Nejlepší kloubní výživa pro psy

Kdo by odolal pejskům? Velké oči s dětským pohledem v sobě ukrývají bezpodmínečnou lásku a oddanost. Při pohledu do nich taje srdce i těch nejtvrdších z nás. A pokud si získáme srdce psa, stáváme se centrem jeho vesmíru. Skutečně silné pouto se čtyřnohými přáteli z nás udělá lepší, pečlivější a vnímavějších lidi, a tehdy nedovolíme, aby se jim něco stalo.

Takže pokud vidíme na našem pejskovi jakékoli projevy bolesti, nutí nás to jednat. Pravdou je, že u psů dochází poměrně rychle k prvním problémům následkem zvyšujícího se věku, což se může projevit zejména na zhoršeném pohybu. Bohužel když už příznaky zpozorujeme, je to jen špička ledovce, protože opotřebení kloubů či různá onemocnění pohybového aparátu se mohou začít rozvíjet mnohem dříve. Psi nám neumí říct, že je něco bolí, proto musíme předvídat.

Prevencí, ale také pomocí při řešení problémů s pohybovým aparátem, je kolagen. Tak jako u lidí i u našich domácích mazlíčků se tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku. Proto je dobré ho průběžně doplňovat zvenčí. Stejně jako si dáváme záležet na výběru správného kolagenu pro sebe, měli bychom pozorně vybírat i nejlepší kolagen pro psy. Trh je již přesycený nejen výživovými doplňky pro lidi, ale i pro naše psy. Pokud si sednete k počítači a začnete hledat, z množství značek se vám pravděpodobně zatočí hlava.

Jak najít správný výživový doplněk pro vašeho pejska? Vysvětlíme vám to v postupně, ale zároveň velmi podrobně. Díky tomu budete vědět co kupovat a jak se vyhnout nekvalitním výživovým doplňkům.

Proč potřebují psi kolagen 

Pro život nesmírně důležitá bílkovina, jakou je kolagen, má na starosti spojování buněk, je jakýmsi lepidlem, které udržuje pružnost a flexibilitu nejrůznějších tkání. Například kůže psa je až z 80% tvořena kolagenem a tím pádem má i vliv na kvalitu srsti, drápů, zubů. Nejvýrazněji se jeho funkce projevuje v pohybovém aparátu – kolagen tvoří až okolo 70% sušiny chrupavek. Pokud je ho málo, může docházet k mechanickému opotřebení kloubů, mikrotrhlinám a  k onemocnění pohybové soustavy či zranění. U savců, čili nejen u lidí, ale i u psů či koček, dochází již v mladém věku k poklesu tvorby vlastního kolagenu. Každým rokem života zvířátko samo produkuje asi 1 až 1,5% kolagenu méně. Pokud se tedy tělo samo nestačí zásobovat kolagenem, je třeba jej doplňovat zvenčí.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jelikož jsme v Inca Collagen úspěšně sami na sobě dlouhá léta testovali účinky kolagenu, rozhodli jsme se pomoci i domácím mazlíčkům. Všechny nasbírané poznatky a odborné názory jsme přetavili do Incapet Collagen – prémiového kolagenu pro psy, ale i pro jiná zvířata, který může sloužit jako kloubní výživa. Jeho obsahem je, jak jinak, sto procent čistého hydrolyzovaného kolagenu. Při pravidelném podávání má tento výživový doplněk pro psy mnoho benefitů:

Pomáhá snížit klinické příznaky onemocnění pohybové soustavy, například osteoartritidy, artritidy, dysplazie kloubů, luxace čéšky, otoků kloubů a mnoho jiných.

Pomáhá jako prevence degenerativních onemocnění pohybového aparátu u plemen, které mají genetické predispozice, jako je například retrívr, labrador, německá doga.

“Mám doma americkou buldočicu Kiru, která má dysplazii 4. stupně a natažený vaz. Incapet Collagen jí velmi pomáhá při regeneraci a obnovuje pohyblivost kloubů. Stejně jí kolagen zlepšil kvalitu srsti, “ majitelka Lucka Valentovičová

Pomáhá udržovat zdravou kůži, pečuje o její pružnost a zvyšuje schopnost regenerace při různých poškozeních následkem zranění, kožních onemocnění či alergií. Potvrzuje i veterinární lékařka Hana Lešetická z kliniky BUDvet: “Pokud si ten pejsek kůži rozškrábe, nějakým způsobem ji poškodí a vzniknou nějaké odřeniny, tak je dobré pak použít nějaké podpůrné přípravky na hojení, dá se využít kolagen, různé masti a podobně.”

