Běh se psem

Milujete běh a máte psa? Proč tedy zůstat jen při venčení, když můžete spojit příjemné s užitečným. Běhání s vaším chlupáčem může být skvělá zábava, která prospěje zdraví vás obou a pejsek se přitom dokonale vyřádí. Má však svá pravidla a je fajn si přečíst rady a tipy, jak začít a jak psa na zátěž připravit. Právě proto vám přinášíme tento článek, ve kterém se dozvíte nejen to, jak naučit psa běhat vedle vás, co si k tomu pořídit, ale také na co si dát pozor.

Abyste dosáhli dokonalé symbiózy při běhu se čtyřnohým parťákem, je dobré vžít se na chvíli do jeho kůže a pochopit jeho motivaci. Pes totiž neběhá kvůli výkonu, ale pro radost z pohybu po vašem boku.

Než si to však budete moci naplno užít, musíte si vašeho psa vycvičit. Tak, aby od vás neodbíhal, neskákal po vás a jednoduše se soustředil jen na běh a vaše povely. Vedle toho musíte zvládat špičkovou péči o psa, aby byl v dobré kondici.

Když ale mluvíme o běhu se psem, je důležité to přesně definovat. V této oblasti se totiž můžete setkat s více pojmy.

Jaký běh se psem známe?

Běhat se psem můžete bez nějakých větších pravidel, kdy ho máte navolno a je třeba počítat s tím, že jej nemáte pod kontrolou. Vyšší level je pak canicross a dogtrekking, které se řadí mezi profesionální sportovní disciplíny.

Co je to canicross

Canicross je bezpečný běh se psem, při kterém máte psa připojeného za pás prostřednictvím speciálního vodítka s tlumičem. Canicross je běh většinou na kratší tratě, kolem 5 – 8 kilometrů v terénu (polní cesty, louky a lesy).

Rozdíl oproti klasickému běhu se psem je právě vybavení, díky kterému jste se svým psem spojeni. Pokud na něj psa naučíte, bude vás takříkajíc táhnout. Základním předpokladem je však to, aby dokonale poslouchal povely. Proto je canicross vhodný pouze pro vycvičené psy.

Co je to dogtrekking

Dogtrekking je vyšší level běhu se psem, jedná se prakticky o vytrvalostní turistiku v přírodě a na horách. I během dogtrekkingu máte psa na vodítku, ale běžíte dlouhé tratě v časovém limitu. Délka trasy může být i kolem 100 kilometrů a jedná se o několikadenní výlet, při kterém potřebujete i výbavu na stanování v přírodě.

Chcete-li bezpečně běhat se psem, nemusíte hned praktikovat profesionální canicross nebo dogtrekking. Běh se psem v přírodě můžete přizpůsobit svým možnostem, ale rozhodně se vyplatí investovat do výbavy. Tak, abyste pejska měli pod kontrolou a vzájemně se při běhu motivovali.

Vybavení pro běh se psem

Na klasický běh se psem nemusíte mít speciální vybavení. Je však lepší jej v lese nebo hustěji obydlené oblasti držet na vodítku.

Pokud jste se rozhodli se svým psem trénovat canicross, budete potřebovat už profesionálnější výbavu. Skládá se ze tří věcí:

  • postroj pro psa – vybírejte jej s odborníkem ve specializovaném obchodě tak, aby byl pohodlný a psa nikde netlačil,
  • opasek pro vás (nazývá se také sedátko) – anatomicky přizpůsobený tak, aby rozložil tah psa rovnoměrně kolem vaší pánve a beder,
  • vodítko s tlumičem – zabraňuje trhnutí a umožňuje plynulý pohyb vás a psa.

Stejnou výbavu potřebujete i pro dogtrekking. Samozřejmě, při této disciplíně myslete také na profesionální vybavení pro sebe a výbavu na přespání v přírodě. Potřebujete turistické běžecké boty, termoprádlo a vše na spaní od stanu až po misky na krmení psa. Jelikož dogtrekking může trvat i několik dní, pořádně se na něj připravte.

Kdy začít běhat se psem?

Než začnete aktivně trénovat běh se psem, nechte ho vyrůst do dospělé velikosti. Ideální doba pro zahájení běhu je tehdy, když má pes kolem dvou let. Do té doby se ještě jeho pohybový aparát může vyvíjet a je náchylnější ke zraněním a degenerativním změnám.

