Bioaktivní kolagen

Kolagen je základní stavební jednotkou lidského těla, bez které se doslova neobejdeme.  Stará se nejen o regeneraci našeho těla a je součástí kostí, šlach i chrupavek , ale  ovlivňuje i kvalitu pokožky, nehtů a vlasů.

Jaký  vliv má   hladina kolagenu  na kvalitu našeho  života se dozvíte v následujících řádcích.

Z jakých zdrojů kolagen získáváme ?

Kolagen je živočišného původu, není teda přirozeně obsažen v  žádných  potravinách. Proto je nutné sáhnout po vhodných výživových doplňcích.  Ovšem  pestrou a zdravou  stravou  pomůžeme efektivnímu  vstřebávání  kolagenu do organismu .

Výživových doplňků a různých kolagenových přípravků je dnes na trhu velké množství. Je  důležité zvolit ten správný, který organismus žádným způsobem nezatěžuje,  ale  dodá takovou dávku  kolagenu , kterou dokáže tělo efektivně využít. Výzkum ukázal, že aby kolagen splnil svoji roli a přinesl žádaný efekt ,  je nejlepší aplikovat ho  do těla  pitím.

Při užívání čistého živého kolagenu je důležitý i přísun vitamínů.  Pomáhají kolagen dobře vstřebat a  správně  využít  k  obnově buněk. Proto se doporučuje každou kolagenovou kúru doplnit stálým přísunem vitamínu C.

 

Bioaktivita kolagenu: Co je živý kolagen?

I při nejbohatší stravě se musíte smířit s faktem, že tvorba kolagenu v našem těle není trvalý proces. Měli bychom proto znát konkrétní způsoby, jak ho doplnit a zabezpečit jeho potřebné množství v organismu.

Bioaktivní  kolagen, jak ho nazýváme, je obrovským vynálezem v oblasti světové biochemie. Výsledky výzkumu užívání bioaktivního kolagenu ukázaly  zrychlený růst nehtů o 12% a snížení frekvence zlomených nehtů. Navíc 64 % účastníků dosáhlo globálního klinického zlepšení křehkých nehtů a 88% účastníků zaznamenalo zlepšení čtyři týdny po podání.

Tajemství bioaktivního kolagenu spočívá v poctivých surovinách a jejich následném zpracování. S kvalitními vstupy a šetrným, ale důsledným zpracováním, dokážeme zajistit uchování biologické hodnoty  materiálu.

Připravuje se tzv. studenou technologií, případně hydrolýzou, která umožňuje extrahovat kvalitní a čistý živý kolagen. Hydrolýza je specifická rozkladná reakce, která v tomto procesu probíhá velmi šetrně. Kolagen takto připravený nazýváme živý, či biologicky aktivní.

Velkým kladem takového  zpracování je, že bioaktivní kolagen si i po všech procesech zachovává strukturu trojité spirály, nazývané triple -helix.

Poznámka: Na téma hydrolýza kolagenu jsme pro vás napsali další článek.

Největší příbuznost

Ta je typická pouze pro bílkoviny živých organismů. Díky výše popsanému procesu zpracování dokážeme vytvořit kolagen, který je nejvíc podobný tomu lidskému. Proto ho tělo po přijetí dokáže využít velmi efektivně, jako by byl jeho vlastní. Jakousi „ přidanou hodnotou“ je i fakt, že takový kolagen dokáže stimulovat buňky k opětovné tvorbě přirozeného  kolagenu.

Věděli jste? 

