Péče o psa

Vzpomínáte si na moment, kdy jste si domů přinesli své štěňátko? Ty milá oddaná očka, jemňoučká srst, něžné tlapky a roztomilá gesta, dny plné smíchu, her a nadchnutí se novým členům domácnosti… Jsou to okamžiky, které zůstanou zřejmě celé rodině navždy v paměti. Od začátku se chceme o naše psy dobře postarat, dopřát jim jen to nejlepší, aby tady s námi byli, pokud možno co nejdéle. A aby štěstím stále vrtěli ocasem, oči jim zářily bezbřehou láskou a jejich tlapky zvládaly s radostí běhat.

Pro péči o psa na nejvyšší úrovni je třeba si hned na začátku uvědomit specifika tohoto živočišného druhu. Navíc u psů se péče může lišit podle plemene. Vyznat se v tom není jednoduché, proto veterináři doporučují zjistit si všechny potřebné informace o vašem pejskovi předem. Nejdůležitější je přitom správná výživa, jak poznamenává veterinární lékařka Zuzana Fekečová: Podstatný je u štěňátka hlavně počáteční vývoj. To znamená, že jako u dítěte: co se zanedbá ve štěněčím věku, to nás pak v dospělém věku psa doběhne, takže je třeba od začátku dát největší důraz na vývoj štěňátka. Čili od začátku dostatek kvalitní stravy, dostatek výživových doplňků, aby v podstatě nedocházelo k malformacím nebo defektům v růstu.”

No to není zdaleka všechno. Péče o zuby psa, o jeho uši, zdravé klouby, srst a drápy, to vše jsou důležité informace. Shrnuli jsme je v následujícím článku tak, abyste je měli pohromadě a mohli si je kdykoliv prohlédnout.

Péče o psa je komplexní záležitost

Chceme-li psovi zajistit dlouhý a šťastný život bez zdravotních problémů, neměli bychom se zaměřovat jen na jednu oblast a zbytek zanedbávat. Dobrá péče o psa by měla zahrnovat několik věcí, mezi nimi i:

  • kvalitní výživa
  • správná péče o klouby
  • péče o zuby psa
  • péče o uši psa
  • správné udržování srsti a drápů
  • péče o tlapky psa
  • dbát na kondici a dostatek pohybu
  • prevence proti parazitům
  • pravidelné očkování a veterinární prohlídky.

Zdravá strava nejsou jen granule

Když si přineseme domů pejska, výběr kvalitní nutričně plnohodnotné stravy by měla být samozřejmost. A takové krmivo nenajdeme v televizních reklamách. Je dobré poradit se s veterinářem o konkrétním plemeni, protože maltézáček potřebuje jiné složení stravy než vlčák. Rozhodně se vyplatí poradit také s nutričními specialisty ve veterinární výživě. Ne vše, co je drahé, musí být také kvalitní, na druhé straně je pravděpodobné, že za kvalitní stravu pro psa si připlatíte. Některým psům může vyhovovat „BARF“, což je krmení syrovým masem.

A když už naleznete to správné krmivo pro vašeho psa, následuje výběr výživových doplňků. Ty jsou zaměřeny na konkrétní část fyziologie psa, jedná se o složky, které většinou granule nepokrývají. “Granulová strava je sice úžasná, plnohodnotná pro pejska, ale dlouhodobě není až tak vyvážená. Proto potřebuje pes dostat i jiné doplňky stravy. Je to přesně stejně jako u nás, u lidí, že i my saháme po vitamínech a produktech na podporu kloubů,” říká veterinářka Zuzana Fekečová.

Granule jsou pro pejsky nejčastějším druhem stravy u spousty chovatelů psů. Granule nejsou nijak náročné pro přípravu a dají se ihned podávat. Prodávají se i po velkých pytlech, aby jsme granule nemuseli nakupovat příliš často. Jednou za čas to chce ovšem změnu. Voňavé psí granule jsou pro psy lákavé, ale zároveň je potřeba doplňovat i výživné látky na podporu kloubů.

