Vypadávání a řídnutí vlasů u žen

Padání vlasů se považuje obvykle za problém mužů, setkávají se s ním však i ženy. Méně než 45 % žen si po celý život uchová bujnou kštici. Co způsobuje padání vlasů u žen? Častou příčinou je syndrom zvaný FPHL (Female Pattern Hair Loss), jehož výskyt se zvyšuje s rostoucím věkem. Tento typ padání vlasů může u žen nastupovat již od 40. roku věku.

Jde o dědičný stav a příslušné geny lze zdědit od matky nebo od otce nebo od obou. Ženy trpící padáním vlasů mívají i psychologické potíže a v jejich důsledku problémy s fungováním ve společnosti. Vzhledem k tomu, že jde o chronický, postupně se zhoršující stav, jsou kritické včasná diagnóza a léčba. To může pomoci zastavit následné vypadávání vlasů u žen.

Někdy ale může být příčinou padání vlasů i nedostatek živin. Pro vlasy jsou jimi zejména vitaminy skupiny B, minerály a kolagen. V takovém případě je řešení problému velmi jednoduché: vlasy potřebují nakrmit. A právě vitaminy jsou pro vlasy jako krmivo a kolagen je stavební bílkovina v kůži, která má vliv i na kvalitu vlasů. Dnes již víme, že kolagen tvoří až 80% lidské kůže a ta je zásobárnou živin i pro vlasy a nehty. Proto doporučujeme zaměřit se i na příjem kolagenu a vitamínů. Nevěřili byste, k jak výraznému zlepšení kvality vlasů se můžete dopracovat.

Dalších důvodů k padání vlasů u žen je celá řada. Sahají od zdravotních potíží přes hormonální změny až po stres. Není vždy snadné zjistit klíčovou příčinu, takže uvádíme některé možnosti spolu s příslušnými opatřeními.

Jak rostou vlasy

Ptáte-li se, co dělat s padáním vlasů u žen, je dobré nejprve pochopit, jak vlastně vlasy rostou. Člověk má na hlavě přibližně 100.000 vlasových folikulů. Vlas roste ze dna folikulu z oblasti zvané kořínek. Kořínek vyživují krevní vlásečnice, které umožní vlasu růst. Vlas roste vzhůru směrem k pokožce skrz mazovou žlázku. Maz z mazové žlázky udržuje vlas lesklý a měkký. Příliš mnoho mazu vede k mastnému vzhledu vlasů. Okamžikem, kdy vlas projde skrz pokožku, už je mrtvý. Roste dále rychlostí zhruba 1,25 cm za měsíc. Na hlavě tedy zůstává zhruba 2-6 let. To je přibližně délka jeho růstové fáze. Pak na určitou dobu přestane růst, než vypadne. Odpočinková fáze vlasového folikulu se označuje jako telogenová fáze. Pak cyklus začíná nanovo.

Nejčastější příčiny padání vlasů u žen

Důvody, proč ženám padají vlasy nadměrně, jsou rozmanité. Mezi nejčastější příčiny padání vlasů u žen patří kolísání hladin hormonů během těhotenství či menopauzy, genetické příčiny, stres nebo nedostatek vitamínů, minerálů nebo kolagenu. Příčinou může být také onemocnění štítné žlázy nebo autoimunitní choroby. Někdy k vypadávání vlasů dochází náhle, jindy i s několikaměsíčním zpožděním.

Příznaky padání vlasů u žen

Padání vlasů lze podle příčiny předcházet různými způsoby podle typu padání vlasů – buď může jít o náhlé vypadání většího množství vlasů nebo o postupné řídnutí časem. Může být užitečné vést si deník o změnách, kterých si všimnete, nebo symptomech, které zažíváte, a hledat v nich zákonitosti.

Příznaky zahrnují:

  • celkové řídnutí. Postupné řídnutí od temene hlavy je nejčastějším typem padání vlasů. Postihuje jak muže, tak ženy. Zatímco u mužů dochází k ústupu začátku vlasového porostu, ženy obvykle registrují jeho rozšíření.
  • holá místa. Mohou být kruhovitá nebo různého tvaru, často připomínají velikostí mince. Pokožka bývá v těchto místech svědivá nebo dokonce bolestivá bezprostředně předtím, než vlasy vypadají.
  • vypadávání vlasů po hrstech. Může dojít k náhlému vypadnutí většího množství vlasů, zejména po emočními či fyzickém traumatu, často při mytí či česání vlasů, což vede k celkovému zřídnutí kštice.
  • úplná ztráta vlasů. Za určitých zdravotnických situací, zejména při léčbě např. chemoterapií, může dojít k náhlému vypadávání vlasů a chlupů po celém těle.

