Bez ohledu na to, jaké nové viry nás ještě v budoucnu potkají, platí známé pravidlo, které neustále připomínají lékaři i odborníci na zdravý životní styl. Imunita rozhoduje! Člověk, který má dobře vybudovaný obranný systém, zvládá onemocnění mnohem lépe. Není pochyb o tom, že na imunitě je potřeba nepřetržitě pracovat a posilovat ji. Bohužel u nás se to často zdá být nepřekonatelným problémem.

Chce to zcela změnit přístup k životu a zdraví a osvojit si na zásady zdravého životního stylu. V následujícím článku vám přinášíme 10 skvělých tipů, co je nejlepší na posílení imunity. Pokud si na ně postupně navyknete, budete zdravější a odolnější vůči chorobám. A není to o odříkání, právě naopak – tímto způsobem se budete ze svého nového JÁ skutečně těšit a užívat si energii, fyzickou sílu a výborný pocit ze života.

Pořádně se vyspěte

Je vědecky dokázáno, že spánek a imunita spolu úzce souvisí. V jedné ze studií se prokázalo, že lidé, kteří dlouhodobě spávali méně než 6 hodin denně, byli mnohem náchylnější už jen na obyčejné nachlazení, než ostatní, kteří spali 6 a více hodin. Pravidelný a plnohodnotný spánek dokáže zvýšit imunitu. Dospělý člověk by si měl zkrátka dopřát ideálně 7 hodin nerušeného spánku každou noc. Mladší organismus, čili děti ve vývinu, ještě o pár hodin navíc.

Při virózách je to první pravidlo, které vám bude každý lékař připomínat: musíte ležet, pořádně se vyspat, nechat organismus odpočinout, aby se co nejdříve uzdravil. Přechodit i obyčejné nachlazení je to nejhorší, co svému tělu můžete udělat. A pokud to dokonce děláte běžně, imunita dostává na frak a nelze se divit, že se na vás virózy přímo lepí.

Pokud máte špatný spánek, případně špatně usínáte, zkuste si osvojit několik základních pravidel spánkové hygieny. Minimálně dvě hodiny před plánovaným časem spánku odložte všechna zařízení, která vyzařují modré světlo, čili tablet, mobil a vypněte i televizi. Světlo ze zařízení narušuje tvorbu melatoninu, což pak může způsobit spánkové problémy. Zkuste raději číst.

Také si zkontrolujte teplotu v místnosti – doporučená teplota na spaní je kolem 18-20 ° C.

Přidejte vitamíny. Především vitamín C

Pozor, toto není tip pouze na chřipkové sezóny, to platí obecně po celý rok. Mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků získáte sice i konzumací zeleniny a ovoce, ale nemusí to stačit. V zimě obvykle konzumaci dostatečného množství ovoce a zeleniny zanedbáváme třeba i kvůli nižší dostupnosti od lokálních pěstitelů. Ale právě toto je období, kdy vitamíny potřebujeme ve zvýšené míře. Je proto dobré dodávat si vitamíny na posílení imunity v podobě výživového doplňku. Samozřejmě v doporučených dávkách.

S imunitou je spojován vitamin C, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Tělo ho potřebuje více v podzimním a zimním období, kdy je náchylné na různá onemocnění. Právě dostatek vitaminu C pomáhá tělu budovat obranyschopnost, takže lépe zvládá nejen chřipky a nachlazení, ale i vysoký krevní tlak a různé jiné zdravotní potíže. Pomáhá také odstranit únavu, nastartovat energii těla a podporuje tvorbu kolagenu.

Kolagen a vitamín C – co mají společného?

Kolagen spolu s vitamínem C tvoří silnou dvojici. Kolagen jako primární stavební jednotka pokožky, chrupavek, kloubů a kostí, ale i zubů či vlasů a nehtů, patří mezi nepostradatelné bílkoviny v těle. Bohužel lidské tělo si ho tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku. A přestože vitamin C podpoří i tvorbu kolagenu, už po 45. roce života se kolagen netvoří téměř vůbec. Je proto žádoucí doplňovat ho pomocí kvalitního výživového doplňku, jakým je například Inca Collagen.