U psů jsou právě klouby a pohybová soustava tou nejcitlivější oblastí, proto je kolagen doporučován jako přírodní, dobře stravitelná a účinná složka. Má však mnohem více účinků. Kvalitní stoprocentní rybí kolagen v prášku, jako je Incapet Collagen, dokáže být podpůrnou složkou pro celé tělo psa.

K olagen je totiž důležitou stavební bílkovinou, která u obratlovců figuruje již od úplného začátku jejich vývoje a nachází se v nejrůznějších měkkých i pevných tkáních. Problém je, že tělo psa, podobně jako tělo člověka, si jej tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku. Již u relativně mladých psů může nastat nedostatek kolagenu a následkem toho dojít k oslabení tkání, ve kterých je zapotřebí. Proto by měl být součástí výživy každého psa.

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Velký kolagenový balíček pro psy. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlněný uzlík na hraní.

Někdy mohou být majitelé zmateni z toho, co všechno jejich pes potřebuje, jak se cítí, jestli ho něco nebolí a jak rozeznat tyto signály nepohody. Zároveň jde také o výchovu psa a správné zvyky. Například krmení by mělo být pravidelné, což má pozitivní vliv také na trávení psa. Na otázky týkající se toho, jak porozumět psovi a správně se o něj starat, odpověděla veterinářka Zuzana Fekečová i v následujícím podcastu.

Základem výživových doplňků je kloubní výživa

Když mluvíme o kloubech, psi jsou velmi pohyblivá zvířata, a to je důvod, proč mohou být klouby vystaveny větší zátěži. Dalším důvodem, proč bychom se měli při péči o psa zaměřit právě na klouby, jsou genetické predispozice. Některá větší plemena psů rostou tak rychle, že jsou náchylnější k degenerativním onemocněním pohybové soustavy, a proto je velmi důležité vědět, co na klouby pro psa. Ve výživě pro psa by měl být obsažen chondroitin, glukosamin, vhodná je také kyselina hyaluronová. Neměl by chybět ani kolagen, který je nejlépe podávat v čisté formě.

Kolagen pro psy Incapet Collagen je 100% rybí hydrolyzát, který je mladším bratrem známého Inca Collagenu pro lidi. Česká značka Inca Collagen je na trhu již 6 let a doposud si získal více než 200 tisíc stálých zákazníků v Čechách, na Slovensku, ale i v zahraničí. Jsme zvyklý vtipkovat, že tento kolagen byl dostatečně otestován na lidech, aby mohl sloužit psům. A také jim slouží, protože na pohybovou soustavu psů má úžasné účinky:

  • posiluje strukturu chrupavek, kostí, šlach a svalstva,
  • napomáhá při snižování klinických příznaků a symptomů onemocnění pohybové soustavy (artritidy, dysplazie kloubů, luxace jablíčka, otoky kloubů a mnoho jiných),
  • slouží jako prevence degenerativních onemocnění pohybového aparátu u větších plemen s genetickými predispozicemi (retrívry, labradory, německé dogy),
  • výrazně zlepšuje mobilitu psů v seniorském věku,
  • pomáhá rekonvalescenci po zákrocích a operacích pohybové soustavy.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kvalita Incapet Collagenu spočívá v tom, že tento kolagenový hydrolyzát se získává z mořských ryb pomocí šetrné enzymatické hydrolýzy. To je metoda, při které se kolagen z ryb štěpí na fragmenty pomocí enzymů, čímž si fragmenty zachovávají potřebnou strukturu trojšroubovice. Tato struktura zaručuje bioaktivitu fragmentů a tím pádem dokáže tělo psa po konzumaci Incapet Collagenu s přijatými fragmenty pracovat. Vytvoří si nový kolagen a využije jej tam, kde potřebuje. Na stejném principu funguje i Inca Collagen pro lidi.