Nyní se podíváme na hlavní typy vypadávání vlasů u žen  a jejich příčiny.

4 typy padání vlasů (alopecie)

Pojem “alopecie” prostě znamená “padání vlasů”. Nejde o nakažlivou nemoc ani o souvislost s nervovými příčinami. Existuje celá řada typů způsobených od genetiky po postupy péče o vlasy nebo stavy, kdy imunitní systém napadá vlasové folikuly.

  • Androgenní alopecie je plešatost či padání vlasů u žen způsobená geneticky a vystopovatelná v rodinné historii. Jde o hlavní příčinu padání vlasů u žen a obecně nastupuje mezi 12. a 40. rokem života. Zatímco u mužů se plešatění projevuje ustupující čárou vlasů, padání vlasů u žen začíná jako všeobecné řídnutí.
  • Alopecia areata je místní padání vlasů, k němuž dojde náhle na hlavě či na těle. Obvykle začíná jednou či dvěma kulatými plešatými místy, které se mohou či nemusí překrývat.
  • Jizvová alopecie je skupina podmínek, které způsobují nevratnou ztrátu vlasů zajizvením folikulů po vypadnutí vlasu, tj. jejich náhradou nefunkční tkání.
  • Traumatické alopecie způsobují padání vlasů v důsledku postupů péče o vlasy. Vlasy se mohou lámat po použití horkých hřebenů, fénů, zařízení k narovnání vlasů nebo určitých chemikálií k nabarvení či narovnání vlasu.

Padání vlasů může také způsobit řada zdravotních potíží

Některé zdravotní potíže vedou přímo k padání vlasů, ať již prostřednictvím narušení hormonální rovnováhy jako v případě štítné žlázy; zajizvením folikulů v důsledku kožních problémů jako dermatofytózou; nebo v důsledku autoimunních poruch jako celiakie, kdy organismus napadá sám sebe.

Váš lékař zohlední všechny potíže, které máte, spolu s padáním vlasů, aby pomohl najít příčinu. To může vyžadovat cokoliv od prohlídky po krevní testy až po biopsii pokožky na hlavě.

Některé potíže jako např. celiakie mohou být geneticky podmíněné. Máte-li v rodině potíže, které vedly k padání vlasů, nezapomeňte o tom lékaři říct.

Jak souvisí padání vlasů u žen s kolagenem

Kolagen je pro lidské tělo z vývojového hlediska jednou z nejzákladnějších bílkovin. Je totiž základem pohybového aparátu a kůže, pojivem buněk, drží pohromadě tkáně. Je zodpovědný za pružnost a svěžest pokožky, za pohyblivé klouby, ale i pevné nehty a zdravé vlasy.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Bohužel si ho ale lidské tělo tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku, produkce kolagenu s přibývajícím věkem klesá. I jiné faktory kromě věku mohou přispívat ke snižování tvorby kolagenu. A pokud je ho nedostatek, projevuje se to postupně typickými projevy stárnutí organismu. Na kůži vidíme nedostatek kolagenu jako ztrátu přirozené hydratace, čehož následkem jsou vrásky a přibývající problémy kůže. Druhotným následkem je pak snižující se kvalita vlasů a nehtů. Pro růst zdravých vlasů a nehtů je totiž kolagen velmi podstatný. Vlas je tvořen z keratinových buněk. Pokud je keratin kvalitní, vlasy jsou pružné a zdravé. Pokud však nedostanou vlasy živiny, které potřebují, kvalita keratinu se snižuje a vlasy se mohou lámat, štěpit a v nejhorším případě hromadně vypadávat.

Proto je vhodné začít s doplňováním kolagenu zvenčí už ve věku kolem třicítky. Pozitivní účinky při každodenním několikatýdenním užívání čistého kolagenu ve formě prášku rozpuštěného ve sklenici vody byly ověřeny mnoha studiemi. Významné jsou zejména účinky na pohybový aparát, pokožku, nehty a vlasy. Kvalitním a osvědčeným kolagenovým přípravkem na trhu je Inca Collagen, prémiový třísložkový mořský kolagen připravovaný šetrnou metodou – specifickou enzymatickou hydrolýzou. Co to znamená? Jde o metodu zpracování za studena pomocí enzymů, takže nedochází k poškození molekuly kolagenu z prvotních surovin. Molekula se jen opatrně štěpí na jednotlivé homogenní fragmenty, které mají zachovánu strukturu helixu. Právě díky ní lidské tělo fragmenty rozezná a dokáže je znovu použít k vytvoření nových kolagenových molekul. Jde o nejčistší formu kolagenových peptidů, tělo je absorbuje bez problémů a pomocí krevního oběhu doručí tam, kde jejich nejvíce potřebuje. V tomto případě – k vlasům.

