Krátké, či dlouhé? Snad neexistuje žena, která by v určitém období neřešila toto dilema. My v tom máme jasno: zdravé a husté vlasy jsou nejvíce sexy. Přestože dlouhá hříva u mužů většinou více „boduje“, některým ženám krátké účesy vysloveně sluší a podtrhují jejich ženskost. Vaše rozhodnutí nic nezmění na tom, že o svoji korunu krásy, ať je jakékoliv délky, musíte správně pečovat.

 A pozor, pánové, platí to i pro vás!

Máte pocit, že vám v tomto směru genetika moc nepřeje? Jsou vaše vlásky jemňoučké, štěpí se, nedorostou do délky a příliš brzy padají? Možná se o ně staráte dobře, ale vaší péči zřejmě ještě něco chybí. Věděli jste, že kolagen je klíčový také pro vlasy? Kolagen je důležitou součástí struktury kůže, ze které vyrůstají. Zdravá kůže znamená zdravé vlasy. Kromě toho, vlasy potřebují aminokyseliny, které jsou součástí kolagenu a díky nim dokáže tělo tvořit nový a silnější vlasový keratin. Při nedostatku kolagenu má keratin tvořící vlasy slabou strukturu, která se rychle rozpadá. Kolagen spojuje buňky v celém těle. Když je ho dostatek, vlasový keratin je pevný, což je znát na lesku, pevnosti a kvalitě vlasů.

Dobrou zprávou je, že dnes si ho už můžete doplnit zcela jednoduše – vsaďte na kolagenový hydrolyzát. Musí však být kvalitní a účinný, přesně jako Inca Collagen.

Benefity Inca Collagenu pocítily i vlasy majitelky salóny krásy, Petry Burešové: “Už po měsíci používání jsem si všimla krásných pevných nehtů , které mám jinak velmi lámavé. Vlasy po pobytu v nemocnici, kde jsem se o ně nemohla postarat jak jsem zvykla, tak dostaly pěkně zabrat, ale po kolagenu se začala kvalita zlepšovat. Co jsem opravdu nečekala, že budu mít po kolagenu takhle nádherně dlouhé řasy nepoužívám už delší dobu žádné sérum, takže tento výsledek je jen díky Inca Collagenu. Tímto moc děkuji za tak úžasný český produkt.”

Kolagen tedy může být řešením vašich problémů s vlasy. To však není všechno. Poradíme vám, jak pečovat o vlasy, jakým zlozvykům se raději vyhýbat a na co dbát z výživového hlediska.

Co má kolagen společného s péčí o vlasy

Přemýšleli jste někdy, jak vzniká vlas? Pokud se o své vlasy snažíte starat, asi vám není cizí pojem keratin. To je bílkovina, která tvoří až 95% vlasů. Také voda, melanin, který ovlivňuje výslednou barvu vlasů, minerály a stopové prvky, lipidy, různé proteiny a až 20 druhů aminokyselin. Velmi důležitou částí vlasu je jeho folikul, ze kterého vyrůstá.  Proto je důležité chránit vlasové kořínky. Přes folikuly získávají vlasy živiny.

Kolagen se skládá z aminokyselin, které jsou přímou “potravou” vlasů. Jako jedna z esenciálních bílkovin v našem těle je kolagen důležitou součástí pohybového aparátu – kloubů, kostí, chrupavek i kůže. Tím pádem dostatek kolagenu pozitivně ovlivňuje nejen kůži, ale i vlasy a nehty.

“Vlasy a nehty vznikají ze stejného embryonálního základu, a proto je jejich kvalita často ovlivněna stejnými faktory, jako je hladina hormonů, dostatek vitamínů a železa,” říká dermatoložka MUDr. Jana Molčanová z kliniky Medoderm. Problém je v tom, že kolagen si lidské tělo tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku, postupně jeho produkce klesá. Kolem 45. roku se již kolagen v těle netvoří téměř vůbec, proto musíme tuto nenahraditelnou bílkovinu tělu dodávat. Část pro vlasy důležitých aminokyselin můžeme získat z jídla, ale chybějící kolagen ve struktuře kůže z jídla doplníme obtížně. Je proto nejlepší přijímat jej ve formě výživového doplňku. Ale ne jakéhokoliv. Musí být kvalitní a funkční.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

S kolagenovými doplňky se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Mnohdy není snadné najít skutečnou kvalitu. Často bývá kvalitní kolagen zaměňován za různé napodobeniny vyrobené z kostí skotu a prasat, navíc ochucenými aroma a sladidly. Rozdíl je i ve způsobu výroby takových doplňků, při které nezřídka může docházet k degradaci kolagenu.