  • že  pokud do těla dodáte kolagen,  nejprve ho využijí kosti, následně se vstřebá do chrupavek a potom ho využije pokožka ?
  • že o tom, že tělo obsahuje množství přirozeného kolagenu svědčí i fakt, že kolagen tvoří 25% celkové váhy proteinů v lidském těle , tvoří 75% naší pokožky a cca 30% celého organismu tvoří kolagen?
  • že užívání kolagenu je méně účinné, pokud má tělo deficit vitamínu C / ten je potřebný  denně dodávat vhodnou stravou či výživovými doplňky/?
  • že v případě přetěžování a nedostatečné bílkovinové složky ve výživě dochází k poruchám růstového procesu / proto je dobré podávat sportujícím dětem a mládeži kolagenový – želatinový – hydrolyzát / ?
  • že přirozenou součástí stárnutí je i snížená tvorba kolagenu  a je potřeba jeho nedostatek řešit, abychom předešli různým kožním změnám nebo i vážnějšímu zranění ?

 

Když mluvíme o  zpracování a získávání kolagenu,  musíme zmínit i velmi šetrnou fyzikální metodu mikronizaci . Dochází při ní ke zmenšování rozdrobených přírodních látek  na částečky velké jen několik mikrometrů. Díky tomu se násobně zvětší povrch látky , účinná látka se líp rozpustí a následně vstřebá v organismu. Tato metoda výrazně zrychluje  vstřebávání a biologickou účinnost kolagenu. Výzkum ukázal, že už po dvou týdnech došlo k výraznému poklesu hloubky rány v porovnání s předcházejícím týdnem. Mikronizovaný kolagen prokazatelně podporuje i hojení ran.

 

Kde najít bioaktivní kolagen?  

K doplnění „ živého“ kolagenu slouží např. výživový doplněk Inca Collagen. Ten je tvořený ze  100% čistého mořského kolagenu , do kterého nebyla přidaná žádní barviva ani umělé přísady. Při jeho výrobě je kladen velký důraz na kvalitu zdrojů, odkud pochází. Kolagen získaný z nekvalitních zdrojů nebo špatně zpracovaný   nemá žádoucí účinek , dokonce dokáže víc uškodit, jako pomoci.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kvalitní kolagen se získává z cenných zdrojů

Mořský kolagen, který je přítomný ve výživovém doplňku  Inca Collagen, je protein získaný z kůže, ploutví, kostí či šupin mořských ryb a v lidském těle se velmi rychle a dobře vstřebává.

Jedna  dávka tohoto doplňku  výživy obsahuje až 3000mg bioaktivního  hydrolyzovaného kolagenu v prášku. Přípravek je dobře rozpustný a lehce stravitelný. Protože ho tělo bere za svůj, dokáže ho plně využít tam, kde třeba.  

 

Pozor na pochybné zdroje kolagénu 

V současné době je známo 27 různých typů kolagenu. Inca Collagen je schopen zajistit přísun kolagenu typu I, II i III.

Kolagen typu I je nejrozšířenější. Tvoří až 90% kolagenu v lidském organismu. Je součástí téměř každé  části lidského těla, ať jsou to šlachy nebo kůže. Rovněž stimuluje produkci vlastního kolagenu v těle člověka.

Upozornění :

Kolagen z neověřených zdrojů  či s umělými sladidly, které mohou kvalitu kolagenu maskovat, nemusí být vhodným řešením vašich problémů. Snažte se vždy  získat od svého lékaře, lékárníka, nebo na internetu co nejvíce informací o daném produktu, abyste si vybrali opravdu správně.

Jaké jsou účinky bioaktivního kolagenu?

 

Kvalitní bioaktivní hydrolyzovaný kolagen v přípravcích Inca Collagen ovlivňuje obnovu buněk a zároveň napomáhá regeneraci kolagenových vláken. Jeho unikátní struktura zaručuje, že pokožka, nehty i vlasy získají potřebnou výživu. Díky své podobnosti s přirozeně vytvořeným kolagenem v našem organismu ho můžeme dokonale využít k řešení zdravotních či kosmetických problémů .

Kolagen se používá např. jako základní složka v potírání příznaků stárnutí  , ale zároveň je důležitým prvkem pro celkovou regeneraci  organismu.  Pomáhá    řešit problémy  s pevností kostí, pružností pokožky   i obnovou buněk v lidském těle.  

