioaktivní a účinný,
  • získává se z mořských ryb, které jsou známým zdrojem molekulárně mimořádně čistého kolagenu v živočišné říši,
  • nedochucuje se ničím, jde o 100% čistý kolagen,
  • zpracovává se mikronizací do formy prášku, který je trvanlivý, nepotřebuje konzervanty a stačí jej podávat psovi denně spolu s jídlem.

Navíc Incapet Collagen psům mimořádně chutná. Není se čemu divit, jeho přírodní aroma ryb bez zbytečných aditiv láká i mimořádně vybíravé pejsky. Taková jsou hodnocení některých majitelů:

“Abby, 14 letá fenka havanského pejska, běhá jako štěně. Dokonce i kvalita srsti se jí zlepšuje a má ji lesklejší. Takže u nás spokojenost maximální.” Silvia Plecháčková

Majitelé Rhey hodnotí: “Rhea je velmi akční a aktivní roční pejsek. Jelikož je to plemeno středního vzrůstu, dostává Incapet Collagen od dvou měsíců pro zdravý růst a vývoj kloubů a chrupavek. Navíc má nádhernou lesklou a hladkou srst.”

Kdy zpozornět? Nadměrné línání u psa signalizuje problém

Správná péče o psa kromě jiného zahrnuje schopnost včas rozeznat, kdy se jedná o línání jako přirozený jev a kdy už potřebuje váš pejsek pomoc. Nadměrné línání se může objevit u psů jakéhokoli plemene či věku, a na kterémkoli místě na těle. Časté je například vypadávání srsti kolem očí u psů. Zpozornět byste měli v těchto případech:

  • pokud pes ztrácí srst na určitých konkrétních místech, kde pozorujete řídnutí a prosvítající kůži, případně lysiny,
  • pokud pozorujete, že se pes neustále škrábe na stejných místech,
  • pokud srst na celém těle viditelně řídne, je jemnější,
  • pokud se pokožka v postižených částech loupe, mění zbarvení (tmavne), případně pozorujete záněty, tvořící se rány.

Toto jsou situace, kdy už nejde jen o běžné sezónní línání a pejsek potřebuje pomoc.

Vypadávání srsti u psa a kolagen

Kolagen je bílkovinou, kterou i veterináři obecně doporučují podávat psovi preventivně. Aby kromě pohybového aparátu měl v dobrém stavu také kůži a tím i srst. Kolagen je součástí chlupových kořínků a váčků v kůži a od jejich stavu se odvíjí kvalita a růst srsti. Zároveň, tak jako u lidských vlasů, platí to, že k tvorbě keratinu v srsti potřebuje tělo aminokyseliny, které mu může poskytnout i kolagen.

Podávání Incapet Collagenu je prospěšné nejen jako prevence, ale i v krizových obdobích, například stojí-li za vypadáváním srsti alergická reakce. Jejím následkem je nutkavé škrábání kůže. “Pokud si ten pejsek kůži rozškrábe, nějakým způsobem ji poškodí, vzniknou nějaké oděrky, tak je dobré  použít nějaké podpůrné přípravky k tomu hojení, lze využít kolagen, různé masti a podobně,” vysvětluje MVDr. Hana Lešetická z veterinární kliniky BUDvet.

Ale i během běžného období línání, jako je jaro či podzim, doporučuje veterinářka podávání kolagenu: “Velmi dobře zase fungují například různé kolagenové přípravky, které vlastně podporují ty jednotlivé chlupy a chlupové váčky, ta srst je pak zdravější, až tak nevypadává, je lesklejší .”

Jak dále řešit vypadávání srsti u psů

Samozřejmě opět zdůrazňujeme, že pokud si nejste jisti, jestli je vypadávání srsti u vašeho psa ještě v normě nebo ne, navštivte s ním veterináře. Může vyžadovat léčbu antibiotiky, případně kortikosteroidy.

Pokud jsou příčinou například parazité, doporučení zní: pravidelně psa odčervovat, dávat mu antiparazitární obojek. Také co se týče vnitřní výživy, kromě kolagenu mu můžete podávat biotin, zinek, vitamín E nebo rybí olej bohatý na omega kyseliny.

Při onemocněních kůže pořiďte pro psa šetrný šampon a pravidelně jej omývejte podle doporučení veterináře. Vypadávání srsti během jara a podzimu můžete řešit častějším vyčesáváním a kartáčováním uvolněné srsti.

Ale především se pokuste udělat vše pro to, aby měl pes adekvátní výživu. Kvalitní strava, dostatek vitamínů na podporu kůže, ale také Incapet Collagen jsou základem při prevenci problémů s vypadáváním srsti.

Incapet Collagen + ručník pro psy

Kolagen pro psy Incapet Collagen a jemný ručník, který oceníte po koupeli nebo očistné sprše vašeho miláčka.

Nyní ve výhodném balíčku.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×