Klimakterium je rozhodně náročným obdobím v životě ženy. Hormonální změny s nepříjemnými doprovodnými jevy, mezi něž patří i nadměrné vypadávání vlasů v menopauze, potrápí téměř každou ženu. Bojujete s tím také? Chápeme, je to těžké. Existují faktory, díky nimž může být těchto pár let vašeho života mnohem snáze zvládnutelných. Péče o vlasy v menopauze je jedním z nich. A při té plní kolagen důležitou funkci.

[anchor-h2]

Krása ženy vychází z nitra, konkrétně v tom, co každý den jí, jak o sebe pečuje a kolik spánku si dopřeje. Důležité místo zde už mají také výživové doplňky. Když tedy přijdou první příznaky menopauzy, je čas si položit tu nejdůležitější otázku: jak změnit zvyky, aby tělo dostalo, co potřebuje?

Co znamená pro ženu menopauza a klimakterium

Klimakterium je období postupného snižování plodnosti ženy, které může trvat několik let a během něhož se postupně objevují příznaky hormonálních změn. Klesají hladiny estrogenu a progesteronu, které mají vliv i na činnost srdce, mozku, metabolismu, ale také spolu s nimi dochází k výraznějšímu poklesu produkce kolagenu. Výsledkem může být změna kvality pleti - může být sušší, ale také mastnější, ztrácí elasticitu, tvoří se na ní ve vyšší míře vrásky. Další příznaky klimakteria jsou návaly horka, vynechávání nebo slábnutí menstruace, změny nálad, noční pocení, vaginální suchost a nespavost. Některé ženy mohou pozorovat přírůstek na váze. Takové výkyvy hormonů patří také k primárním příčinám, proč ženám padají vlasy. Menopauza je pak označení pro poslední menstruaci ženy. Běžně se výrazy menopauza a klimakterium používají rovnocenně, i když ve skutečnosti jde o různé termíny. Vypadávání vlasů v menopauze

Jak se zhoršuje padání vlasů v menopauze?

Když klesají estrogen s progesteronem, nastává zvýšení produkce mužských pohlavních hormonů, androgenů. Ty mají vliv na vlasové folikuly, které se mohou zmenšovat. Zkracuje se růstová fáze vlasů, ty nejsou dostatečně vyživovány, jsou tenčí a slabší. Přichází postupné řídnutí vlasů a vypadávání vlasů v menopauze Kolagen a menopauza spolu úzce souvisí, kolagen je totiž důležitou stavební bílkovinou, kterou si tělo vyrábí samo, ale v dostatečném množství jen do určitého věku. Tvoří až 80% hmoty pokožky a je podstatnou součástí kloubních chrupavek, sliznic v těle, kostí a zubů a dalších pevných a měkkých tkání. Právě období klimakteria je tím, kdy produkce kolagenu v těle ženy klesá. Proto má smysl podpořit tělo dodáváním kolagenu v podobě doplňků stravy, jako je Inca Collagen, jeden z prvních mořských kolagenů v našich končinách, který je na trhu od roku 2015. Na padání vlasů v menopauze může mít vliv také stres, snížená činnost štítné žlázy, nedostatek vitamínů a minerálů nebo špatné složení stravy.

Kolagen + Vitamín C

Kolagen + Vitamín C

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jak na padání vlasů v menopauze?

Menopauzu a klimakterium mohou zvládnout s minimální mírou nepříjemných průvodních jevů i vaše vlasy. Základem je zavést zdravý životní styl a doplnit tělu potřebné živiny, pomoci může také kolagen.

Udělejte rázné změny ve svém jídelníčku

Pokud jste se dosud nezamysleli nad tím, co jíte, možná je nejvyšší čas. V této studii vědci identifikovali faktory jídla ovlivňující stav vlasů. Ženský jídelníček by měl podle nich v tomto období obsahovat produkty bohaté na komplexní sacharidy, s nízkým glykemickým indexem a s obsahem vlákniny regulující sacharidovo-lipidový metabolismus organismu. Důležité jsou také kvalitní tuky – nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, nacházející se například v panenských rostlinných olejích, rybách, avokádu, vajíčkách, semínkách a ořechách. Tuky ve stravě se totiž podílejí na syntéze některých hormonů, které mohou ovlivnit vlasy. Samozřejmostí by mělo být každodenní zařazení ovoce a zeleniny do jídelníčku. Ať už zvolíte mraženou zeleninu nebo čerstvou, měli byste jí vyhradit důstojné místo na talíři každého chodu.

Doplňte si vitamíny, minerály a kolagen

Na stav vlasů mají vliv i vitamíny: céčko, vitamíny skupiny A a B. Minerály, které ovlivňují růst vlasů jsou zinek, železo, měď, selen, křemík, magnesium a vápník. Přidejte také důležité aminokyseliny, jako je methionin a cystein. Po čtyřicítce je ten čas, kdy už tělo nestíhá tvořit dostatek kolagenu, ten si můžete doplňovat prostřednictvím kvalitního výživového doplňku. Také jeho molekuly jsou zdrojem pro vlasy důležitých aminokyselin, ale to není všechno. „Vlasy a nehty vznikají ze stejného embryonálního základu, a proto je jejich kvalita často ovlivněna stejnými faktory, jako jsou například hladina hormonů, dostatek vitamínů a železa. Ze své praxe můžu potvrdit, že pravidelný přísun kolagenu zlepšuje pevnost nehtové ploténky, zmírňuje třepení nehtů a lámavost vlasů,“ vysvětluje dermatoložka, doktorka Jana Molčanová z kliniky Medoderm.

