Obezita u dětí

Obezita patří mezi vážné civilizační diagnózy v zemích celého světa a výjimkou nejsou ani věkové skupiny dětí od nejmenšího věku po pubertu. Právě dětská obezita je obzvlášť riziková, protože pokud rodič nedá včas stopku jejímu rozvoji u svého potomka, bude se s ním tato diagnóza vléct po celý život. Přináší s sebou další zdravotní komplikace včetně vážných onemocnění.

Nejdůležitější pro rodiče je rozeznat vznikající obezitu u dítěte včas a nestydět se poradit s pediatrem. V následujícím článku vám proto přinášíme souhrn nejdůležitějších medicínských informací. Povíme si, jak obezita u dětí vzniká, kdy už je dítě obézní a jak mu pomoci, aby se nadváhy zbavilo a bylo opět zdravé.

Obezita u dětí je alarmující i v České republice

Ne nadarmo jsme zmínili v úvodu článku, že dítě, které se zbaví obezity, bude opět zdravé. Mnoho rodičů u nás i ve světě má zvyk nadváhu svého dítěte bagatelizovat a zlehčovat. Je to přitom velmi nebezpečný stav – dětská obezita probíhá jinak, než u dospělého a přináší i mnohá specifická rizika. Nepřeháníme, pokud ji označíme jako onemocnění, protože skutečně onemocněním je a vyžaduje citlivý přístup pod dohledem odborníka.

Podle statistik z roku 2021, studie vykonané Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost, je v Česku obézních nejméně 16,4% dětí a mladistvých ve věku od 5 do 17 let. A dalších přibližně deset procent má nadváhu.

Obezita přitom postihuje stále mladší ročníky dětí a častěji jí trpí kluci. Nejvíce obézních chlapců je ve věkové skupině od 11 do 13 let.

Jak se určuje obezita u dětí?

Přestože někdy se dá obezita rozeznat na první pohled, nekritičtí rodiče si jí nemusí všimnout. Na pomoc bychom si měli vzít zažité výpočty hodnot.

Obecně se u dospělých k určení obezity využívá známý parametr BMI (Body Mass Index), při kterém platí jednoduchý vzorec hmotnost/výška v metrech na druhou. Do vzorce může vstupovat také věk a pohlaví, proto dobře poslouží různé kalkulačky BMI. Ale u dětí počítáme tyto hodnoty jinak. Jelikož dítě roste, zdravá hodnota BMI se v různém období může měnit.

Proto vytvořili odborníci takzvané percentilové grafy, které jsou odlišné pro chlapce a pro dívky a pro konkrétní věkovou skupinu. Pokud si nejste jisti, zda vaše dítě již spadá do skupiny nadváhy či obezity, takto to zjistíte:

Zdroj: Státní zdravotní ústav: Růstové grafy ke stažení

Zadáním hodnoty BMI, kterou jste dítěti vypočítali, do percentilového grafu konkrétní věkové skupiny, získáte výslednou hodnotu. Ta pak určuje, jestli má vaše dítě normální hmotnost, nebo nadváhu. Zdravé hodnoty percentilu jsou v rozmezí od 25 do 75.

Percentil  Hmotnost dítěte
méně než 10  nízká
10 – 25  štíhlá postava
25 – 75 normální
75 – 90 robustní postava
90 – 97 nadváha
více než 97  obezita
více než 99 extrémní obezita

Například: pokud vaše dítě váží 40 kilogramů a měří 120 centimetrů, jeho BMI vypočítáte takto:

40/1,22 = 27,7

Desetiletý kluk s tímto BMI se podle percentilových grafů nachází v hladině nad 97 percentil, což je obezita.

Proč jsou děti obézní?

Když rodiče zjistí, že jejich dítě skutečně patří do skupiny obézních, mají sklon připisovat to genetice. Geny však ve skutečnosti mají jen malý podíl na obezitě u dětí, ty nejdůležitější příčiny jsou zejména špatná strava a nedostatek pohybu. Co všechno ještě může mít vliv na obezitu dětí v různých věkových skupinách?

