Kočka po operaci - péče a regenerace

Ach, ty operace! Pečujeme o zvířátka nejlépe, jak víme, přesto je občas nutné vzít je k veterináři na operační zákroky. Vědí o tom své i majitelé koček, pro které je prvním operačním zákrokem již do věku jednoho roku kastrace nebo sterilizace. Nastat však mohou i naprosto nečekané situace, při kterých musí kočička pod skalpel a milující majitel má proto hlavu v smutku. Nikdo nechce vidět své zvířátko zbytečně trpět, proto jsme vytvořili tento článek, aby vám pomohl zvládnout náročné období po operaci kočky či kocoura.

Operace v narkóze jsou pro každé zvíře velmi náročné, ale s vaší pomocí je zvládne. Poradíme vám, jak se na operaci kočky připravit, co dělat v prvních dnech a co vás čeká později.

Každé zvířátko je jiné. Také péče o psa po operaci se může lišit od péče o kočku, což vychází už jen z povahových rozdílů mezi těmito druhy zvířat. Proto pokud jste měli psa, ale v chovu koček jste nováčkem, doporučujeme věnovat tomuto článku pozornost.

Nejčastější zákroky u koček jsou kastrace kocourů a sterilizace koček. Jsou to standardní zákroky v celkové anestezii, při kterých veterinář odstraní varlata u kocourů a vaječníky s dělohou u koček. Ale vyskytují se i další situace, kdy je nezbytný operační zásah: například komplikovaná zlomenina tlapky, zranění po kousnutí jiným zvířetem, po srážce s vozidlem, operace nádorů a abscesů, nutnost odstranění nebo vyčištění zubů a ošetření dásní.

Zejména kočky žijící venku může potkat opravdu jakákoli nepříjemnost, jejich majitelé by tedy na takovou situaci měli být připraveni.

Příprava kočky na operaci

Dohodli jste se s veterinářem a blíží se den D – termín zákroku. Co dělat a co naopak nedělat?

Dobrý veterinář vám jistě řekne přesné instrukce. Nejdůležitější z nich je ta, že zvířátko nesmí alespoň 12 hodin před operací nic jíst. Znamená to, že pokud máte operaci ráno v 9:00, kočička by měla dostat poslední jídlo do 21:00 předešlého dne. Během narkózy by totiž mohlo dojít k vyvrácení jídla, což je velmi nebezpečné.

Jak dlouho se zotavuje kočka po operaci

Délka rekonvalescence po zákroku může být u každé kočky v závislosti na typu operace různá. Po uplynutí 24 hodin by však už měla chodit a jíst, po deseti dnech obvykle veterináři kočku zkontrolují a vyberou její stehy. V té době by už měla být pohyblivá jako obyčejně.

Můžete však s kočkou absolvovat i velmi náročné zákroky, po kterých se bude zotavovat měsíc a více – například zlomeniny pánve, komplikované bodně tržní poranění či amputace končetin.

Jakou péči vyžaduje kočka po operaci?

Po operaci kočku udržujte v interiéru, v čistém a suchém prostředí, které je tiché a útulné. Připravte jí měkký pelíšek a oblíbené hračky. Posloužit může i přepravka s teplou dekou. Po operaci kočce nepodávejte stravu, pouze vodu.

Jak dlouho se kočka přebírá z narkózy?

Veterinář by vám měl dát kočku po operaci teprve tehdy, když už je alespoň částečně při vědomí. To, jak dlouho narkóza účinkuje, závisí vždy na náročnosti operace a množství podané látky. Obvykle se kočka přebírá do hodiny po zákroku.

Nejdůležitější je po příchodu domů nechat kočku odpočívat tak dlouho, jak to potřebuje. Brzy se probere úplně a pokusí se dělat první kroky. Nepouštějte k ní během těchto hodin malé děti a nevyrušujte ji. Kočičky, které chodí i ven, ponechte nyní alespoň dva až tři dny výhradně uvnitř.

Jak udržet kočku v klidu?

Místo, kde bude kočka odpočívat, by mělo být v uzavřené místnosti, bez schodů a nábytku, na který by mohla mít nutkání vyskočit. V některých případech vám může veterinář doporučit umístit kočku do karanténní klece a omezit tak její pohyb, aby se rány hojily bez rizika komplikací.

Zatímco u psů to není tak běžné, kočky mají vyskakování do výšek v základní pohybové výbavě a jistě to budou zkoušet i po operaci. Proto byste jim neměli dát tu možnost – hrozilo by natržení stehů a zranění.

Když se kočička postaví na nohy, může být zmatená, mít rozšířené zorničky, může miaukat a být vystrašená. Některé kočky panikáří, jsou agresivní a syčí na vás, nebo dáví z narkózy. Nelekejte se – to vše je normální, takové projevy odezní.

Vy jako majitel byste však přesně kvůli tomuto měli prostor pro kočku učinit co nejpříjemnější a hlavně bezpečný.

Kdy může kočka po operaci jíst?

V ten den po operaci kočce stravu nepodávejte. Pravidelně jí můžete nabídnout vodu. Jídlo doporučují veterináři nabídnout až druhý den ráno. Potom jí ho už můžete podávat jako obyčejně.

Pozorujte však chování kočky i nadále a všímejte si, zda netrpí nechutenstvím, trávicími obtížemi a zda nezvrací. Pokud se zvracení opakuje během několika dní, nebo kočka vůbec nechce jíst, určitě se zkontaktujte s veterinářem.