Kolagen působí také na zlepšení kvality srsti, protože ta vyrůstá ze stejného embryonálního základu, a jako výživu si bere právě kolagen kvůli důležitým aminokyselinám, které obsahuje. Keratin, který tvoří jednotlivé chloupky, je pak pevnější a pravidelnější, srst je tím pádem kvalitnější a obnovuje se růst i na lysých místech. “Kolagenové přípravky vlastně podporují ty jednotlivé chlupy a chlupové váčky, ta srst je pak zdravější, až tak nevypadává, je lesklejší,” dodává MVDr. Hana Lešetická.

Podobně jako u srsti kolagen vyživuje i drápky, díky čemuž se stávají pevnější, nelámou se.

Kolagen může pozitivně ovlivnit i zdraví zubů, rychlejší hojení dásní v případě onemocnění ústní dutiny psa.

Funguje také jako pomocník při regeneraci výstelky střeva po nejrůznějších onemocněních gastrointestinálního traktu u psů, kdy dochází k narušení činnosti střev. 

Čistý přírodní kolagen je pro psy výborně stravitelný, protože jde o tělu přirozenou bílkovinu. Je tím pádem hypoalergenní a i psi s citlivějším trávením, jako je nafukování, plynatost, či jiný diskomfort spojený se špatným trávením, ho přijímají bez problémů.

Kolagen psům chutná a zároveň může zvyšovat chuť k jídlu. Proto je jako podpora výživy skvělým doplňkem pro psy se zdravotními problémy. Klíčový je nejen pro štěňata ve fázi růstu, ale i pro starší pejsky pro celkové zlepšení kvality života.

Ale který to je, ten nejlepší kolagen pro psy?

Všechny výše zmíněné účinky kolagenu pro psy mohou platit jedině v případě, že jde o skutečně kvalitní výživový doplněk. Protože kolagen je nesmírně citlivou molekulou, jeho zpracování ze živočišných produktů není jednoduchý proces. Předtím, než přejdeme k jednotlivým charakteristikám nejlepšího kolagenu pro psy, řekněme si trochu víc o tom, odkud se vlastně bere.

Kolagen je součástí živých organismů, a pokud máme vyrobit výživový doplněk, musíme nejprve najít dobrý živočišný zdroj. Většinou jsou to vedlejší produkty hovězího či vepřového dobytka, případně vedlejší produkty mořských ryb, které zůstávají po využití masa. V těchto částech, tedy kostech, chrupavkách, rybích ploutvích a šupinách, jakož i kůži, je kolagenu opravdu velké množství. Je však třeba ho správně zpracovat. Tedy extrahovat ho v takové podobě, kterou pak bude tělo příjemce – v tomto případě pejska – schopné přijmout a využít.

Kolagen je velkou molekulou, která sestává až z 19 aminokyselin. V takové podobě ji tělo příjemce ovšem nedokáže zužitkovat. Při procesu zpracování kolagenu je potřeba jeho molekuly štěpit na malé fragmenty, peptidy. Ale aby je tělo dokázalo využít, musí jít o štěpení na takové fragmenty, ve kterých se zachovává specifická kolagenová struktura – helissa, nebo také trojzávitnice. Jde o tři propletené řetězce proteinů. Právě tato struktura je zodpovědná za to, že kolagen je biologicky dostupný, pro tělo příjemce snadno absorbovatelný.

A tady se dostáváme k podstatě.

  1. Kolagen musí být bioaktivní. Biologickou dostupnost dosáhneme štěpením na fragmenty za současného zachování struktury helissy. A toho se dá dosáhnout jedině enzymatickým štěpením. Při enzymatické hydrolýze (štěpení za studena) vznikají takové fragmenty se strukturou helisy, které je tělo příjemce schopné si “poskládat” nanovo.  “Proto je organismus příjemce dokáže do tohoto procesu zase přijmout a využít k postavení nových trojzávitnic. Čili organismus je použije stejně, jako by použil to, co by si vyrobil sám, kdyby to ještě vyráběl v dostatečném množství,” vysvětluje biochemička, doktorka Dagmar Petrová.
  2. Nesmí být převařovaný, ani jinak tepelně upravovaný. Kolagen z hovězích či vepřových produktů se často převářením připravuje, ovšem tepelnou úpravou dochází k nevratné denaturaci kolagenu. Z denaturovaných částí se odštěpí fragmenty, které již nejsou použitelné jinak, než jako jednotlivé aminokyseliny. Naopak při studené enzymatické hydrolýze si kolagenové fragmenty zachovávají strukturu trojzávitnice, kolagen je bioaktivní a organismus pejska ho jednoduše přijme a využije.