Obezita u předškoláků

Mnoho lidí netuší, že rozvoj obezity u dětí ovlivňuje už jejich prenatální vývoj. Během růstu embrya v těhotenství má na jeho budoucí život velký vliv životní styl matky. Podle výzkumů mezi rizikové faktory v těhotenství, které mohou přispět k obezitě u dítěte, patří kouření, špatné stravovací návyky matky, stres, obezita u jednoho nebo obou rodičů, těhotenská cukrovka a další faktory.

Obezita u dětí vzniká jinak, než ta u dospělých: již během těhotenství se embryi tvoří tukové buňky. U dětí s rizikovými faktory a nadváhou se může vytvořit příliš mnoho tukových buněk, které budou mít již po celý život. Naopak přibírá-li dospělý člověk, dochází u něj ke zvětšování již existujících tukových buněk.

Velké tukové buňky, kterých má dítě navíc více, jsou také hormonálně aktivní a vytvářejí například i větší množství ženského pohlavního hormonu estrogenu, ale také stresového hormonu kortizolu. To vše jsou negativní jevy doprovázející obezitu u nejmenších dětí.

Obezita u školáků

Během školních let jsou příčinou obezity u dětí zejména špatné stravovací návyky. Obezita dětí začíná v rodině, ačkoli mnoho rodičů si to nerado přiznává. Tak, jak se stravujete vy, tak se naučí stravovat vaše dítě. Zvrátit tento proces v dospělosti může být velký problém.

Samozřejmě, obrovský vliv má na to i marketing a nabídka potravin: trhy vyspělých zemí jsou přímo přesycené sladkostmi a nezdravými snacky, kterým odolává těžce i dospělý, natož dítě. Slazené nápoje, sladkosti, pochutiny, to vše často zcela nahrazuje normální jídlo. V kombinaci s téměř nulovým pohybem je to strašidelná kombinace.

Obezita u pubertálních dětí

Nedostatečný pohyb je často i důsledkem nadměrného využívání chytrých telefonů, počítačových her či neustálého vylíhování před televizorem. Tyto neduhy se startují už u nejmenších dětí, ale v pubertě si je dítě ještě více upevňuje. V dnešní době není ničím výjimečným, pokud se nešťastný rodič snaží své dítě vyhnat z pokoje od počítače či chytrého telefonu na vzduch a motivovat ho k nějakému sportu.

Další příčinou obezity u dětí je špatný režim, který je úzce spojen s vysedáváním před obrazovkou. Hry a seriály jsou pro děti mimořádně poutavé a pokud to rodiče neustříhnou, mohou dětem zabíjet nejen denní čas určený pro pohybovou aktivitu, ale i noční hodiny. Nedostatek spánku a ponocování si tělo musí kompenzovat a ptá si energii v podobě chuti na další nezdravé kalorické potraviny. Začarovaný kruh se uzavírá.

Jaká rizika přináší dětská obezita

Mnozí rodiče se mylně domnívají, že obezita u dětí je jen jakási dočasná záležitost, „období“, ze kterého dítě samo vyroste. To je ovšem velký omyl. A tady se dostáváme k jednomu z největších rizik dětské obezity – má-li dítě nadváhu, je vysoce pravděpodobné, že z něj vyroste obézní dospělý. Problémy související s tím si potom ponese s sebou po celý život. Podle mnoha odborných zjištění, až 80% dětí s obezitou bude obézních také v dospělosti.

A spolu s tím hrozí vysoké riziko rozvoje těchto diagnóz:

Srdečně-cévní onemocnění

Obezita může způsobit zvýšení krevního tlaku, což zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice a dalších kardiovaskulárních problémů. Děti s obezitou mají větší riziko vývoje koronárních chorob, které mohou vést k závažným srdečním problémům včetně infarktu myokardu.

Sklon k cukrovce

Obézní dítě má větší riziko vývoje diabetu typu 2, které je spojené se zhoršenou citlivostí na inzulín a vysokou hladinou cukru v krvi.

Problémy dýchacích cest

Obézní děti nezřídka chrápou. Je to tím, že obezita snižuje pohyblivost hrudníku a plic. To může vést k problémům jako je obstrukční spánková apnoe, která způsobuje přerušovaný spánek a dýchací problémy. Ruku v ruce s tím kráčejí i následky špatného spánku – u mnoha obézních dětí se vyskytuje únava přes den, nesoustředěnost, nebo paradoxně naopak i hyperaktivita.