Toto je výběr jen pár z mnoha recenzí od spokojených majitelů pejsků:

“Tento kolagen změnil mému pejskovi život. Jako většinu yorkšírů, i toho mého trápí klouby. Asi před třemi měsíci špatně skočila z postele a měla problém se zadní tlapkou. Zvěrolékařka se samozřejmě o Sandy výborně postarala, ale tlapka ji trápila i nadále. Můj kamarád mi doporučil Incapet Collagen. Šla jsem do toho. Mile mě překvapilo, že Sandy tento kolagen hned zachutnal, nedělal jí žádné problémy s trávením a po dvou týdnech přestala kulhat a je opět spokojen pejsek.”  Paula Jablonovská, majitelka yorkshira Sandy

“Beky je fenka ve zralém věku a začaly se u ní projevovat problémy s klouby a chůzí. Odmítala aportovat, což miluje nejvíc ze všeho. Od té doby, co užívá Incapet znovu ožila, zlepšila se její mobilita a znovu šťastně běhá.” Majitelka Zdenka

Péče o zuby psa

U psů je pravidelné čištění zubů velmi důležité pro prevenci vzniku zubního kamene a zánětu dásní. Pořiďte si kartáčky a pasty speciálně pro psy a na čištění je navykejte již od štěněcího věku. Později by si na to zvykali hůř. Podle plemene se může frekvence čištění lišit – jednou denně, až dvakrát týdně. Pro psy můžete kupovat různé pamlsky, které kousáním a žvýkáním přirozeně čistí jejich chrup. Pokud již zpozorujete zubní kámen, je třeba jít k veterináři, který jej odstraní ultrazvukem.

Z hlediska vnitřní výživy má kolagen velký význam také pro zuby a dásně. “Uložení zubů v dásních silně závisí na kolagenu, protože dásně obsahují kolagen jako mezibuněčné pojivo,” potvrzuje doktorka biochemie RNDr. Dagmar Petrová. Podáváním Incapet Collagenu tedy posílíte i odolnost zubů vašeho miláčka a můžete tak účinně zabránit paradentóze nebo gingivitidě.

Jak na krásnou srst a kůži

Kolagen se u lidí pojí s krásou právě pro jeho vliv na pleť, vlasy či nehty. U psů jde primárně o dobré hojení ran na kůži, prevenci před kožními chorobami, pomáhá zlepšit růst a kvalitu srsti a také udržovat dobrý stav drápků. Kolagen tvoří až 80 % objemu kůže, a to jak u lidí, tak u zvířat. Nachází se ve vlasových koříncích a chlupových váčcích, proto je doplňování kolagenu u psů přínosné i pro srst.

Vysvětluje veterinářka z kliniky BUDvet, MVDr. Hana Lešetická: “Velmi dobře zase fungují například různé kolagenové přípravky, které vlastně podporují jednotlivé chlupy a chlupové váčky, srst je pak zdravější, až tak nevypadává a je lesklejší.”

Hezčí srst a drápy jsou jedny z prvních viditelných účinků při podávání Incapet Collagenu pejskovi:

“Abby, 14letá fenka havanského pejska, běhá jako štěně. Dokonce i kvalita srsti se jí zlepšuje a má ji lesklejší. Takže u nás spokojenost maximální,” hodnotí majitelka Silvia Plecháčková.

Přečíst si můžete mnohé další recenze na Incapet Collagen. A co vnější péče o srst psa a jeho drápy? Máte-li dlouhosrstého psa, pravidelné každodenní česání nezanedbávejte. Můžete si na to pořídit speciální kartáče a k pravidelné rutině bude patřit i návštěva psích salonů, kde jej profesionálně ostříhají. Koupání se doporučuje u krátkosrstých plemen dvakrát ročně, u těch s delší srstí i jednou týdně. Vše záleží na konkrétním plemeni.

Incapet Collagen + ručník pro psy

Kolagen pro psy Incapet Collagen a jemný ručník, který oceníte po koupeli nebo očistné sprše vašeho miláčka.

Nyní ve výhodném balíčku.

Jak pečovat o tlapky psa

Psí tlapky si rozhodně zaslouží pozornost, protože jsou jednou z nejvíce namáhaných částí těla. Jemné polštářky je třeba pejskům pravidelně mazat výživnými mastmi. Šetřete jim tlapky v létě a nedovolte jim chodit po rozpáleném asfaltu, raději se projděte po trávě ve stínu. Během tuhé zimy nenechávejte psa příliš dlouho venku, zvolte raději kratší vycházky plné pohybu, aby mu tlapky neměly šanci omrzat.