 

  1. Kolagen musí být čistý, bez příměsí, aroma, přídavku barviv. Podobně jako při způsobu výroby i při smíchání kolagenu s dalšími látkami platí, že se může účinnost kolagenu výrazně snížit. “Fragmenty kolagenu mohou s různými příměsemi reagovat tak, že se příměsi někde na fragmenty uchytí. Tato vazba a to, zda k tomu dojde, závisí na typu příměsi a na charakteristice prostředí. Tato vazba se může v žaludku rozpadnout, ale nemusí. Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu,” říká doktorka Petrová. A dodává, že totéž platí i pro kyseliny, tedy například vitamín C, který se často míchá do výživového doplňku přímo s kolagenem: “Když se kolagen v trojzávitnici smíchá se silnou kyselinou, denaturuje se stejně, jako se denaturuje bílkovina vajíčka během vaření. To znamená, že molekula se nevratně změní a ztratí schopnost reagovat na změny vnitřního prostředí. “

 

Navíc pokud mluvíme o kolagenu pro zvířata, není nutné podávat ho s vitamínem C tak, jako u lidí. Zvířata většinou u vyvážené potravy nemají problém s nedostatkem vitamínu C. Mají odlišné trávení, jejich způsob stravování (u odpovědného majitele) je čistější a dostatek vitamínů získají ze stravy.

 

  1. Měl by být v práškové formě a bez konzervantů. Podle tvrzení odborníků je prášková forma kolagenového hydrolyzátu nejlepší z hlediska vstřebatelnosti a zároveň trvanlivosti. Do hydrolyzovaného kolagenu v prášku navíc není nutné přidávat žádné konzervanty, které by snižovaly jeho účinek, což zachovává jeho čistotu. Proto i Incapet Collagen je ve formě prášku s drobnými částečkami, které se dobře rozpouštějí s vlhkým krmivem, které podáváme pejskům. Incapet Collagen dostane zákazník v měsíčním balení s jednotlivě balenými denními dávkami ve zlatých sáčcích. Trvanlivost a čistota kolagenu je až do momentu podávání pejskovi zaručena.
  2. Mořský kolagen se vyznačuje nejlepší vstřebatelností. I druh vstupní suroviny má podíl na kvalitě kolagenu. Právě hovězí nebo vepřový kolagen se často zpracovává tepelně, což může znamenat nevratnou denaturaci a rozklad kolagenu, aniž byly fragmenty schopné v těle příjemce správně pracovat. Kromě toho doktorka Petrová doplňuje: “Výhodou rybího kolagenu je to, že je to kolagen vývojově starý, to znamená, že není spojen s řadou dalších podpůrných biomolekul. Rozštěpí se tedy na fragmenty a výsledný roztok není znečištěn fragmenty jiných molekul. “
  3. Měl by obsahovat optimální denní dávku. A v tomto případě víc neznamená víc. Optimální denní dávka jsou 2 až 3 gramy čistého kolagenu. Více se podává pouze v případě zranění, kdy je zapotřebí větší podpora při rekonvalescenci. Je ale zbytečné kupovat výživové doplňky s přehnaně vysokými denními dávkami, například 10 gramů denně. Tak jako lidé i psi mají v těle pouze omezené množství transportních látek, které kolagen distribuují. Bez těchto transportních látek by ho tělo nedokázalo využít. V případě, že pejsek přijme velkou dávku kolagenu, většinou se jeho nadbytek zcela zbytečně vyloučí z těla, protože ho nemá co dopravit krevním oběhem do cíle.

U zvířat se Incapet Collagen dávkuje podle váhy. Jeden sáček s 3000 mg kolagenu stačí pro psa do 20 kg, větším plemenům můžeme dávkovat i dva sáčky denně. Více je již zbytečné.

 

  1. Vybírat byste si měli certifikované produkty. Jen takové jsou garancí kvality a původu. Například Incapet Collagen disponuje certifikáty ISO.


 

Pečlivě vybírejte, co pro svého pejska kupujete

Určitě nikdo z nás nechce za výživové doplňky, které většinou nebývají levné, vyhazovat peníze zbytečně. Výše jsme si vysvětlili, jaká specifika by měl mít nejlepší kolagen pro psy. Nyní si řekneme konkrétně, čemu se vyhnout.

 Doporučujeme nekupovat výživové doplňky bez známého původu, bez certifikátů, s pochybným složením. Zpozornět byste měli i v případě, že doplněk obsahuje kromě kolagenu i množství aromat, příchutí, případně konzervanty. Pokud výrobce neuvádí ve složení procento, které tvoří kolagen, je to indikátor, že je ho tam pravděpodobně velmi málo.

 Na trhu najdete i kloubní výživu pro psy, kde jsou použity účinné látky glukosamin a chondroitin. Ty mají studiemi potvrzeny účinky na klouby. Pokud váš pejsek bere takovou kloubní výživu, můžete ji ještě podpořit dodatečně podávaným čistým kvalitním kolagenem, jakým je Incapet Collagen. Účinek se může pouze znásobit. Naopak pokud narazíte na kolagen, ve kterém je přimíchaných mnoho zbytečných a neúčinných látek, nesázejte něj.

