Pigmentové skvrny na obličeji

Pigmentové skvrny se mohou objevovat na celém těle, ale vadí nám zejména na obličeji. Bohužel právě to je jedno z míst, kde se objevují nejčastěji. Paradoxem je, že je často chceme maskovat opálením, ale právě sluneční paprsky ještě více podporují pigmentové skvrny na obličeji. Samozřejmě příčiny vzniku a přetrvávání hyperpigmentace na obličeji mohou být různé. Snad nejznámějším druhem jsou právě pigmentové skvrny na obličeji ze slunce, ale objevují se také ve stáří, případně jako následek hormonálních změn v těle. Hyperpigmentace může být nejen estetický problém, ale i vedlejší účinek chorob, či užívání léků. Dobrou zprávou však je, že i jejich výskyt můžeme ovlivnit a správnou péčí a výživou pleti se jich vyvarovat.

Co přesně máte dělat a co pomáhá na pigmentové skvrny v oblasti obličeje? Čtěte následující článek, ve kterém vám to podrobně vysvětlíme.  Dozvíte se, odkud se vzaly, proč právě tvář je takovým častým místem výskytu, jaké procesy v pokožce probíhají a co pomáhá na pigmentové skvrny na obličeji.

Proč vznikají pigmentové skvrny na obličeji a jejich příčiny

Pigmentové skvrny jsou důsledkem nadměrné tvorby melaninu v kůži. Melanin je látka zodpovědná za zbarvení pokožky, přičemž lidé s tmavší pokožkou ho produkují více, světlokožci zase méně. Odborněji: melanin je směs biopolymerů, které jsou syntetizovány melanocyty v bazální vrstvě epidermis. Počet, velikost a rozmístění melanocytů se u lidí liší i podle vrozeného odstínu pokožky. A jsou místa na těle, kde je výskyt melanocytů vyšší, například na předloktích nebo na hlavě.

Na výskyt pigmentových skvrn jsou náchylnější právě ti z nás, kterým se v těle tvoří více melaninu, tedy tmavší typy lidí. Roli zde hraje i genetika. Vlivem určitých faktorů může nastat situace, že se v pokožce na tváři produkuje více melaninu, který způsobí její zabarvení, které přetrvává. Výsledkem jsou maličké či větší skvrny a tmavé tečky, někdy jsou drobné, jindy jde o velké a výrazné plochy. Zejména dámy tento jev velmi netěší.

Pigmentových skvrn se dá samozřejmě zbavit, ale je to náročná cesta a musíte vědět, jak na to. Proto nejlepším způsobem, jak se pigmentovým skvrnám vyhnout, je prevence.

Kdy ale pigmentové skvrny na obličeji mohou vznikat, jaké faktory jejich vznik podporují?

Pigmentové skvrny na obličeji ze slunce

Jsou nejčastějším typem fleků a mohou vznikat poměrně zákeřně. Během dovolených se natíráme ochrannými opalovacími prostředky, ale po zbytek roku ochranu před sluncem zanedbáváme. A právě ty části těla, které jsou prakticky nepřetržitě vystaveny slunečnímu záření, jsou náchylné na tvorbu pigmentových skvrn. Samozřejmě jde o obličej, dekolt a ruce.

V našich končinách stále není dostatečně rozšířené celoroční používání ochranných krémů na pleť. A to je chyba. Pokožku je třeba před sluncem chránit neustále, zejména tu na obličeji. Sluneční UV paprsky nejenže podporují nadměrnou tvorbu melaninu, ale také v ní ničí dva důležité proteiny – elastin a kolagen. Zatímco UVB záření má na svědomí vnější projevy poškození kůže – spálení, UVA záření proniká hlouběji a následky jeho působení jsou dlouhodobé. Ve spodní vrstvě pokožky, dermis, ničí fibroplasty produkující kolagen. Stárnutí kůže se zrychluje, její procesy obnovy jsou redukovány a pokožka je náchylnější na tvorbu pigmentových skvrn.

Kolagen tvoří velkou část kůže člověka. Je to až okolo 80%. Tělo si ho tvoří samo, ale bohužel, v dostatečném množství jen do určitého věku. Proto již v mladosti můžeme mít nedostatek kolagenu. Pokud se to zkombinuje s nežádoucími účinky slunečního záření bez adekvátní ochrany, problémy jsou na světě.