Chcete-li zkoušet běh s mladším psem do jednoho roku, nepřehánějte to s intenzitou a délkou tréninku. Právě v tomto období je důležitá příprava psa k běhu i po výživové stránce. Je nezbytné podávat mu správnou kloubní výživu. Ideální je čistý mořský kolagen pro psy, který jako základní stavební bílkovina podporuje správný vývoj chrupavek, kloubů, kostí a dalších důležitých tkání. Incapet Collagen ve své 100% čisté podobě bez konzervantů a příchutí splňuje kritéria nejlepší kloubní výživy pro psy.

Jak na běhání se psem?

Základním předpokladem pro běh se psem je, aby zvládal základní povely. Potom jej postupně přivykneme na postroj a volné vodítko. Později ho učíme zvyknout si na pocit tažení břemene. Jakmile zvládne tahání břemene bez přerušení běhu, můžete začít s během na vodítku.

Existuje spousta tipů, jak postupně naučit psa na běh vedle vás. Poslouží pamlsky, které máte v upažené ruce během chůze či poklusu. Využívejte povely jako sedni či zůstaň, abyste psa motivovali správně se hýbat vedle vás.

První pokusy zkuste někde, kde je klid, postupně trénujte i mezi jinými lidmi a psy. Pomůže trénink ve skupině pod dohledem trenéra, kde pes má podněty od jiných. Naučí se rychleji soustředit na běh a nevšímat si okolí.

Postupně můžete psa zapřáhnout do postroje a navyknout ho na pocit tahu. Jako břemeno můžete použít kus dřeva. Jakmile si pes zvykne táhnout břemeno a měnit směr na povely, můžete postupně vyzkoušet běžet s ním v spřežení.

Pamatujte, že je na to třeba jít pomalu a se psem si vybudovat pevné pouto. Musí vám důvěřovat, pochopit, že s postrojem a vodítkem je cílem běh, při kterém se nesmí rozptylovat. Ze začátku zkoušejte krátké trasy a postupně se dopracujete k delším a náročnějším.

Se psem nikdy neběhejte v horku, ani těsně po krmení. Když už začnete naplno, nezapomínejte ani na pitný režim psa.

Připravte klouby na běh se psem

Jak jsme již zmínili, vedle kvalitní stravy je podávání kloubní výživy pro psa klíčové. Přestože značkové granule s optimálně vyváženými živinami by měly poskytovat psovi všechno, klouby jsou speciální kategorie. Zejména u velkých plemen. “Když si uvědomíte, že ten pes dosáhne své optimální výšky možná do těch 14-16 měsíců, to je taková představa, jako kdyby jsme za 7 let měli vyrůst na svou dospělou výšku. Čili ten nápor na pohybový aparát a hlavně na ty kosti je obrovský,” říká veterinářka Zuzana Fekečová.

Výsledkem je, že psi často trpí právě degenerativními změnami vedoucími k velké bolesti. Vyhněte se tomu, dokud je čas. Jelikož stavební bílkovina kolagen je klíčovým článkem pohybového aparátu a kůže všech obratlovců na Zemi, jeho úbytek může zhoršit kondici těla. Platí to pro člověka, psa, koně i kočku. S úbytkem kolagenu zejména ve starším věku se snižuje celistvost tkání, jejich elasticita a pevnost – lze říci, že nastává pomalý rozpad tkání. A jelikož tělo si nemusí stíhat vyrábět dostatek kolagenu samo, je fajn mu pomoci. Kvalitním výživovým doplňkem, který ale vzniká za dodržení důležitých principů.

Incapet Collagen obsahuje pouze čisté kolagenové peptidy, které jsou štěpeny pomocí enzymů tak, aby si zachovaly svoji specifickou strukturu. Díky ní je organismus psa rozezná a může využít ke stavbě nových molekul kolagenu. To je nejdůležitější princip výroby kolagenu tak, aby fungoval. Incapet Collagen je 100% čistý a díky mikronizované práškové formě a balení do jednotlivých sáčků nepotřebuje konzervanty. Přírodní forma mu zaručuje i dobrou chuť pro psa a výbornou stravitelnost, čímž se stává účinnou kloubní výživou i pro citlivější psy.

