Jen v Česku přibude do evidence každoročně kolem 60 tisíc lidí s diagnostikovaným onemocněním diabetes mellitus neboli cukrovkou. Toto metabolické onemocnění může mít různé příčiny a projevuje se zvýšenou hladinou cukru v krvi následkem nesprávné funkce nebo nedostatku hormonu inzulínu. S nepříjemným onemocněním bojují lidé dlouhodobě, většinou po celý život. Cílem léčby je udržovat hladiny cukru v těle na normální úrovni. Bohužel se však s cukrovkou pojí i řada dalších zdravotních komplikací a např. klouby nejsou výjimkou. Připravili jsme pro vás souhrn o tomto onemocnění, takže se dozvíte nejen základní informace, fakta o vlivu cukrovky na pohybový aparát, ale také o tom, zda je vhodné pro diabetiky užívat Inca Collagen.

Co se děje v těle cukrovkáře a jaké typy cukrovky známe?

Při cukrovce způsobuje většinu zdravotních problémů jeden jev – hyperglykémie což je nadměrné množství cukru v krvi následkem nedostatečného působení inzulínu, hormonu vznikajícího ve slinivce břišní, který reguluje cukr. Nesprávné působení inzulínu může být způsobeno buď jeho nedostatečnou produkcí ve slinivce břišní, nebo jeho sníženou funkcí. A podle toho dělíme cukrovku na:

  • diabetes prvního typu, který trápí asi 7 % všech případů – jde o autoimunitní onemocnění, vznikající již v dětství. Vlastní buňky v těle ničí ty, které mají na starosti produkci inzulínu ve slinivce břišní, až se postupem času již žádný inzulín netvoří a pacient je odkázán na podávání inzulínu. I když většinou postihuje dětské pacienty, nezřídka může propuknout až v dospělosti.
  • diabetes druhého typu postihuje dospělé a převážně obézní pacienty. Vzniká následkem inzulínové rezistence, kdy tkáně v těle ztrácejí citlivost na inzulín a toho se tvoří nadbytek. U obézních pacientů s tímto typem cukrovky se vyskytuje metabolický syndrom, jehož součástí je vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol.

Jak poznat cukrovku

Nejčastějšími příznaky cukrovky jsou:

  • zvýšená žízeň,
  • častější močení,
  • únava,
  • zápach z úst připomínající aceton,
  • výrazný úbytek na váze, u cukrovky druhého typu může pacient naopak přibírat,
  • rozmazané vidění,
  • u cukrovky druhého typu těžší hojení ran, hrozba infekcí nebo zánětů.

Neléčená cukrovka a zanedbávání jejích projevů může vést až k život ohrožujícím stavům. Při vysoké hladině cukru, ale i při prudkém poklesu cukru v krvi (hypoglykémii) může mít pacient křeče, poruchy vědomí a upadnout až do kómatu. Proto je velmi důležité diabetes během života správně monitorovat. Náhlý pokles cukru v krvi je rizikem při léčbě a stejně jako příliš vysoká hladina cukru i jeho prudký nedostatek může člověka ohrozit na životě.

Léčba cukrovky

U pacientů s cukrovkou prvního typu je většinou nezbytné pravidelné podávání inzulínu. Lehčí formy cukrovky druhého typu lze zvládnout také úpravou jídelníčku a zvýšením fyzické aktivity. U těžších forem nastupují léky, někdy v kombinaci s inzulínovou terapií. Každý případ je jiný a lékaři berou v úvahu řadu faktorů, podle kterých nastavují léčbu. Základem je však průběžné kontrolování hladin cukru v krvi a ve všech případech rozhodně pozitivně působí udržování zdravého životního stylu.

Zdravotní komplikace související s cukrovkou

Při dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi hrozí poškození cév, zejména malých kapilár, následkem čehož může docházet až k poškození orgánů: ledvin, očí nebo nervového systému. Je také vyšší riziko vzniku cévních mozkových příhod, kardiovaskulárních problémů či ischemické choroby dolních končetin. Cukrovkáři by si měli dávat pozor na zranění, zejména na nohou, protože mají vysoké riziko nedokrvení nohou, poškození nervů a ztráty citlivosti. I malá zranění, kterých si pacient nevšimne, mohou vést k závažné infekci či dokonce vzniku nekrózy.