Proto je tak důležité doplňovat si kolagen. Nejen v souvislosti s pigmentovými skvrnami, ale celkově. Kolagen má na svědomí rovnoměrnou strukturu a jednotný odstín pokožky, navíc pomáhá při poškozeních kožních buněk. Ne nadarmo se kolagenu říká “elixír mládí” – působí totiž jako lepidlo buněk a reparuje je. S dostatkem kolagenu je kůže hydratovaná, pružná, schopná rychleji zotavit ranky a poškození, má vyrovnaný tón a snadněji zvládá přirozené průvodní jevy stárnutí (vrásky, pigmentové skvrny …).

Výživové doplňky s kolagenem dnes zažívají boom. Ne všechny jsou stejně dobré, ale pokud mluvíme o kvalitním kolagenu, jakým je i Inca Collagen, je prokázaným faktem, že funguje jako anti-aging. Doplňováním kvalitního a čistého kolagenu pomůžete pleti udržet mladistvý vzhled déle, než to příroda plánovala. A k tomu máte základ dobré prevence před tvorbou pigmentových skvrn na obličeji i základ ochrany před slunečním zářením. “Z hlediska estetické dermatologie je kolagen důležitý pro zachování pevné a pružné pokožky, zdravých nehtů a vlasů. Během letní sezóny doporučuji užívání vitaminů C, E a resveratrolu, které brání poškození kůže slunečním zářením a dokáží reparovat škody jím způsobené. Jelikož sluneční záření způsobuje výrazně rychlejší stárnutí pokožky, je užívání kolagenu vhodným způsobem jak mu zabránit, “ říká odbornice na dermatologii z kliniky Medoderm, MUDr. Jana Molčanová.

Pro prevenci pigmentových skvrn se proto musíme naučit nejen to, jak se správně opalovat, ale věnovat pokožce na tváři skutečně celoroční ochranu.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Pigmentové skvrny na obličeji jako následek hormonálních změn

Kolísání hormonů znají zejména ženy. Může být jednou z příčin tvorby pigmentových skvrn na obličeji, odborně se tento druh nazývá melasma. Známé situace, za kterých může dojít k tvorbě melasma u žen, je například užívání hormonální antikoncepce, období po porodu, případně v čase menopauzy. Pro maminky je například velkým tématem právě hojení po porodu.

Během těhotenství dochází k mnoha změnám a ty mohou vyústit i do tvorby pigmentových skvrn. I při tomto problému pozitivně působí kolagen užívaný vnitřně v podobě výživového doplňku. Platí tytéž principy jako při opalování – kolagen je antioxidant, který pokožku chrání a opětovně sceluje. Preventivně užívaný čistý kolagen zamezuje hromadění melaninu na nevhodných místech a pigmentové skvrny se pak neobjeví, případné již existující postupně vymizí. Aby ale kolagen skutečně účinkoval, musí být opravdu čistý, bez příměsí, konzervantů či sladidel a aromat. Takový, jako je  Inca Collagen

Jak Inca Collagen pomáhá proti skvrnám na tváři

Inca Collagen je nejen stoprocentní a čistý kolagen, ale výrobce si dává záležet i na procesu jeho zpracování. Ne každý kolagen je lidské tělo schopno přijmout. Kolagen na přípravu výživového doplňku se získává ze živočišných zdrojů. Avšak takto získaná kolagenová molekula je příliš velká na to, aby účinně pronikla do krevního oběhu člověka. Proto pokud má vzniknout účinný výživový doplněk, musí se tato molekula rozbít na menší části – fragmenty, nebo jinak řečeno, kolagenové peptidy. Zároveň je nutné zachovat v těchto fragmentech jejich trojitou strukturu, díky které jsou biologicky aktivní, tedy tělo je dokáže využít.

“Ačkoliv nejsem žádným pravidelným poskytovatelem referenci a už vůbec ne na výživové doplňky (toto je moje první reference), musím subjektivně a rád zhodnotit, že vnímám účinek tohoto výrobku, ať už se bude nazývat collagen, nebo soubor aminokyselin s timto komerčním názvem, přinejmenším jako zajímavý. Po silné diagnóze akne rosacea, dlouhodobě, ale úspěsně léčené ROACCUTAN, mi kůže na tváři zůstala poznamenaná evidentními defekty. Po o něco více než tříměsíčním užívání tohoto výrobku defekty samozřejmě nezanikly úplně, ale rozdíl je patrný. A ať už je tento efekt způsobený reálným doplněním těchto proteinů do organismu, nebo je to placebo efekt, za sebe mohu jen doporučit. Děkuji,” Juraj Lichner.