Vitamín C nejen podporuje tvorbu vlastního kolagenu, ale i vstřebávání kolagenu dodávaného tělu zvenčí. Není proto náhoda, že Inca Collagen dodává zdrama  k balení mořského hydrolyzovaného kolagenu i vitamínu C s postupným uvolňováním. Jde o 500 mg denní dávku, tedy přesně to množství, jaké lidské tělo dokáže zužitkovat. Ani s vitamíny to totiž netřeba přehánět. Internistka  Etela Janeková upozorňuje: “Tělo vstřebá maximálně od 200 do 500 miligramů vitaminu C denně. Nemá proto smysl brát vyšší dávky.

Hydrolyzovaný mořský kolagen Inca Collagen

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jezte více zdravých tuků

Možná se divíte  –  zdravé tuky?    Samozřejmě!  Tuky jsou pro tělo velmi důležité – bez nich bychom nepřežili, mají velký vliv na obranyschopnost našeho těla. Pomáhají vitamínům při vstřebávání, mají na svědomí správnou funkci hormonálního systému a starají se i o zdraví pokožky a vlasů. Jsou zkrátka důležitou součástí výživy člověka a vytváření imunity.

Ovšem nejsou všechny tuky stejné. Některé z nich, například ztužené, průmyslově zpracované tuky, jsou pro tělo vysloveně nezdravé. Naproti tomu nenasycené mastné kyseliny, primárně omega-3, jsou pro tělo doslova nezbytností a velkým benefitem. Olivový olej je například silně protizánětlivý, a proto hraje důležitou roli v prevenci u chronických zánětlivých procesů, které mohou oslabit imunitu. Pomáhá tak předejít vážným onemocněním, například kardiovaskulárním chorobám nebo cukrovce druhého typu.

Problémem je, že konzumujeme příliš mnoho nezdravých tuků a málo těch zdravých. Co s tím? Změňte svůj jídelníček. Zdravé omega-3 nenasycené mastné kyseliny se nacházejí v tučných rybách, například v lososu nebo makrele. Zdravé tuky jsou kromě olivového i v arašídovém oleji, v ořechách, v různých semínkách i v avokádu. Proto jezte zdravé tuky a hodně ryb. Pokud ryby nemáte rádi, doplňte si každý den rybí olej v podobě výživového doplňku. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným nezdravým tukům.

Vylučte rafinované cukry

V souvislosti s nezdravými tuky nutno podotknout, že ty bývají často součástí našich typických neřestí: čokolád, sušenek, koláčků a různých jiných sladkostí, které běžně najdete v obchodech. Tím se dostáváme k rafinovaným cukrům. Nezdravé tuky a přidaný cukr tvoří pekelnou kombinaci pro organismus. Chuť sladkostí je díky nim tak neodolatelná, že se stávají doslova závislostí. Ruku na srdce: kdo z vás dokáže přežít bez sladkostí?

Dá se to i jinak. Zbavit se rafinovaných cukrů je velkou motivací. Nadměrná konzumace vede k obezitě a přidruženým onemocněním (např. cukrovka), která, jak víme, tělo oslabují. Stačí pak i běžný virus chřipky a hrozí problém.

Slazení se dá nahradit jinými zdroji cukrů – místo bílého cukru vyzkoušejte jeho zdravější verze – kokosový, březový, stevii. Sladit můžete i javorovým sirupem, medem, agávový sirupem. Rozdíl je už jen ve zpracování a v obsahu fruktózy. A když už jsme u toho, sladkosti můžete zcela nahradit ovocem, zdravými smoothies, nebo stoprocentními ovocnými tyčinkami, které spolehlivě zaženou touhu po nezdravých sladkostech.

Přidejte do své stravy vlákninu, zeleninu a ovoce

Zelenina a ovoce mají obrovský význam nejen z hlediska vitamínů a minerálů, ale i kvůli obsahu antioxidantů a vlákniny. Antioxidanty, mezi které patří i výše zmíněný vitamin C, se starají o ochranu těla před volnými radikály a tím posilují jeho obranyschopnost. Tak pomáhají chránit před chronickými zánětlivými procesy, které mohou vést k civilizačním onemocněním.