Kontrolujte pravidelně i stav drápků a pokud se vám zdají příliš dlouhé a pejsek při chůzi na podlaze klepe, je třeba je ostříhat. Koupíte na to speciální kleštičky. Stříhejte opatrně až za viditelnou růžovou částí drápu. Veterinář i tento úkol zvládne místo vás, pokud to nechcete riskovat.

Pozorujete časté lámání a třepení drápků, případně suché, popraskané polštářky na tlapkách i přes pravidelné natírání krémem? Tehdy je načase zlepšit výživu psa a doplnit Incapet Collagen, který pomůže regenerovat kůži na tlapkách a zlepšit kvalitu drápků.

Péče o uši psa

Preventivní čištění uší je pro psa velmi důležité. Hlava psa je níž u země než hlava člověka a jeho uši tedy mohou zachytávat mnohem více prachu a nečistot. Navíc psi rády čenichají, a ještě raději se válí v blátě či se koupou ve vodních plochách. Doporučuje se jim preventivně čistit vnitřní část uší jednou týdně. Některá plemena mohou být náchylnější k zánětům uší, ke kterým může dojít právě při zanedbání čištění. Důkladné čištění je také prevence vzniku svrabu.

Jak na to vám může ukázat váš veterinář. Většinou se používají ušní roztoky a viditelné části můžete čistit pomocí vatových tamponků. Vatovým tyčinkám se raději vyhněte, mohla by citlivá ouška podráždit. Postupujte velmi jemně a šetrně. Pokud se pes brání čištění a potřásá hlavou, případně si uši pravidelně škrábe, navštivte s ním veterináře.

Jak dbát na dostatek pohybu pro psa?

Zmiňovali jsme, že psi jsou velmi dynamičtí, takže je jasné, že pokud bydlíte v bytě je třeba mu zajistit pravidelný výběh. Čím větší plemeno, tím je to důležitější, neboť i nedostatek pohybu se může negativně podepsat na zdraví psa. Váš pes si pohyb nejlépe užije spolu s vámi. Zařaďte proto do každodenní rutiny vycházky, při kterých se pes bude moci dostatečně vyběhat. Nevynechávejte je ani ve vyšším věku psa.

Pokud se věnujete aktivnějšímu sportu, jako je dog dance, caniscross, případně agility, měla by být kvalitní kloubní výživa pro psy, včetně kolagenu, samozřejmostí. Totéž platí pro psy, kteří již přecházejí do seniorského věku. Při pravidelném a dlouhodobém užívání Incapet Collagenu mohou i starší psi zvládat vysokou zátěž, budou spokojenější, pohyblivější. Nakupte jim Incapet Collagen do zásoby. Ve výhodných balíčcích se koupě vyplatí nejlépe.

Co absolvovat v rámci veterinární péče

Veterinární prohlídku byste s pejskem měli absolvovat alespoň jednou ročně, i když je pes viditelně v pořádku. Během ní lze provést i preventivní odběry krve pro biochemický rozbor, potřebná očkování, veterinář psa prohlédne a případně jej i odčerví a odparazituje. Pořídíte-li si nového pejska, myslete i na povinné čipování.

Proti parazitům jej zároveň můžete chránit i průběžně, možností jsou antiparazitní obojky a také pipety na kůži, nebo ochucené odčervovací pilulky, které se jednoduše podávají. Po každé procházce v přírodě psa prohlédněte i sami, a mějte doma pomůcky pro snadné odstraňování klíšťat.

Všimli jste si, na co všechno má kolagen vliv, jde-li o dobrou péči o psa? Posiluje klouby, chrupavky, kosti a zuby, má vliv také na zdraví dásní, kůže a pěkné srsti. Pomáhá při regeneraci těla, neboť různé typy kolagenů se nacházejí skutečně v celém těle psa. Tato esenciální bílkovina by měla být základem výživy pro psa a sáhnete-li po skutečné kvalitě jako je Incapet Collagen, můžete si být jisti, že jste pro svého miláčka udělali maximum. Přejeme vám mnoho krásných společně prožitých let ve zdraví.

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Velký kolagenový balíček pro psy. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlněný uzlík na hraní.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×