Artróza u psa

Onemocnění kloubů trápí psy velmi často a pro mnohé majitele jsou noční můrou. Nikdo z nás se nechce dívat na utrpení svého psa a při artróze se bolesti stávají každodenní součástí jeho života. Dokonce mu ho mohou výrazně zkrátit. U psů je pohybový aparát zatěžován mnohem více než u lidí. Psi se neustále hýbou a větší plemena mohou mít časem problémy s klouby i z hlediska jejich váhy a genetických predispozic.

Co to vlastně artróza je, jak ji poznat a jak psovi pomoci, aby byl opět zdravý a šťastný? A jak dokáže při této diagnóze pomoci kolagen pro psy?

Co je to artróza u psů

Jedná se o skupinu zánětlivých onemocnění kloubů patřící mezi takzvaná degenerativní revmatoidní onemocnění. Dochází při nich k úbytku kloubní chrupavky a později onemocnění zasahuje také okolní tkáně. Často se můžete setkat také s názvem osteoartróza. Postihuje nejčastěji ty klouby, které jsou vystaveny největší zátěži: kolenní a kyčelní klouby, páteř, kyčle a krční obratle, ale výjimkou nejsou ani klouby prstů.
Artróza u psů

Příčiny artrózy u psů

Mohou být primární nebo sekundární. Primární jsou vzácnější, mohou postihovat starší, obézní, nebo i soutěžní psy, jejichž klouby jsou pod velkou zátěží, a tak se postupně opotřebovávají jejich chrupavky. Častěji však psi trpí sekundární artrózou, která je buď následkem zranění (přetržení vazu, zlomenina), nebo genetických růstových poruch, kam patří rozličné dysplazie kloubů (loketního, bederního), luxace nebo také osteochondróza.

Artróza může postihnout psy v kterémkoli věku. Jsou-li příčinou geneticky podmíněné růstové anomálie, mohou jí trpět i velmi mladí psi, již v prvním roce života. Myslet byste na to měli už v momentě, kdy se rozhodujete o koupi nebo adopci pejska a s chovatelem se poradit o jeho predispozicích.

Jaké má artróza u psů příznaky?

Majitel si u svého psa může všimnout kulhání, pejsek se méně hýbe, nemá chuť běhat, postižený kloub je bolestivý na dotek. Pes může mít ztuhlý a nepřirozený postoj, případně si při pohybu šetří zasaženou končetinu a nedosedá na ni. Můžete pozorovat obecné příznaky nepohody, pejsek může být agresivnější, kňučí a není ochoten přiběhnout na zavolání.

Rovněž může být pes unavený, ospalý, odmítat jakýkoli pohyb a zalézat do pelíšku. Problémem u psů je to, že nám neumí říct, když je něco bolí a dlouhodobě dokáží své bolesti skrývat. Pokud tedy pozorujete u svého psa příznaky popisované výše, je to již vážné. Právě proto je důležité od útlého věku psa počítat s tím, že pohybový aparát je jeho slabým článkem a dbát na prevenci.

Kvalitní výživové doplňky s obsahem kolagenu a dalších účinných látek patří podle studií mezi jeden ze způsobů, jak zajistit takovou prevenci. I to je důvod, proč vznikl produkt Incapet Collagen jako následovník oblíbeného kolagenu pro lidi Inca Collagen. Mnoho majitelů psů si totiž doslova vyžádalo takový produkt pro zvířata poté, co zjistili, že 100% čistý enzymaticky hydrolyzovaný mořský kolagen funguje i u jejich mazlíčků. Jedním z prvních, který ho vyzkoušel, byl stařičký yorkshirský teriér Fabio:

“Měl velké problémy s kloubky na předních tlapkách, nemohl chodit ani se postavit. Jelikož jsem sama užívala váš kolagen a pomohl mi, tak jsem ho začala dávat i jemu (1 balík rozdělen na 3 dny). Během 2 měsíců se mu výrazně ulevilo.” Majitelka Hana

Jak pomoci psovi s artrózou?

Když už veterinář potvrdí artrózu u psů, většinou předepisuje protizánětlivé léky a medikamenty k tlumení bolestivosti. Také zmíněné výživové doplňky mohou být nápomocné při léčbě rozvinuté artrózy. Vedle kloubní výživy obsahující chondroprotektiva – glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, může být i čistý kolagen prospěšným doplňkem.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kloubní chrupavky totiž tvoří takzvaný matrix, ve kterém jsou kolagenová vlákna, chondrocyty, kyselina hyaluronová a glykosaminoglykany. Kolagen je stavební bílkovina, kterou si tělo tvoří samo, ovšem tak jako u lidí i u psů se v určitém věku produkce kolagenu postupně snižuje. Vědci zkoumali vliv kolagenu v kombinaci s dalšími účinnými látkami při dlouhodobém podávání psům postiženým osteoartrózou a výsledky byly pozitivní. Tato studie například sledovala stav dvaceti psů, někteří z nich dostávali placebo, jiné skupiny buď kolagen samotný, nebo v kombinaci s chondroprotektivy po dobu 120 dnů. Psi, kteří dostávali samotný kolagen, vykazovali výrazné zlepšení pohyblivosti a snížení bolestivosti kloubů.