Hormonální výkyvy

Zmíněná zvýšená produkce některých hormonů může mít za následek pozdější dospívání u chlapců následkem působení estrogenu. Tělesné změny spojené s tímto jevem jsou označeny jako pseudogynekomastie. Obezita u dívek zvyšuje riziko rozvoje syndromu polycystických vaječníků, první menstruace u nich přichází v mladším věku a bývá často nepravidelná.

Za zmínku stojí také nadměrná zátěž pro pohybový aparát, což může vést k oslabení kloubů a degenerativním změnám. U obézních dětí se mohou vyskytovat i kožní problémy, jako jsou strie z roztahování kůže při ukládání tukové tkáně nebo opruzeniny. A není třeba připomínat psychické následky, kterým dítě v důsledku obezity může čelit: šikana ve škole nebo nespokojenost s vlastním vzhledem a tělem vede často k rozvoji depresí a úzkostí. Důsledkem mohou být i poruchy příjmu potravy.

Zní to všechno hrozně, že? Přitom jako rodiče chceme všichni pro své dítě to nejlepší. Obezity se samozřejmě dá zbavit i v dospělosti, ale je to mnohem obtížnější, trpíte-li jí již od dětství. Proto by měla být nadváha u dětí pro rodiče červeným vykřičníkem – je třeba začít jednat.

Co dělat, když je dítě obézní

Již v nejútlejším věku potřebuje dítě získat zdravé návyky: jíst nutričně hodnotné potraviny, jako je zelenina, ovoce, vláknina, dostatek bílkovin. Stejně důležitý je i pohyb. Dítě potřebuje vidět vzor ve svých rodičích, proto je nejlepší, když sportuje celá rodina spolu. Je třeba výrazně omezit fastfood, pochutiny, sladkosti a sladké nápoje.

Lepší jídelníček

Zdravé stravovací návyky začínají již po narození. Zjistilo se například, že jako prevence obezity funguje kojení miminka. Později s příkrmy přicházejí nové chutě a právě tehdy je nejlepší doba k zafixování správných stravovacích návyků. Nenuťte dítě jíst to, co mu nechutná, ale můžete postupně zkoušet podávat mu zeleninu a ovoce i vícekrát. Dětské chutě se mění a může se stát, že to, co předtím nechtělo, mu časem zachutná.

Je také velmi důležité, aby děti snídaly. Vědci objevili souvislost mezi zvýšeným rizikem rozvoje obezity a vynecháváním snídaně u dětí. Snídaně přispívá k budování správných stravovacích návyků a malý organismus po dlouhém spánku nutně potřebuje energii. První jídlo dne by mělo být kaloricky a nutričně bohaté.

Rozdělení stravy u dítěte by během dne mělo vypadat asi takto:

  • 3 porce čerstvé zeleniny,
  • 2 porce ovoce,
  • bílkoviny – 2 porce masa, ryb, luštěnin či ořechů, 2 porce mléčných výrobků,
  • 5 porcí komplexních sacharidů – brambory, rýže, vločky, celozrnné pečivo.

Většinu nápojů u dítěte by měla tvořit čistá voda, mohou pít také mléko, čaje, džusy zředěné s vodou. Sycené a slazené nápoje včetně čistých koncentrovaných džusů dítěti do jídelníčku vůbec nezavádějte. Později by se jich velmi těžko vzdávalo.

Mnohé rodiče zřejmě trápí dilema, jak odradit dítě od jídla sladkostí a fastfoodu, když jsou všude kolem. Neprozradíme nic nového: vztah k jídlu začíná od malička. Pokud sladkosti dítěti nebudete nabízet ani kupovat, nezvykne si na jejich chuť tak rychle. Sladkosti byste v žádném případě neměli používat jako motivaci k poslušnosti, ani je odpírat jako trest za neposlušnost. Rovněž by mělo být tabu pravidelné stravování se ve fastfoodových řetězcích.

Ve školkařském věku se dítě s nezdravými dobrotami stejně seznámí, není proto nutné je démonizovat. Ideální je otevřený a uvolněný přístup ve smyslu – sladkost v malém množství jednou za čas neuškodí.