Vláknina se stará o dobrou mikroflóru ve střevech člověka, což přímo ovlivňuje imunitu. Proto je vždy lepší dopřát si celé ovoce, než džusy bez vlákniny. Vhodné jsou i oříšky a semínka. Pokud máte rádi smoothie, může to být ideální cesta, jak denně tělu dodat potřebné množství vlákniny a vitamínů. Stačí si zvolit své oblíbené ovoce a zeleninu, doplnit semínky a umixovat.

Neméně důležité jsou i luštěniny, obiloviny a potraviny s obsahem celých zrn. Zvažte vyřazení bílého pečiva a místo něj jezte celozrnné. Pokud pečete, zkuste místo bílé mouky používat mouku špaldovou, či žitnou.

Kolagen 4+1

I zvířátka potřebují kolagen. Ke 4 balením Inca Collagene získáte 1ks Incapet Collagene pro vašeho domácího mazlíčka jako dárek. Přidejte mu kolagen do jeho oblíbeného krmiva a sledujte účinky.

Cvičte a otužujte se

Zkuste alespoň občas vyměnit auto za kolo. Pokud to není možné, najděte si po práci čas na pohybovou aktivitu. Můžete chodit na pravidelné procházky či túry. Ideální je ujít 8 až 10 tisíc kroků denně. V období, kdy řádí viry, je lepší trávit čas na čerstvém vzduchu i kvůli slunci a vitaminu D. Zkuste proto posilovnu nahradit cvičením venku na workoutovém hřišti.

Cílem je věnovat mírné fyzické aktivitě alespoň dvě až tři hodiny týdně. Pravidelné cvičení pomáhá buňkám imunitního systému k rychlejší regeneraci.

Při aktivním pohybu je ještě velmi důležitý příjem dostatečného množství kolagenu. Pro náš pohybový aparát jde o základní stavební složku, kterou ocení klouby, šlachy a kosti. Tělo se při pravidelném příjmu kolagenu rychleji zregeneruje a zároveň kolagen působí jako prevence zranění. Jelikož tělo postupně ztrácí schopnost si ho produkovat, sportování může být časem spojeno s problémy. “Právě civilizační projevy, kdy dochází k pasivnímu pohybu a k nezdravému životnímu stylu, nevhodná strava, nevhodné pohybové stereotypy, vadné držení těla. To vede k poruše psycho-neuro-endokrinní a imunitní osy, která vede k určité degradaci kolagenu. Jeho syntéza neprobíhá harmonicky a dochází k poruchám,” upozorňuje atestovaný ortoped, doktor Holoubek.

Řešením je kvalitní kolagen dodávaný zevně. Jeho příjem musí být dlouhodobý a doporučuje se začít už před třicítkou. “Tělu dodaný kolagen podporuje výživu kostí a chrupavek, pomáhá hojit drobná poranění, zvyšuje pevnost svalů, šlach, vazů i kůže,” objasňuje emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.

Důležité je vybrat si kvalitní kolagen. Nejlépe s dlouholetou praxí, za kterým stojí odborníci, který má garantovaný původ a způsob výroby. Za nejkvalitnější se v tomto směru považuje mořský kolagen vyrobený pomocí šetrné metody hydrolýzy za studena. Kolagen tak neztrácí svou typickou strukturu helixu a v lidském těle výborně účinkuje. Právě takový nabízí značka Inca Collagen. Jeho skvělé účinky potvrzují i jeho věrní zákazníci.

Imunitu zlepší i pravidelné otužování.  Není nutné být zrovna ledním medvědem, ale střídání studené a teplé sprchy pomáhá probudit buňky a prokrvit pokožku. Je důležité začít postupně a krůček po krůčku navykat tělo na stále studenější vodu.

Pijte dostatek tekutin

Alespoň dva litry tekutin denně – to jste už určitě slyšeli. A skutečně to má svůj důvod. Dehydrovaný člověk může trpět bolestmi hlavy, problémy s trávením a zhoršenou náladou či soustředěním. Dlouhodobá dehydratace organismus oslabuje a tím se člověk může stát jednodušším cílem pro viry a bakterie.

Ideální je pít obyčejnou čistou vodu. Vhodné jsou také neslazené bylinné čaje. Slazené nápoje nejsou dobrou volbou kvůli množství cukru, který obsahují .

Pitný režim se dá podpořit i kolagenem. Právě jím můžete začínat každé ráno, když si jednu denní dávku Inca Collagen rozmícháte ve sklenici vody a vypijete ji. Nastartujete tak hydrataci těla.