Inca Collagen je garancí kvality. Jde o bioaktivní kolagen vyráběný z kvalitních zdrojů (vedlejších produktů mořských ryb) pomocí šetrné metody, enzymatické hydrolýzy. To znamená, že při výrobě se pracuje s nejlepšími surovinami a nedochází k poškození kolagenu. Jeho molekula je velmi opatrně, pomocí specifických enzymů, rozštěpena na jednotlivé peptidy se zachováním trojité struktury helixu, což zaručuje jeho biologickou hodnotu. Inca Collagen navíc není aromatizován. Žádné zbytečné aroma ani sladidla, která kolagen degradují. Už od svého vzniku si Inca Collagen zakládá na čistotě, certifikované bioaktivitě a tradičním způsobu výroby bez přidávání aditiv, díky čemuž tak skvěle účinkuje. Jeho účinky jsou potvrzeny odborníky a doložené ISO certifikáty, které oficiálně řadí Inca Collagen mezi špičku výživových doplňků.

Takto získaný hydrolyzovaný kolagen tělo nemá problém zpracovat a přes membránu trávicího ústrojí se jednoduše dostává přímo do oběhu. Tělo už pak pracuje s dodaným kolagenem podle potřeby. Chybí-li v kůži, dodává ho do kůže a jeho účinky pocítí i vlasy.

Nejčastější poškození vlasů a jejich příčiny

Kolagen pomáhá řešit nedostatečný růst a vypadávání vlasů, štěpení, suché a lámavé vlasy i jiné neduhy. Vlasy jsou naší zajímavou ozdobou, ale zároveň výborným ukazatelem, že něco není v pořádku. Příčiny těchto stavů jsou různé. Kromě nedostatku živin může být špatná kvalita vlasů ovlivněna:

  • kolísáním hormonů – velmi často se spojuje s těhotenstvím, případně obdobím kojení
  • stresem – může dokonce nastat situace, která se nazývá telogenní efluvium, neboli poškození vlasů vyvolané stresem / nefunkční vlasové folikuly, které způsobují lámavost vlasů/
  • častým tepelným zahříváním vlasů – nesprávné fénování a žehlení při vysoké teplotě
  • častým absolvováním chemických zásahů či úprav, jako například barvení, prodlužování vlasů, trvalá, které doslova devastují vnější vrstvu vlasu – kutikulu

Péče o vlasy podle typu vlasů

Nejdříve je dobré identifikovat svůj typ vlasů a tomu pak přizpůsobit péči o ně. Potom budete vědět, jak často vlasy mýt, jaké na ně používat přípravky a podobně. To, jaký typ vlasů máme, je do značné míry dědičná záležitost. Vizuální objem a pocitová hustota vlasů se odvíjí ani ne tak od počtu vlasů, ale spíše od jejich tloušťky.

Má to mnoho společného i s přirozenou barvou vlasů. Věděli jste například, že světlovlasí lidé mají nejvíce vlasů? Na druhé straně jsou jejich vlasy nejtenčí. Proto působí na pohled jako velmi jemné, až řídké. Naopak rusovlasí lidé mají vlasů nejméně, ty jsou však obvykle střední tloušťky. Tmavovlasí lidé mívají vlasy nejhrubší a zároveň je jich střední množství, proto jejich hříva působí dojmem hustoty a pevnosti. Takové vlasy mívají Asiaté, zatímco Skandinávci jsou typičtí svými světlými, jemnými a na pohled tenkými prameny vlasů.

Co se týče vzhledu vlasů, dělí se na rovné, zvlněné, středně kudrnaté, a kudrnaté. Vše závisí na tom, pod jakým úhlem máme “vykrojené” folikuly. Toto všechno je genetika, čili svůj typ vlasů nezměníme. Můžeme však přizpůsobit péči o vlasy podle typu. Například kudrnatí lidé mívají nejsušší vlasy. Nemusí si je proto tak často mýt, ale na druhé straně mohou takové vlasy trpět dehydratací. Naopak rovné vlasy se mastí rychleji.

Bez ohledu na to, jaký typ vlasů vám příroda nadělila, můžete je zodpovědně vyživovat zevnitř a posílit jejich strukturu, aby byly pevné a zdravé.

Živiny a vitamíny pro zdravé vlasy

Určitě z dosud napsaného chápete, že dostatečná výživa zevnitř je alfou a omegou. Myslete proto na dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů.

Dostatek kolagenu = silnější vlasy

Pokud je kolagen pro tělo lektvarem života, pro vlasy je jako pevné základy domu. V čem všem pomáhá?