Incapet Collagen jako čistý kolagen bez jakýchkoli příměsí a konzervantů v práškové formě můžete svému psovi podávat dlouhodobě kvůli prevenci, ale také jako vedlejší doplněk léčby artrózy. Po pár letech na trhu si získává stále více příznivců, pochvalují si ho zejména ti majitelé, jejichž psi již trpěli artrózou kloubů a jejich stav se viditelně zlepšil. Recenze na kolagen pro psy Incapet Collagen hovoří jasně, mnoho majitelů přešlo na užívání tohoto čistého kolagenu z jiných doplňků, které jejich psům nevyhovovaly:

“Celý život chodíme k veterináři a stále zkoušíme něco nového. Nejprve to byl sirup, který měl bohužel nežádoucí účinky, poté přišla kyselina hyaluronová, ale její efekt se po dvou letech ztratil. A tak jsem se rozhodla, že zavoláme vám a vyzkoušíme poslední možnost od Inca Collagenu, která je čistá a přirozená. Zironko má spoustu dalších přidružených onemocnění a prožil si toho opravdu hodně, ale je to bojovník a my s ním. Zironkovi se daří a Incapet mu moc chutná.” Majitelka pejska Zironka

“Naše Glorinka měla problém se zadními tlapkami a už jí dělaly problém dlouhé procházky, ale po užívání kolagenu od vás se jí výrazně polepšilo a opět můžeme chodit spolu vesele ven.” Chovatelka Adriana

Incapet Collagen je stejně jako Inca Collagen pro lidi výsledkem velmi šetrné výroby enzymatickým štěpením. Je tedy:

  • bioaktivní, protože díky šetrnému štěpení mají jeho kolagenové peptidy zachovanou potřebnou strukturu helixu,
  • 100% čistý a mikronizovaný do formy jemného prášku s malými částicemi, díky čemuž se rychle dostává do krevního oběhu, aniž by jej blokovaly jakékoli příměsi,
  • obsahuje až 3 typy kolagenů – typ I., II. a III. pro komplexní účinky na pohybový aparát, také kůži, srst a drápy,
  • je lehce stravitelný pro psa – snesou ho i psi s alergiemi či citlivým trávením,
  • snadno se podává – pochází z mořských ryb a psům výborně chutná, stačí jim jej každý den nasypat do misky s krmivem.

Pro psy do 20 kilogramů výrobce doporučuje podávat jeden sáček Incapet Collagen denně. Větším psům můžete podávat také dva sáčky kolagenu. Rovněž v případě, že pejsek má skutečně akutní fázi artrózy. Kolagen je přírodní látka, vyšší dávka mu neublíží, může mu jen pomoci.

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Velký kolagenový balíček pro psy. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlněný uzlík na hraní.

Dá se artróza u psů vyléčit?

Bohužel, artróza se u psů zcela vyléčit nedá, protože když je chrupavka vážně poškozena, už ji nelze vrátit do původního stavu. Můžete však řídit průběh onemocnění tak, abyste udrželi bolesti kloubů u psa na uzdě. Veterinář by měl pravidelně kontrolovat stav pejska a výživové doplňky na podporu chrupavky byste mu měli podávat denně.

Díky tomu mohou psi vést spokojený a bezbolestný život, jak ho vede i fenka zlatého retrívra Eliška. Té pomohl Incapet Collagen s diagnózou vrozené vady, skoliózy páteře. Majitelka Dagmar, která sama užívá kolagen, po měsících podávání Incapet Collagen pejskovi, zhodnotila její stav takto:

“Eliška se má k světu a veterinář řekl, že přemýšlí, že jí už nebude předepisovat pilulky na její problémy s páteří, protože se jí daří dobře. Eliška už ani nechce chodit k veterináři. Veterinář řekl, že je to dobré znamení, protože ví, že jí je lépe. I terapie se nám zredukovaly na každých 5-6 týdnů, což je super. A také jsem přesvědčená, že začala více vymýšlet, jako by chtěla dohnat ten čas, kdy ještě jako štěně byla v bolestech a nemohla. Energie má na rozdávání a hrabe na zahradě, s manželem se tomu spolu smějeme.”

Tip: Přečtěte si také příběh vodícího psa Evitky, která bojovala s osteochondrózou a její stav se díky Incapet Collagen výrazně zlepšil.

Artróza u psů se nerovná konci jeho života. Proto neztrácejte naději, svého pejska opatrujte podle postupů veterináře a zařaďte mu kloubní výživu do každodenního jídelníčku. Kvalitní strava by měla být samozřejmostí. Ale pozor, i když své psy nade vše milujete, nepřekrmujte je a nepřehánějte to s odměnami, což často vede k obezitě a dalším problémům s klouby.

Incapet Collagen je tady k tomu, aby pomáhal. Pejskům i dalším domácím zvířátkům, jejichž zdraví a spokojenost přináší štěstí i nám, majitelům.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×