Relaxační kolagenová kúra

Relaxační kolagenová kúra

S novým dárkovým balíčkem dopřejte svému tělu relax a výživu jakou potřebuje. Ke 3 kusům Inca Collagenu získáte jako dárek navíc: měkoučký ručník osvěžující, zdravý a kvalitní čaj Geisha od výrobce čajů Oxalis, 3x vitamín C a dopravu zdarma.

Při výběru doplňku je rozhodující kvalita, která vychází z výroby. Nejpodstatnější je, aby byl kolagen bioaktivní - tedy pro lidské tělo rozpoznatelný. Díky tomu pak může účinkovat jako vlastní kolagen. Český produkt Inca Collagen je 100% čistý hydrolyzovaný kolagen z mořských ryb v prášku. Při maximální čistotě a šetrné výrobě enzymatickou hydrolýzou na kolagenové peptidy, navíc v práškové stabilní formě, dosahuje maximální bioaktivity a tedy i účinků v lidském těle. Při pravidelném a dlouhodobém užívání Inca Collagen může tělo použít přijaté kolagenové peptidy v kůži a odtud z nich čerpají také vlasy. Pokud je pokožka dobře vyživována vitamíny, minerály a její strukturu podporuje kolagen, i vlasy mají vyšší kvalitu. Jak konkrétně funguje kolagen na vlasy:

  • Pomáhá redukovat vypadávání vlasů.
  • Podporuje regeneraci vlasových kořínků.
  • Přispívá k růstu silnějších a krásnějších vlasů.
  • Zlepšuje odolnost vlasů a zmírňuje třepení a lámání vlasů.

Bonusem je, že kolagen na pleť vám může pomoci také ke snížení tvorby pigmentových skvrn a vrásek, podporuje pevnost nehtů a velmi důležité je jeho působení na klouby a pohybovou soustavu. Ta vyžaduje během klimakteria zvláštní péči, neboť právě v tomto období mohou ženy postupně čelit i řídnutí kostí. Účinky Inca Collagen si za 9 let existence tohoto výživového doplňku vyzkoušelo již více než 250 tisíc zákazníků. Stal se rychle jedničkou na trhu kolagenů v Česku i na Slovensku. Pomáhá všem skupinám lidí, protože kolagen potřebujeme všichni. Jeho vliv na vlasy hodnotilo množství žen. „Já kolagen piji rozpuštěný ve vodě už rok. Začala jsem kvůli kloubům, zdravé vlasy mám jako bonus.“ Eva Stadler. „Tchýni jsme pořídili Inca Collagen na Vánoce a velmi si ho chválila. Výborně jí pomohl na bolesti kloubů a celkově se cítila lépe. Také si chválila, že se jí po kúře Inca Collagenem zlepšil stav pleti, nehtů i vlasů.“ Milan Konečný

Pečujte o vlasy i zvenčí

Je čas změnit také péči o vlasy. Přirozenost vlasům svědčí. I šediny jsou sexy – a vlasy ocení, že je zbytečně nebarvíte. Pokud už musíte barvit, raději využijte přírodní barvy na vlasy, ty jsou šetrnější. Vynechejte i necitlivé procedury a tepelné úpravy, raději si vlasy ošetřete regenerační maskou nebo přírodním arganovým olejem. Vhodné jsou přípravky s keratinem, kofeinem, obsahem vitamínů a minerálů.

Pokuste se zbavit stresu

Když jste náchylná k hormonálním výkyvům nálad a úzkosti, přidávání povinností vám neprospěje, měli byste z nich naopak ubrat. Není to jednoduché, ale v tomto období je ještě důležitější než kdykoli předtím, abyste zpomalili. Najděte si proto vedle pracovních povinností každý den dvě hodinky pro sebe a svůj odpočinek. Zařadit můžete meditaci a cvičení jógy, případně dechová cvičení pro ukočírování stresujících myšlenek. A samozřejmě dostatečně spěte. Nespavosti se ubráníte několika kroky, pomůže zvýšit čas potřebný ke spánku, vypnout před spaním obrazovky a přečíst si místo toho dobrou knihu. Padání vlasů menopauza

Hýbejte se

Pohyb je pro vaši psychickou rovnováhu rovněž nepostradatelný. Navíc vám udržuje fyzickou odolnost, sílu a pomůže dosáhnout i lepšího vzhledu, pokud se zaměříte na partie těla, se kterými nejste spokojena. Ale to nejdůležitější je, že pomáhá udržet hormony na uzdě a to prospívá i zdravějším vlasům. Vyberte si to, co vás nejvíc baví. Rychlé každodenní procházky, jóga, pilates nebo intenzivní tréninky či zvedání vah – každý pohyb přijde vhod. Navíc můžete všude kam se dá, chodit pěšky a nechat auto odparkované. Přidejte zkrátka pohyb do všech činností vašeho dne. Nezapomínejte přitom na pravidelné užívání Inca Collagen, který může podpořit vaše kosti a klouby. Padání a řídnutí vlasů v menopauze nepotěší žádnou ženu. Je však důležité neztrácet odhodlání – zde skutečně platí, že všechno má své souvislosti. Věnujte se konečně naplno sobě, svému tělu a dopřejte si dostatek odpočinku a zdravé stravy. K tomu šetrná péče, doplňování aminokyselin, vitamínů a třešničkou na dortu může být Inca Collagen. Ten se postará o to, aby vaše vlasy zesílily a mohli jste se z jejich krásy opět těšit naplno.