  • Dodává vlasům důležité aminokyseliny, díky kterým se tvoří silný a dobře strukturovaný keratin.
  • Má schopnost regenerovat vlasové folikuly, včetně těch neaktivních, z nichž pak znova mohou růst nové vlasy.
  • Ovlivňuje tvorbu melaninu ve vlasech, proto dokáže redukovat i vznik šedin.

Díky kolagenu, který v našem organismu působí jako zázračné pojivo, vlasy zesílí a budou růst i nové a kvalitnější. Navíc jde o velmi všestrannou bílkovinu – vlasy ho ocení i při zatěžkávací každoroční zkoušce, kterou je pro ně letní a dovolenkové období. Velkou fanynkou Inca Collagen je proto i módní návrhářka Jana Pištejová, která ho užívá celá léta: “Když se chystám do tepla, nikdy nezapomenu přibalit krabičku @incacollagen. Moje pokožka a moje zatím nebarvené vlasy nebudou trpět na prudkém slunci. Mně po Inca Collagenu vlasy rostou doslova jako z vody. “

Odborníky na vlasy jsou zejména kadeřníci a vlasoví stylisté. Mnozí z nich už s Inca Collagen mají zkušenosti a mohou jej doporučit. Kadeřnice a fashionbloggerka @janah_blog:

“Bez legrace a přehánění, Inca Collagen je zázrak na vlasy. Barvím si vlasy každých 5 týdnů a teď, když užívám Inca Collagen, jsem měla svůj pěti týdenní odrost už po třech týdnech. Sama jsem z toho překvapená. “

 Kromě kolagenu při péči o vlasy nesmíme opomíjet:

Vitamín C – skvělý antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu. Zároveň pomáhá vstřebávání železa, které je pro vlasy stejně důležité.

Také Inca Collagen se užívá společně s vitaminem C, protože tvoří silnou dvojici. To je také důvod, proč ke každému objednanému balení přidáváme zákazníkům balení vitamínu C s postupným vstřebáváním. Vitamín C však Inca Collagen nemíchá přímo do samotného kolagenového prášku, protože by se mohlo stát, že by docházelo k jeho degradaci. Vysvětluje doktorka Dagmar Petrová:

“Když se kolagen v trojzávitnici smíchá se silnou kyselinou, denaturuje se stejně, jako se denaturuje bílkovina vajíčka během vaření. To znamená, že molekula se nevratně změní a ztratí schopnost reagovat na změny vnitřního prostředí. “ Doporučujeme tedy užívat raději čistý prémiový mořský Inca Collagen a doplnit ho vitaminem C, který dostanete od nás jako dárek k nákupu.

Vitamíny skupiny B jsou zodpovědné za několik správných procesů v našem těle, včetně metabolismu a syntézy bílkovin. Největší význam má biotin, který podporuje růst vlasů posílením struktury keratinu na vnější vrstvě vlasů, kutikuly.

Minerály, železo, zinek, selen a hořčík. Anémie z nedostatku železa například bývá provázena i ztrátou vlasů, zinek je zase zodpovědný za správné fungování mazových žláz v blízkosti vlasových folikul, za růst vlasového tkáně a schopnost jeho regenerace.

Důležité jsou také vitaminy A, D, E a dostatečný příjem dalších bílkovin a tuků, ze kterých si vlasy berou živiny.

 

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Co byste měli jíst

Sestavte si jídelníček, ze kterého budou vlasy profitovat. Máme pro vás několik tipů na snadno dostupné “super potraviny” pro vlasy.

  • Tučné ryby jako losos, makrela, či tuňák, dále vlašské ořechy, různé panenské rostlinné oleje, to vše je bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které mají schopnost vlasy hydratovat
  • vajíčka – jsou výborným zdrojem nejen biotinu, ale také selenu a zinku
  • batáty a hovězí játra – bohaté na vitamin A, jehož optimální množství v těle podporuje tvorbu mazu pro zdravé a hydratované vlasy
  • ústřice, hovězí maso, špenát, pšeničné klíčky, dýňová semena a čočka – tyto potraviny jsou bohaté na zinek
  •  avokádo –  chutné , lze je zařadit do jídelníčku při jakékoliv dietě – zásobí tělo zdravými tuky a dostatkem vitamínu E
  • nezapomeňte samozřejmě na ovoce a zeleninu bohaté na vitamin C – bobulovité plody, špenát, brokolice a paprika

Tipy jak pečovat o vlasy

Často s vlasy zacházíme velmi drsně a ani o tom nevíme. Nevědomky si vytváříme špatné návyky, například nesprávné mytí, česání, fénování. Dále jsou to nešetrné účesy. Ano, vlasy stažené do drdolu jsou sice pohodlné a působí šik, avšak vlasy v tomto typu účesu jsou napjaté, folikuly se nadměrně namáhají a mohou se poškodit. A to je pak přímá cesta k vypadávání vlasů.