Dá se říci, že kolagen je jednou z klíčových látek v našem  těle a je jednou z nejčastěji se vyskytujících bílkovin.  Je to základní stavební jednotka podpůrných tkání. Jeho výskyt je velmi široký. Najdeme ho v kostech, obsahují ho šlachy, vazivo i  cévní stěny , dokonce i zuby a vlasy. Vzhledem k tomu, že jde o tak důležitou bílkovinu, je nutné ji v těle neustále udržovat.

Kolagenu s přibývajícím věkem ubývá

Tvorba  kolagenu  v našem těle se postupně snižuje.  Po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu.  Jeho produkce se snižuje přibližně o 1,5% za rok. Kolem 45. roku  je jeho tvorba hodně snížená,  což může vést k mnohým zdravotním problémům.  

 

Kolagen je důležitý nejen pro naši krásu, ale i pro kosti, chrupavky a šlachy.  Sehrává velmi důležitou roli i ve spánku, při noční regeneraci organismu.

Díky  optimální hladině kolagenu v lidském těle  postupně mizí problémy s pohybovým aparátem. Pozitivně  také ovlivňuje léčbu po úrazu a zrychluje hojení ran  po operaci. Kosti mají díky dostatečnému množství kolagenu  lepší vlastnosti. Stávají se nejen odolnější, ale celkově zdravější a méně náchylné k poškození .

Pokožka, které kolagen chybí, je vysušená, ztrácí pružnost i pevnost. Bývá dehydratovaná a ochablá.  Nedostatek kolagenu vede ke vzniku  či prohloubení vrásek, pleť je povadlá, ztrácí jasné kontury.

 

Naopak dostatek kolagenu  ovlivňuje naši  pleť velmi  pozitivně . Pleť je  vypnutá, pružná ,  hydratovaná a barevně sjednocená. Na první pohled je vidět, že je zdravá.  Studie potvrdila , že těchto výrazných změn dosáhneme už po osmi týdnech dodávání  kolagenu do těla.

Kolagen je skvělý proti striím / brání jejich vzniku/    i proti problémům s celulitidou. Strie se nejčastěji objeví jako důsledek rychlejšího růstu v období dospívání,  nebo zvýšeného váhového přírůstku . Určitou roli však sehrává i genetika a samozřejmě hormonální změny související např. s těhotenstvím.

 

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kolagen v těhotenství

Kolagen může během těhotenství pomoci ženskému tělu vyrovnat se s mnohými změnami i se zvýšenou zátěží. Ta se často projevuje bolestmi kolen a páteře. Kromě toho má i přímý vliv na zdravý vývoj plodu. Kolagen v těhotenství má mnoho dalších pozitivních vlivů, které najdete podrobně popsané v našem článku o účincích kolagenu během těhotenství.

Po porodu zase pomáhá s regenerací celého těla. Nedostatek spánku,  kojení a mnoho dalších faktorů dává ženě v té době pořádně zabrat. Kolagen pomůže nejen v případě nedostatku energie, ale  pomůže řešit i různé kosmetické problémy spojené s těhotenstvím a porodem.

Všestrannost  kolagenu a jeho dopad na ženy po porodu společně s pestrou stravou a příjmem vitamínů dokáže zvýšit  kvalitu života i po těhotenství.

Pokud  byste  chtěli  ještě víc  informací o účincích kolagenu, určitě se podívejte na Inca Collagen Blog. Kromě užitečných rad tam najdete i názory uživatelů a profesionálů z lékařské  praxe.  Patří k nim i Marcela Šarvaicová , atestovaná farmaceutická laborantka a certifikovaná kosmetička. Ta se podělila o svoji zkušenost , kdy jí kolagen  pomohl zregenerovat kolena i nehty a díky němuž se vyhnula operaci přetížené ruky.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×