Motivace k pohybu a sportovní aktivitě

Pokud je dítě od malička neposedné, jako rodiče by vás to mělo jen těšit. Každý pohyb je plus jako prevence rozvoje obezity, ale dítě navíc musíme i nabádat k pohybu. Postupně se může učit všechny sporty, které zvládne, navíc je vhodné jej zaměstnat alespoň 3krát denně lehkou pohybovou aktivitou. Procházky namísto neustálého rozvážení v autě, úklid hraček, pomoc v domácnosti mohou být aktivity, kterými naučíte dítě hýbat se.

Později během školních let mu neupírejte snahu budovat si koníčky – nabídněte mu několik možností, v jaké pohybové aktivitě se může rozvíjet. Nade vše zde poslouží aktivita rodičů jako pozitivní vzor – pokud jeden z rodičů sportuje, dítě se k němu vysoce pravděpodobně přidá a bude se ho snažit napodobit.

Pokud již dítě trpí obezitou, je třeba mu přizpůsobit pohybovou aktivitu vzhledem k tomu, co zvládne jeho organismus. Není na škodu poradit se s pediatrem. Ještě více platí, že dítě musí najít motivaci ve vás. Sportujte tedy společně, protože obezita je záležitostí celé rodiny, ne jen vašeho dítěte.

Potřebuje dítě doplňky stravy?

Bez ohledu na to, zda je dítě obézní nebo má normální hmotnost, jeho strava by měla být vyvážena tak, aby obsahovala komplex vitamínů a minerálů důležitých pro vývoj. U obézních dětí lze pozorovat nedostatek vitamínů rozpustných v tucích, jako je vitamín A a D, ale velmi důležitý je také vápník. Na ten jsou bohaté mléčné výrobky, které dětem často také chutnají. Pokud však zjistíte, že tyto nebo i další vitamíny dítě není schopno získat z pestrého jídelníčku, podáváním výživových doplňků nic nezkazíte.

Myslete na podporu kloubů u dětí

Pokud je dítě obézní, automaticky více trpí i klouby. Pokud se začne více hýbat, možná bude potřebovat také vhodnou kloubní výživu. O podávání jakéhokoli výživového doplňku se samozřejmě poraďte s dětským lékařem.

I u nás v Inca Collagen často dostáváme otázku, zda je vhodný kolagen pro děti. Přísná legislativa nám v této oblasti neumožňuje doporučovat jej, protože je to výživový doplněk určený pro dospělé. Naší povinností je uvádět, že není vhodný pro těhotné ženy a děti. Na druhé straně je třeba říci i to, že se jedná o přírodní bílkovinu z mořských ryb. Inca Collagen vzniká enzymatickým štěpením mořského kolagenu na kolagenové peptidy, které již nijak neupravujeme a nedochucujeme.

Kolagenové peptidy mikronizované do práškové formy jsou 100% čisté a mají maximální potenciál účinků. Jsou biologicky aktivní, takže s nimi lidské tělo může zacházet jako s vlastními látkami, využívá je ke stavbě nových molekul kolagenu. Tak dochází k lepší syntéze kolagenu, která může být u lidí po třicítce nebo s nadměrnou zátěží již oslabena.

Kolagen 4+1

I zvířátka potřebují kolagen. Ke 4 balením Inca Collagene získáte 1ks Incapet Collagene pro vašeho domácího mazlíčka jako dárek. Přidejte mu kolagen do jeho oblíbeného krmiva a sledujte účinky.

U dětí s nadváhou, které právě začaly cvičit, by mohl Inca Collagen fungovat jako vhodná výživa pro zatížené klouby. Během dlouholetého působení se nám už dokonce ozvali mnozí rodiče, kteří tento náš kolagen podávali dětem s vysokou sportovní zátěží nebo problematickými klouby, s výbornými výsledky. Pokud si však nejste jisti, doporučujeme poradit se s dětským lékařem.

Absolutním základem boje s obezitou u dětí je vyvážený, zdravý jídelníček bez striktních omezení, ale s jinak sestavenými potravinami. Méně rafinovaných produktů plných cukru a více zeleniny a ovoce je tou primární změnou ve stravování.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×