Cukrovka a pohybový aparát – jak ovlivňuje kolagen?

Glukóza má negativní vliv na mnohé bílkoviny, které ztrácejí svou strukturu a vlastnosti, kvůli čemuž nemusí zvládat plnit svůj úkol. A jednou z nich je právě kolagen, který je pro klouby a kosti důležitou stavební jednotkou. Vždyť tvoří až 70 % sušiny kloubních chrupavek. Kromě toho zvýšená hladina cukru způsobuje i potíže se vstřebáváním vápníku, což může vést ke zhoršení struktury kostní hmoty a křehkosti kostí. Následkem toho vzniká diabetická osteoporóza. I zhoršená funkce ledvin může mít vliv na vstřebávání vitamínů, zejména vitamínu D, který je pro kosti a svaly podstatný. Zanedbaná cukrovka má zkrátka negativní dopad na velké množství procesů v těle a je nekončícím kolotočem problémů.

Na našich stránkách většinou popisujeme pozitivní působení kolagenu přijímaného zvenčí, kdy už tělo samo nestíhá kolagen tvořit. Je známo, že syntéza vlastního kolagenu u člověka se stoupajícím věkem postupně klesá. Když ho je nedostatek, mohou trpět klouby, kosti, tkáně, zhoršuje se hojivost ran a struktura pokožky, kvalita vlasů či nehtů.

U cukrovky však může paradoxně docházet k opačnému jevu: glukóza, které má tělo škodlivý nadbytek, poškozuje molekuly vlastního kolagenu, ty se nedokážou odbourávat z těla a usazují se v kloubních pouzdrech. Dochází k takzvané diabetické kolagenóze, při které kloubní pouzdra zhrubnou a omezují pohyblivost kloubů.

Zdravá životospráva pomůže tento nežádoucí proces přerušit, a užívání kvalitního kolagenu zvenčí může ještě více přispět k dobré kondici diabetika. Zkušenosti některých cukrovkářů, kteří pravidelně užívají Inca Collagen, hovoří o pozitivním vlivu kolagenu na pohybový aparát. Tak, jak pomáhá kterémukoli člověku, tak může zmírnit potíže i diabetikům, protože kolagen potřebujeme všichni.

Relativně nedávná studie z roku 2018 zveřejněná v magazínu American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolismus navíc přináší zajímavé závěry v oblasti inovativních metod léčby cukrovky. Vědci se o vývoj modernějších terapií cukrovky snaží už desetiletí a například metoda transplantace buněk slinivky břišní se neosvědčila. Podle výše zmíněné studie by ale řešením mohlo být injekční podávání kolagenového roztoku s obsahem zdravých buněk slinivky břišní. Velmi zjednodušeně tělo rozpozná kolagen a umožní výměnu glukózy a inzulínu. Tato terapeutická metoda se zatím testovala většinou jen na zvířatech, je však pozitivní zprávou a dává naději do budoucnosti pro diabetiky.

Výhody

Prémiový 100% mořský kolagen typů I, II, a III z ověřených zdrojů
Výborné recenze od spokojených zákazníků
Bio-Aktivní: skvěle se vstřebává
Denní dávka obsahuje 3000 mg čistého mořského kolagenu bez přísad
Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen
Nemaskovaný sladidly ani dochucovadly
Samostatně balená denní dávka pro zachování účinků
Velmi podobný lidskému kolagenu
Inca Collagen je ryze český výrobek

Zatím je zde však Inca Collagen i pro diabetiky, protože se jedná o čistou přírodní bílkovinu získanou z mořských ryb enzymatickým štěpením, tedy velmi šetrně a citlivě štěpené kolagenové peptidy. Užívání Inca Collagenu nezvyšuje glykémii, nemá ani vliv na hladinu cholesterolu. Pokud si pacient s cukrovkou není jistý, je samozřejmě vhodné se o jeho užívání poradit se svým lékařem. Při správně vedené léčbě cukrovky a vyrovnané glykemické hladině v krvi je Inca Collagen jako výživový doplněk pro podporu pohybového aparátu, pokožky, vlasů či nehtů, vždy dobrou volbou.

Kolagen + Vitamín C

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×