Ptáte se, proč se kolagen pije rozpuštěný ve vodě? Důvodem je vstřebávání do těla. Molekula kolagenu rozštěpena pomocí hydrolýzy na jednotlivé peptidy v podobě prášku, který se rozpustí v tekutině, rychle a účinně proniká přes stěny tenkého střeva až do krevního oběhu. A tak se kolagen dostává tam, kde ho tělo dokáže efektivně využít.

Důležité je správně postupovat při přípravě kolagenového nápoje. Prášek se nasype do prázdné sklenice a zalijte se dvěma až třemi decilitry vody. Potom dobře zamíchat a nechat rozpustit. Pokud vám kolagen nechutná kvůli originálnímu aroma, nevadí. Můžete si ho rozmíchat třeba ve stoprocentním ovocném džusu (kromě grapefruitového, který by mohl narušit účinek kolagenu). Ideální je samozřejmě džus, který si připravíte sami doma, například z pomerančů. Vyhnete se tak nezdravým konzervantům a sladidlům navíc.

Relaxační kolagenová kúra

S novým dárkovým balíčkem dopřejte svému tělu relax a výživu jakou potřebuje. Ke 3 kusům Inca Collagenu získáte jako dárek navíc: měkoučký ručník osvěžující, zdravý a kvalitní čaj Geisha od výrobce čajů Oxalis, 3x vitamín C a dopravu zdarma.

Zbavte se stresu

Chronický stres podle vědců nabourává rovnováhu imunitních buněk a podmiňuje zánětlivé procesy v těle. Víme, že v dnešní době se zdá být přímo nemožné zbavit se stresu a napětí. Ale právě to je klíčem k lepší imunitě.

Pomoci vám mohou meditace, častější pohyb venku a změna životosprávy.   Jestli bojujete s časem, zkuste si vytvořit plánovací kalendář a fázování dne. Z pohybových aktivit je velmi populární jóga, která spojuje fyzický pohyb s meditací a nastolením psychické rovnováhy.

Redukovat stres můžete i oblíbenou aktivitou. Knihy, hra na klavír, trénink, cokoliv při čem “vypnete”. Právě proto je dobré den si důkladně rozplánovat a vyčlenit si na své hobby předem určený čas. Budete se na tyto chvíle těšit, což vám také pomůže zvládnout nepříjemné stresy v práci nebo v jiné oblasti.

I domácí zvířátko může pomoci zlepšit imunitu!

To není náš výmysl, to je vědecky podložené. Výsledky různých studií ukázaly, že majitelé domácích zvířat mají nižší krevní tlak i hladinu cholesterolu, než lidé bez mazlíčka. Může se to projevit na zdraví srdce a nižším riziku srdečních chorob. Konkrétně majitelé pejsků s nimi chodí často ven, nezřídka u venčení i sportují, což bývá také předpokladem pro zdravější srdce a lepší imunitu. V neposlední řadě lidé žijící se zvířetem v domácnosti mohou mít sníženou citlivost na různé alergie.

Odpovědnost za čtyřnohého kamaráda také dodává člověku radost do života. Kromě kvalitní stravy a veterinární péče určitě zvířátkům poskytujeme i výživové doplňky pro ještě lepší zdraví. Například kolagen, který je prospěšný jak pro lidi, tak pro psy, kočky a koně. Specielně pro ně se vyrábí např.  Incapet Collagen. U zvířat jde zejména o podporu pohybového aparátu, protože jak víme, zvířátka jsou často v pohybu. Důležitá je zde prevence zranění, ale také rychlejší rekonvalescence při onemocněních kloubů a kostí. To ale není všechno.

“Kolagen může pomoci vašemu zvířeti s mnoha problémy. Například při stárnutí kůže, pigmentových skvrnách, suché a popraskané kůži, nekvalitní a padající srsti a hřívě, se slabými a lámavými drápy a rohovinou. Kolagen tvoří 30% bílkovinné tkáně v těle zvířete a až 70% kůže,” říká MVDr. Markéta Sedlinská Ph.D. z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Začněte s posilováním své imunity už dnes. A doporučujeme nepolevovat. Jen zdravé a odolné tělo dokáže úspěšně a rychle porazit viry a bakterie.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×