Co všechno kolagen dokáže?

  • dodává vlasům aminokyseliny potřebné pro tvorbu keratinu
  • dokáže opravit poškozené vlasové folikuly, díky čemuž podporuje opětovnou tvorbu nových vlasů
  • má také vliv na tvorbu melaninu, proto dokáže redukovat i výskyt šedin

Padání vlasů může způsobit nedostatek vitamínů B

Nedostatek určitých vitamínů a minerálů může také vést k řídnutí vlasů či dokonce k jejich vypadávání u žen. Někteří dermatologové jsou toho názoru, že nedostatečný přísun červeného masa nebo vegetariánská dieta mohou způsobit padání vlasů.

Červené maso a jiné potraviny živočišného původu obsahují více železa, což je minerál podporující růst vlasů a těla. Ženy mají sklon k nedostatku železa už kvůli ztrátě krve během menstruace, takže nedostatečný přísun železa v potravě může vést k nedostatku tohoto důležitého minerálu.

Poruchy příjmu potravy jako anorexia nervosa mohou také vést k nedostatku vitamínů a řídnutí vlasů. Deficience považované za spouštěče ztráty vlasů zahrnují nedostatek zinku, aminokyseliny L-lysinu, vitamínů B6 a B12.

Menopauza a hormonální dysbalance

U žen může docházet k padání vlasů v menopauze kvůli snížení produkce hormonů – estrogenu a progesteronu. Tyto změny také vedou k symptomům jako je nepravidelnost menstruačního cyklu, suchá pokožka, noční pocení, tloustnutí a suchá sliznice ve vagíně. Tento stres organismu může navíc zhoršit padání vlasů. Proto se tak často objevuje vypadávání vlasů u žen po 40.

U některých žen může dojít k řídnutí a padání vlasů po vysazení antikoncepce. Proč? Opět jde o hormonální změny, zejména klesající hladinu estrogenu, což může dočasně vést k přerušení životních cyklu vlasů.

K výraznému kolísání hormonů dochází samozřejmě i v období těhotenství a po porodu, s čímž může souviset řídnutí vlasů a jejich nadměrné vypadávání. I v takto náročném období může být kolagen nápomocný. Mnoho žen už pocítilo účinek Inca Collagen během období kolísání hormonů: “V první řadě jsem ho začala užívat kvůli vypadávání vlasů a jejich špatné kvalitě. Velmi brzy mi vlásky zhoustly a přestaly se lámat. Po třech dětech jsem užívala různé vitamíny, tonika na vlasy i různé šampony, ale až Inca Collagen mi pomohl,” hodnotí spokojená zákaznice Paula Rovná.

Padání vlasů může být způsobeno různými druhy stresu

Jste-li v emočním nebo fyzickém stresu, může to vést k padání vlasů. Události jako úmrtí v rodině, větší chirurgický zásah nebo závažné onemocnění mohou způsobit, že tělo zablokuje určité procesy jako je růst vlasů.

Mezi padáním vlasů a stresovou událostí je asi tříměsíční zpoždění, takže když si všimnete padání vlasů, nemusí být snadné přímo zjistit spouštěcí moment.

Máte-li však řidší vlasy, uvažujte o možných událostech či situacích ve vašem životě, které vám mohly způsobit značný stres. Padání vlasů způsobené stresem je obecně dočasné. Vlasy mohou zase začít růst, jakmile událost odezní a folikuly zase začínají vytvářet nové vlasy.

 

Jak zastavit padání vlasů u žen

Ztráta vlasů způsobená stresem nebo hormonálními změnami jako je těhotenství nebo menopauza nemusí vyžadovat léčbu. Namísto toho padání vlasů skončí samo, jakmile se tělo přizpůsobí. Avšak kolagen dokáže tento proces urychlit. Užíváním kolagenu po porodu můžete jedině získat. Živiny, které následkem hormonálních výkyvů chybí, se tak rychleji dostanou k vlasům. Navíc mají aminokyseliny obsažené v kolagenu potenciál působit i na odblokování štítné žlázy odpovědné za hormonální rovnováhu, nebo pomoci snížit produkci stresového hormonu kortizolu.