Pozor byste si měli dát i na kolagen v jiné formě než práškové. Tekutý kolagen se může zdát jako dobrá volba z hlediska podávání, ale na udržení této formy jsou vždy zapotřebí určité konzervanty, což snižuje účinek kolagenu.

“Roztoky bílkovin se ale rychle kazí, takže musí být nějakým způsobem konzervované, aby se zabránilo jejich bakteriálnímu rozkladu. Jedinou formou, jak současně předejít bakteriálnímu rozkladu a zajistit snadnou přenosnost do formy roztoku, je prášková forma. Do práškové formy s dostatečnou rozpustností však lze dostat (v biochemii) jen velmi čistou látku s přibližně konstantní velikostí molekul. Prášková forma je tedy zárukou čistoty a jednotné velikosti kolagenových fragmentů,” uzavírá doktorka Petrová. Co se týče tabletové formy kolagenu, tam zase hrozí těžší vstřebatelnost, protože se déle rozpouštějí.

Udělejte si co nejdůslednější průzkum týkající se způsobu výroby. Pamatujte na to, že kolagen musí být hydrolyzovaný za studena, kdy nedochází k denaturaci molekuly a nevratné změně fragmentů.

Zbytečnou investicí je také doplněk s nadměrnou denní dávkou, protože většinou jde o marketingový tah s cílem vydělat. Větší množství než 3000 či 6000 mg kolagenu denně pro psy (podle váhy) nemá smysl. V tomto případě platí, že lepší jsou 3 gramy kvalitního kolagenu, než 10 gramů nekvalitně vyrobené a neúčinné náhrady. Rozhoduje kvalita, ne kvantita.

Spolehlivý výrobce nemá problém vám poodhalit svůj způsob zpracování kolagenu a otevřeně odpovídat na důležité otázky, tak jak to dělá Incapet Collagen. Tento kolagen je jako kloubní výživa pro psy nejoptimálnějším řešením, protože splňuje všechny podmínky kvalitního a účinného výživového doplňku.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Chlupáči, kteří jsou živými důkazy účinku Incapet Collagen

Na závěr to nejlepší, šťastné příběhy, které ukazují, proč právě Incapet Collagen je pro chovatele psa tou správnou volbou, když hledá nejlepší kolagen pro psy.

“Kolagen jsme nasadili i našemu útulkáčovi, který se jmenuje Krašno. Popral se s jiným psem v útulku a následně mu odumřela část tkáně a kůže. Kolagen mu velmi pomohl při hojení ran a pěkně rychle se mu kůže i ochlupila, “ MVDr. Martina Mužíková ze Svobody zvířat.

“Beky je fenka ve zralém věku a začaly se u ní projevovat problémy s klouby a chůzí. Odmítala aportovat, co miluje nejvíce ze všeho. Od té doby, co užívá Incapet, znovu ožila, zlepšila se jí mobilita a znovu šťastně běhá, “ Spokojená majitelka Zdenka

Incapet Collagen pomáhá i vodicím pejskům. Toto je příběh mladé feny Evitky, která se brzy stane vodícím psem.  Trpí ale nepříjemnou diagnózou osteochondrózou, která postihuje chrupavky a tím způsobuje pohybové potíže a kulhání. Několik měsíců užívala Incapet Collagen: “Evitka je pohyblivější a vůbec se nešetří. Neumím posoudit lékařské hledisko, ale byla méně pohyblivá než teď. “

“Jako ošetřovatelka budoucího vodícího pejska jsem měla možnost kolagen vyzkoušet a nadále ho pejskovi podávat. Nyní na něj nedám dopustit. Vyhrál to jak u mě, tak u Borinka na plné čáře. Nejen však kvalitou, ale i díky lidem, kteří takto pomáhají pejskům ve výcviku, aby měli zdravý pohybový aparát. Borince chutná, nezapáchá jí a je citlivý k jejímu trávení. Je to něco, po čem vždy sáhnu na konci dne, který je pro nás obě náročný,” Michaela Cibulková s pudlem Borinka

Naše pejsky milujeme. Každý zodpovědný majitel by chtěl, aby tu s ním jeho čtyřnohý přítel zůstal do konce jeho lidského života. Pokud to již není možné, alespoň se pokusme zařídit pejskům co nejdelší a šťastný život. Takový, který mu neztrpčují bolesti a zdravotní problémy. Právě kvalitní kolagen je dostupnou možností, jak na to. Incapet Collagen je certifikovaný a odborníky doporučený kolagen, který prokazatelně účinkuje přesně tak, jak Inca Collagen účinkuje u lidí.

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×