V případě Inca Collagen se zpracovávají vedlejší produkty mořských ryb, ve kterých je mnoho skutečně kvalitního kolagenu. Dostat ho však z těchto zdrojů v bioaktivní formě není jednoduché. Kolageny, které se získávají z vepřových či hovězích kostí, se například často převařují, což je proces, během kterého se kolagenová molekula nevratně denaturuje. Ale Inca Collagen se získává z ryb metodou, při níž nedochází k tepelné úpravě. Nazývá se to enzymatická hydrolýza, a proto se o Inca Collagene říká, že je to hydrolyzovaný kolagen. Při takovém zpracování dochází k velmi šetrnému štěpení kolagenové molekuly na fragmenty se zachovanou strukturou trojzávitnice. “Přirozená struktura kolagenu se enzymatickou hydrolýzou rozloží na kousky. Různé hydrolytické enzymy přitom zasáhnou na různých místech trojzávitnice. Inca Collagen je hydrolyzovaný enzymem, který původní trojzávitnicu rozkládá na takové fragmenty, z jakých byla původně v organismu sestavena. Proto je organismus příjemce dokáže do tohoto procesu zase přijmout a využít k postavení nových trojzávitníc. Čili organismus je použije stejně, jako by použil to, co by si vyrobil sám, kdyby to ještě vyráběl v dostatečném množství,“ vysvětluje doktorka biochemie Dagmar Petrová. Získaný kolagenový hydrolyzát je čistý bílý prášek, který nepotřebuje žádné konzervanty ani přídavné látky. Naopak zůstává zcela čistý a užívá se tak, že se rozmíchá ve sklenici vody, džusu nebo čaje.

Relaxační kolagenová kúra

S novým dárkovým balíčkem dopřejte svému tělu relax a výživu jakou potřebuje. Ke 3 kusům Inca Collagenu získáte jako dárek navíc: měkoučký ručník osvěžující, zdravý a kvalitní čaj Geisha od výrobce čajů Oxalis, 3x vitamín C a dopravu zdarma.

“Jak to začalo? Inca Collagen mi kdysi odstranil pigmentové skvrny, které se mi po porodu udělaly na tváři, “ spokojená zákaznice a blogerka Marcela Waszniovská

Bioaktivní mořský Inca Collagen je tak čistý, že nespadá mezi vitaminové doplňky, protože neobsahuje skutečně nic jiného, než kolagen. Kvůli tomu se řadí mezi výživové doplňky, pro které platí přísná legislativa. Přestože jde o tělu přirozenou bílkovinu, legislativa nám neumožňuje doporučovat ho ženám během těhotenství. Výživové doplňky musí obsahovat varování, že nejsou vhodné pro těhotné ženy a děti. Ale po porodu už jeho užívání vysloveně a oficiálně doporučujeme. Pomohl i blogerce Silvii Škultéty: “Mně doplňování kolagenu citelně zlepšuje nehty, vlasy, hydratuje pokožku, změkčuje staré vrásky a strie a eliminuje pigmentové skvrny, které se zhoršily po porodu a máme to i dědičné. Pití kolagenu se vždy 2x ročně stane mou ranní rutinou a výsledky jsou opravdu viditelné. Můj tip je dávat si ho před létem. V létě naše pokožka prostě vyžaduje dvojnásobnou péči. Nejen že je vystavována přímému slunci, ale i očím našeho okolí. Dostatek kolagenu v pokožce pomůže odolat podráždění, stárnutí, spálení kůže, nebo tak velmi nežádoucím pigmentovým skvrnám. “

Jak na pigmentové skvrny na obličeji?