Kvalita stravy by měla být samozřejmostí. Během rekonvalescence kočka potřebuje výživnou, na bílkoviny bohatou stravu. Kočka je masožravec, takže si složení granulí a konzerv dobře prověřte, většinu obsahu jídla by mělo tvořit maso a ryby ve vysoké kvalitě.

No a přidat můžete také výživové doplňky. Věděli jste, že kolagen se hodí i domácím zvířátkům?

Kolagen pro kočky s dárkem navíc

Dopřejte vaší kočičce výživu, jakou potřebuje. Nyní ke balení Incapet Collagen získáte kvalitní ručník grátis jako dárek.

Incapet Collagen ocení také kočka po operaci

Pro zvířata je jako stvořený. I ony mají pohybovou soustavu a velmi důležitou roli v životě zvířat hraje pokožka a srst. A ty se skládají do velké míry právě z kolagenu.

Kolagen je stavební bílkovinou, bez které by tělo takříkajíc nedrželo pohromadě. Mají ji v sobě všechny obratlovce včetně psů i koček. A tak jako u lidí, i v těle zvířat dochází postupně s věkem ke stále menší produkci vlastního kolagenu. Při podávání výživových doplňků proto doporučujeme myslet také na kolagen.

Incapet Collagen je 100% čistý mořský kolagen, který se vyrábí enzymatickou hydrolýzou z vedlejších produktů mořských ryb a následnou mikronizací do formy prášku. Je to přírodní a neochucený produkt. Stejně jako Inca Collagen, určený pro lidi.

Tak jako je vhodný kolagen pro psy, hodí se i kočkám. Navíc díky přirozenému jemnému aroma ryb jim i chutná. A pomoci jim může:

  • při podpoře zdravé struktury kůže,
  • pro růst krásnější a hustší srsti,
  • jako podpora kostí, šlach, kloubních chrupavek,
  • jako podpůrný doplněk pro rychlejší rekonvalescenci,
  • pro lepší hojení ran na kůži, obnovu srsti na postižených místech,
  • na podporu dásní a zdravých zubů, protože kolagen je důležitou součástí mezibuněčného pojiva v dásních,
  • může také podpořit růst zdravých drápků.

Skvělé účinky Incapet Collagen vyzkoušelo na svých čtyřnohých kamarádech velké množství majitelů, ale také veterináři ze slovenského útulku Sloboda zvířat: “Kočička Babčanka, cca 2 roky, volně žijící kočka. Měla rozsáhlé poškození měkkých tkání na pravé zadní končetině z neznámé příčiny. Bodně tržní zranění, příp. pokousání… už s rozsáhlou hnisavou infekcí. Fotky jsou po příchodu do Svobody zvířat az 1., 3. a 4. týdne užívání. Kočička kromě ATB neužívala žádnou další podpůrnou léčbu.”

Podávat Incapet Collagen má smysl preventivně v jakémkoli věku kočky, ale před a po operaci můžete dávky i zvýšit. Předávkování kolagenem u zvířat nehrozí, protože je to jen přirozená bílkovina z ryb.

Běžně stačí jedné kočce podávat polovinu sáčku Incapet Collagen denně, po operaci klidně podávejte i celý sáček denně. Stačí ho nasypat do misky s oblíbeným krmivem a zmizí, ani se nenadějete.

Vy se ptáte, my odpovídáme

Při operacích koček může majitel řešit rozmanitá dilemata. Zde jsou odpovědi na některé další otázky, které by vás mohly napadnout.

Jak se chovat ke kočce po kastraci?

Kastrace i sterilizace koček je na profesionální klinice velmi šetrný zákrok s malými ranami, a do 24 hodin by měla být kočka opět plná energie. Péče není v ničem odlišná oproti jiným zákrokům: zajistěte jí tiché, teplé a bezpečné místo, nabídněte vodu a nechte ji odpočívat.

Jak kočce podávat léky?

Během operace veterináři obyčejně podají antibiotika na několik dní předem, ale v některých případech je nutné podávání léků i doma. Podávat léky kočce může být těžký oříšek, důležitá je správná manipulace. Kočku znehybníte chycením za kůži na krku, druhou rukou jí rychle vložíte tabletu do tlamičky. Potom jí stříkačkou dejte trochu vody, aby byla nucena tabletu spolknout.

Tabletu můžete také rozpustit v malém množství vody a podat stříkačkou. Pokud nedokážete kočce podat lék, je lepší chodit s ní každý den k veterináři, který si s tím poradí. Antibiotika by měla kočka užívat předepsaný počet dní, aby nedošlo k zánětu a komplikacím.

Jak dlouho má mít límec po kastraci?

Ochranný límec na krk dostávají kočky a kocouři po kastraci jako prevenci olizování rány a vyhrýzání stehů. Dává se však po jakémkoli typu operace. Ideální je, pokud ho kočka má až do vyjmutí stehů – přibližně 10 dní.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jako zodpovědný majitel myslete na to, že každá operace je pro kočku stresující a tak je asi nejpodstatnějším bodem zajistit jí po zákroku klid a ticho. Ale důležité je i podávání velmi výživné stravy a nic nezkazíte doplňkem Incapet Collagen. Bílkovinu kolagen nyní tělo kočky ocení při hojení ran.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×