Není překvapením, že mezi zákazníky Incapet Collagen se rychle zařadili chovatelé trénující profesionální běh se psem. “Hledala jsem čistý produkt pro zkvalitnění regenerace a prevenci kloubů pro psy v zátěži. Svým složením mě oslovil právě Incapet Collagen. Po prvním měsíci užívání vidět změnu na kvalitě odrostlých drápů – i to je pro nás důležitý faktor, jelikož psi běhají v různých terénech a poškozený dráp pro nás znamená tréninkovou přestávku. Věřím, že přispěje k dlouhé sportovní kariéře bez zranění.” Sabína Šálová, chovatelka

“Jako pečovatelka o budoucího vodícího pejska jsem měla možnost kolagen vyzkoušet a nadále ho pejskovi podávat. Nyní na něj nedám dopustit. Vyhrál to jak u mě, tak u Borinky na plné čáře. Nejen však kvalitou, ale i díky lidem, kteří takto pomáhají pejskům ve výcviku, aby měli zdravý pohybový aparát. Borince chutná, nezapáchá jí a je citlivý k jejímu trávení. Je to něco, po čem vždy sáhnu na konci dne, který je pro nás obě náročný.” Michaela Cibulková a pudlík Borinka

Myslete samozřejmě i na sebe, kolagen pro sportovce je osvědčená zbraň proti bolestem, na regeneraci těla po běhu. Pro vás je určen Inca Collagen. Ten přišel v roce 2015 na český a slovenský trh jako jeden z prvních mořských kolagenů určený pro lidi. Od té doby si získal více než 250 tisíc spokojených a věrných zákazníků.

Právě při jeho vzniku výrobce začal aplikovat principy výroby, které fungují dodnes: bioaktivita díky homogenní struktuře peptidů, maximální čistota, bezpečné balení a snadné užívání. Úspěch Inca Collagen vedl ke vzniku druhého produktu, a to Incapet Collagen pro psy, koně a kočky.

Důkazem účinnosti těchto produktů jsou recenze zákazníků, mnozí z nich dlouhodobě užívají kolagen a podávají jej i svým zvířátkům.

Plemena vhodná pro běhání se psem

Přestože všechny psy milují pohyb, některá plemena jsou na canicross přece jen vhodnější. Jedná se zejména o středně velké a velké psy. Obecně lze říci, že tam patří všechna myslivecká plemena a psi s delšími končetinami a štíhlou stavbou těla.

Mezi plemena, která doslova vyžadují hodně běhu, patří sibiřský husky a aljašský malamut, ideální pro běh v spřežení v chladnějších oblastech. Průkopníky v běhu jsou samozřejmě chrti, ale také výmarští ohaři. Běh miluje i zlatý retrívr či labrador, německý a belgický ovčák, dalmatin, ale také pudl. Neváhejte si zaběhat ani s jakýmkoli křížencem.

Pes na běhání

Některá plemena mají fyzická omezení, která by jim mohla komplikovat delší běh. Mezi ně patří například krátkonohá plemena, nebo psi s kratším čenichem, které se mohou rychle zadýchat nebo přehřát. Příkladem jsou buldočci, baseti nebo boxeři. S těmito pejsky si můžete zaběhat na hřišti, ale delšími trasami je netrapte, mohli by si ublížit.

Jak naučit psa běhat vedle kola?

Pokud raději jezdíte na kole, než běháte, můžete si psa naučit na běh vedle vás. Platí podobná pravidla jako u canicross – pes musí poslouchat na povel a potřebujete správnou výbavu. Aby se nestalo, že se pes nechtěně zaplete pod kola, můžete použít distanční tyč s pružinou a vodítkem. Díky tomu udržíte psa v bezpečné vzdálenosti od kola.

Když se chystáte se svým psem běhat, klouby u obou dostanou zabrat. Připravte se na to předem a zásobte se, například i s naším výhodným kolagenovým maxi balíčkem 4+1.

Kolagen 4+1

I zvířátka potřebují kolagen. Ke 4 balením Inca Collagene získáte 1ks Incapet Collagene pro vašeho domácího mazlíčka jako dárek. Přidejte mu kolagen do jeho oblíbeného krmiva a sledujte účinky.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×