Zmínili jsme, že nejlepší cestou, jak se zbavit pigmentových skvrn, je vůbec je nemít. Je tedy důležité pečovat o tělo a pleť tak, abyste pigmentovým skvrnám nedali šanci. A jelikož právě slunce je tím nejčastějším faktorem, doporučení je jasné. Chraňte se! Odborníci doporučují pro lidi se světlou pokožkou i během zimy krém s ochranným faktorem 20 až 30. A zapomínat nesmíme ani na lyžování či túry, kdy je riziko poškození kůže vyšší, jen ho často podceňujeme. Takže na „lyžovačku“ do hor se určitě vyzbrojte pleťovým krémem SPF 50.

Kromě toho doporučujeme pleť neustále hydratovat, důkladně odličovat a čistit, a to zejména večer. Šetrné čištění s následnou hydratací pomocí sér, tonik a hydratačních krémů je zcela základní nezbytná péče o pleť. Podle typu pleti byste měli najít pro sebe tu nejvhodnější kosmetiku a nikdy nevynechávat ranní či večerní pleťovou rutinu. To byly i tipy našich zákazníků, které nám psali na sociálních sítích, když jsme se ptali na jejich péči o pleť během náročného období s rouškami. Dobře vyživená a zdravá pleť se lépe regeneruje a tím se eliminuje riziko vzniku pigmentových skvrn. 

Pokožku chraňte i zevnitř. Podpořte její dostatek kolagenu užíváním kvalitního výživového doplňku. Nejlepší je naordinovat si alespoň dvakrát ročně tříměsíční kúru, ale jsou lidé, kteří kolagen užívají celoročně, zvláště když už našli svého favorita. Inca Collagen se může pochlubit seznamem spokojených zákazníků. Prémiový Inca Collagen je třísložkový – obsahuje kolagen I., II. i III. typu, což z něj činí účinný výživový doplněk nejen pro pokožku, vlasy či nehty, ale zejména pro zdraví pohybového aparátu. Během uplynulých let, kdy je jedničkou na trhu, již mnoho fanoušků udělal závislých na svých účincích, v tom dobrém slova smyslu. “Výsledky jsem viděla téměř okamžitě. Teď se ho už neumím vzdát. Začala jsem ho užívat minulé léto a z užívání se stal můj oblíbený ranní rituál, “ říká modelka a bývalá miss ČR Alena Prešnajderová.

Inca Collagen se nejvíce vyplatí koupit v sadě tří nebo čtyř balení. Ušetříte a o dostatek kolagenu na celé měsíce máte postaráno. Grátis k němu dostanete i vitamín C, protože kolagen s céčkem jsou skvělá dvojka. Vzájemně se podporují a céčko pomáhá vstřebávání kolagenu. Jelikož náš kolagen musí a chce zůstat maximálně čistý, vitamin C dodáváme ke každému měsíčnímu balení Inca Collagen zvlášť .

Kolagen + Vitamín C

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

V kosmetice se hojně využívají ingredience z přírody, které zcela účinně zabírají na odstranění pigmentových skvrn nejen na obličeji. Patří mezi ně aloe vera, extrakt z černého či zeleného čaje, extrakt z lékořice, mléko, případně jablečný ocet. Pokud si troufáte, můžete tyto ingredience vyzkoušet i sami doma, ale pokud máte citlivou pleť, neriskujte. Totéž platí pro účinné ingredience z kosmetických laboratoří: na pigmentové skvrny zabírá retinol, různé druhy kyselin (glykolová, mléčná, azelaová, i vitamín C ve formě séra nebo krému). Lepší možností je však poradit se s dermatologem, abyste zbytečně netápali a případně si neublížili.

 Pokud to jinak nejde, nasadit můžete i nejsilnější zbraně. To jsou například chemické peelingy, mikrodermabraze, léčba laserem, nebo kryoterapie. Všechny tyto procedury vyžadují dohled odborníků na pleť.

Není to jen fráze: kůže je náš největší orgán a péče o ni v mládí se nám na stará kolena vrátí. Když máte geneticky předurčeno, že vás mohou potrápit pigmentové skvrny na obličeji, neházejte předem flintu do žita. I tehdy, pokud jste svou pleť v minulosti zanedbávali, nemusíte mít prohrané. Fascinující na kůži je to, že se dokáže velmi rychle regenerovat, a pokud její dopřejete dostatek kolagenu, ještě tento proces zrychlíte. Ve spojení se správnou péčí o pleť a ochranou před slunečními paprsky boj s pigmentovými skvrnami určitě vyhrajete. Držíme vám v tom palce!

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×