Deficience živin často také nevyžadují léčbu mimo potravinové doplňky, není-li deficience způsobena příslušným zdravotním stavem. A jakékoliv zdravotní podmínky, které vedou k padání vlasů, by se měly léčit přímo léčbou příčiny, a nikoliv jen jejích symptomů.

Pokud je ale příčinou skutečně nedostatek živin, doporučujeme kromě kolagenu také doplnit:

  • vitamín C, D, E a biotin
  • zinek
  • selen
  • železo
  • hořčík

Samozřejmostí by měla být pestrá a vyvážená strava a zdravý životní styl.

Při výběru správného kolagenu doporučujeme spolehnout se na osvědčenou kvalitu a dlouholetou tradici. U kolagenu jako výživovém doplňku je obzvláště důležité porozumět tomu, jak funguje a proč musí být čistý a neochucený. Dnes na trhu najdete množství napodobenin s příchutěmi, které ale mohou být docela neúčinné.

Fragmenty kolagenu jsou totiž citlivé a různé přídavné látky jako je aroma, kyseliny a ochucovadla, mohou narušit jeho účinky.

“Fragmenty kolagenu mohou s různými příměsemi reagovat tak, že se příměsi někde na fragmenty uchytí. Tato vazba a to, zda k tomu dojde, závisí na typu příměsi a na charakteristice prostředí. Tato vazba se může v žaludku rozpadnout, ale nemusí. Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu, “ vysvětluje doktorka Dagmar Petrová. Takže kolagenový doplněk byste si měli důkladně prověřit a investovat jen do takového, který je čistý, bioaktivní a bez přídavných látek. Ideální je, pokud obsahuje i více typů kolagenů, protože v lidském těle se nachází nejvíce kolagen typu I., ale i další čtyři typy.

Inca Collagen obsahuje kolagen I., II. , III., je tedy třísložkový a splňuje i všechna další kritéria kvality: je bioaktivní, 100% čistý bez příchutě az mořských ryb, jejichž kolagen se vyznačuje vysokou molekulární čistotou a lehkou stravitelností.

Přesně takovým je Inca Collagen. To je také důvod, proč výborně účinkuje a doporučuje ho tolik spokojených zákazníků.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Pokud už mluvíme vysloveně o léčbě příčin vypadávání vlasů u žen, existuje řada možných léčiv a způsobů léčby padání vlasů způsobeného plešatostí a jinými alopeciemi u žen. K dosažení kompletních výsledků může být zapotřebí použít jeden lék nebo kombinaci léčiv po dobu měsíců či let.

Myslete i na správnou péči

Za nadměrné vypadávání vlasů u žen může někdy i nesprávné zacházení s vlasy. Přiznejme si, někdy to s úpravami vlasů přeháníme, ať jde o časté barvení, dennodenní tepelné upravování v podobě fénování horkým vzduchem, nebo žehlení. Vlasům ale může škodit i nesprávné mytí, sušení či česání. Například vlasové folikuly trpí při příliš stažených účesech.

Naše doporučení tedy zní, dopřejte vlasům volnost. Nechte je bez chemických úprav alespoň pár týdnů, myjte je pomocí jemné vlasové kosmetiky (nevynechávejte kondicionér) a dávejte si pozor na přehnané drhnutí, a to i při sušení. Na rozčesávání používejte speciální kartáče a nikdy se nepokoušejte vlasy rozmotávat silou. Noste je častěji rozpuštěné a vyhýbejte se sepnutým drdolům a koňským ohonům.

Správná péče a doplnění kolagenu zevnitř je ideální kombinací, jak zastavit u žen vypadávání vlasů a zlepšit jejich kvalitu vlasů. Takto hodnotí Inca Collagen ty dámy, které ho už vyzkoušely:

“Používám i teď při kojení a nepadají mi vlasy tolik jako jiným maminkám.” Markéta Bartoňová

“Nejvíc je to u mě vidět na vlasech, rostou tak rychle, jako bych je hnojila. S kadeřnicí to kontrolujeme a jsou to minimálně dva centimetry za měsíc a půl. “ Fashion bloggerka Tereza

“Velmi mi během jednoho i druhého těhotenství a při kojení padaly vlasy, že jsem měla v koutech normálně pěšinky. Po dvou měsících užívání jsem měla vlasy k nepoznání. Taky kvalita pleti se zlepšila a zpevnily se mi nehty. Za mě je TOP. “ Jaja Maderová

Šetrná péče v kombinaci se zdravým životním stylem, doplněním živin, zejména kolagenu a vitamínů, vám jistě pomohou při obnově růstu vlasů a zlepšení jejich kvality.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×