Jak správně mýt vlasy

Při mytí vlasů se odstraňuje maz a nečistoty, ale také jejich ochranná bariéra, což může poškozovat kutikuly vlasů. Abyste tomu co nejvíce předešli, nikdy nevynechejte po umytí vlasů kondicionér. Díky němu bude i rozčesávání mnohem jednodušší. Šampon si do vlasů jen jemně vmasírujte a napěňte, nemněte si celou hlavu dlaněmi a netlačte. Vlasy sprchujte teplou vodu, ne horkou, ta by je mohla poškodit.

Vybírejte také vlasovou kosmetiku, která odpovídá vašemu typu vlasů. Pokud používáte nesprávné nebo nekvalitní produkty, může to mít negativní dopad na zdraví vašich vlasů. Existuje studie, podle níž má velký vliv pH šamponu. Příliš zásadité šampony mohou poškozovat vlasy. Proto je důležité vybírat si přípravky s neutrálním pH.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jak často mýt vlasy

Tady není pro všechny stejná rada. Suché vlasy stačí mýt klidně jednou za týden, mastné mohou vyžadovat mytí i každý den. Ale pozor, nic nepřehánět. Lidé s rovnými a jemnými vlasy, které se rychleji mastí, mohou mít sklon si je mýt i vícekrát denně, což vede k vysušování a namáhání vlasů. V konečném důsledku se ale vlasy mastí ještě více a nastává začarovaný kruh.

Přizpůsobte frekvenci mytí svému typu vlasů. Není nutné mýt vlasy již při nejmenším pocitu zmaštění. Pokud nevypadají mastně, dejte jim ještě čas. Příliš časté mytí vlasů narušuje jejich ochranný systém a bere jim hydrataci. Výjimkou jsou samozřejmě situace, kdy se po sportování nadměrně zpotíte, případně pokud patříte k lidem, kterým se skutečně vlasy hodně mastí. Takové vlasy jsou ale přirozeně méně náchylné k poškození z dehydratace.

Naučte se správně používat fén a správně se česat

Tepelné úpravy vlasů by obecně neměly být každodenní záležitostí. Pokud však potřebujete vlasy vysušit rychleji, použijte režim fénu s chladnějším vzduchem. Fénujte z dostatečné vzdálenosti.

Česání je samostatnou kapitolou. Není pravda, že vlasy budou zdravější, čím více si je budete česat. Tady platí, že méně je více. Kupte si kvalitní kartáče a hřebeny, kterými se dá česat jemně a šetrně. Nikdy vlasy nerozčesávejte silou a trhanými pohyby.

Péče o dlouhé vlasy

Dlouhé vlasy vyžadují speciální péči. Doporučujeme pravidelně, alespoň jednou za dva měsíce, chodit na zastřihování konečků, čímž zamezíte třepení vlasů. Důležitý je také správný způsob sušení vlasů po umytí. Namísto drsných ručníků zvolte speciální ručník nebo osušku z mikrovlákna, které jsou šetrné k vlasům. Vodu z vlasů pomalu a opatrně vymačkávejte. Použít můžete i speciální turban na vlasy.

Otestujte své vlasy

Jak jste na tom vy? Nejste si jisti kvalitou svých vlasů? Projděte si následujících pár bodů a zaměřte na vlasy svoji pozornost.

  • Suchost – vlasy jsou bez lesku, na dotek drsné, slabé, krepatí se.
  • Nadměrná lámavost – při úpravě vlasů pozorujete často zkrácené vlasy, zalomené vlasy, nepřirozeně zkrácené vlasy.
  • Štěpení – chyťte mezi prsty pramen vlasů a pozorně si prohlédněte konečky, roztřepené vlasy se na konci dělí na dva nebo více tenkých vlásků.
  • Vypadávání vlasů – zaznamenáte nejlépe po mytí a česání, vlasy zůstávají na hřebeni nebo v dlani v chuchvalcích či pramenech, zachytí se na odtoku.
  • Nedostatečný růst – při vší péči nedokážete vypěstovat delší vlasy než po ramena, případně i kratší, potom obvykle dále nerostou nebo vypadávají.

Odpověděli jste kladně u některého bodu? V takovém případě doporučujeme nasadit Inca Collagen a zároveň se začít o vlasy pečlivě starat. Věřte, že za pár týdnů se vám odvděčí svojí krásou, pevností a leskem.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×