I vám už někdy napadla otázka, kolik let by váš pejsek měl, kdyby byl člověkem? Život psů je oproti tomu našemu bohužel příliš krátký a stárnou mnohem rychleji. Pokud majitel zná věk svého psa v přepočtu na lidská léta, může podle toho přesně určit, v jakém období života se nachází a jak se o něj co nejlépe postarat.

[anchor-h2]

Otázka, jak stárnou zvířátka ve srovnání s lidmi, je stará jako samotné soužití člověka a psa. Za celá staletí vymysleli lidé množství výpočtů, podle kterých odhadovali věk svého nejlepšího přítele. Dnes už však neplatí, že pro výpočet skutečného věku psa byste měli jeho léta násobit sedmi. Ve skutečnosti je to o dost složitější a stáří psa se musí počítat s ohledem na plemeno. Když už ho znáte, můžete se lépe připravit na některé psí nemoci a diagnózy, které je v určitém věku – zejména ve stáří – mohou postihnout. A podle toho nastavit správné stravování, ale také dávkování výživových doplňků jako je i Incapet Collagen pro psy na podporu kloubů. Proto vám přinášíme informace o věku psů a detailní vysvětlení, jak si můžete přepočítat psí věk na lidský.

Kolagen pro zvířata Incapet Collagen

Incapet Collagen pro zvířata se slevou

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kolik let se v průměru dožije pes?

Tak jako u člověka, i u psa se délka jeho života odvíjí od mnoha faktorů. Obecně platí, že malé psy se dožívají vyššího věku, než velké psy. V různých zdrojích se dočtete, že průměrný věk psa je 10 až 13 let. U velkých plemen počítejte spíše s dolní hranicí, zatímco menší pejsky se nezřídka dožívají i 18 let.

Jak přepočítat psí roky na lidské

Podle metody 15 – 105 odpovídá 1 psí rok asi 15 – 16 rokům člověka. Dvouleté psy jsou staré asi jako 24letý člověk. V dalších letech se jejich stárnutí zpomaluje a každý další rok jejich života odpovídá 4 letům lidským. Ovšem pozor, věk psa se navíc počítá jinak u různých plemen, a to podle velikosti a váhy. Znamená to, že psí roky se počítají jinak u malých plemen, jako jsou například yorkshirské teriéry, a jinak u velkých plemen, jako jsou dogy. Přesný způsob výpočtu psích let si můžete prohlédnout v této tabulce:

Věk psa - tabulka podle plemen

Věk psa Přepočet: psí roky na lidské
Malá plemena (např. Jack Russel teriér, jezevčík, maltézský psík, čivava, mops, pudl, yorshirský teriér) Střední plemena (např. bígl, bulteriér, shiba-inu, borderská kolie, anglický kokršpaněl) Velká plemena (např. argentinská doga, bernardýn, vlkodav, Cane Corso, německý ovčák, weimarský ohař)
půl roku 10 let 8 let 6 let
1 rok 20 let 18 let 12 let
2 roky 30 let 28 let 22 let
3 roky 33 let 35 let 31 let
4 roky 36 let 40 let 41 let
5 let 40 let 45 let 48 let
6 let 44 let 52 let 55 let
7 let 48 let 58 let 62 let
8 let 50 let 63 let 68 let
9 let 55 let 69 let 75 let
10 let 58 let 75 let 82 let
11 let 63 let 80 let 89 let
12 let 67 let 87 let 97 let
13 let 71 let 91 let 103 let
14 let 75 let 98 let 110 let
15 let 78 let 103 let 118 let
18 let 90 let 120 let 136 let
20 let 100 let 132 let 150 let

  Samozřejmě, stárnutí psa se odvíjí také od mnoha jiných faktorů. Má na něj vliv genetika, kvalita stravy a celkový životní styl. Psi vedou takový život, jaký jim umožní jejich majitelé. Do zdravého životního stylu každého psa patří zejména vyvážená strava a výživa pro klouby psa, dostatek pohybu, veterinární péče a psychická pohoda.

Jak zjistit věk psa podle vnějších znaků?

Veterinář dokáže spolehlivě odhadnout věk vašeho psa, a to zejména podle zubů. I vy sami, pokud neznáte přesnou historii vašeho psa, můžete si prohlédnout jeho zuby. U starších psů mají často nažloutlý odstín, lze pozorovat větší výskyt zubního kamene. Starší psi mají navíc sušší a povislejší kůži, u seniorů můžete pozorovat první šediny v srsti. To, že váš pejsek postupně stárne, můžete pozorovat i podle toho, že je méně aktivní, má pomalejší pohyby, můžete cítit zápach z jeho tlamy, některé zuby se mohou kazit a postupně kývat a vypadávat. U psů se mohou vyskytovat změny na kůži: srst řídne, objevují se hrudky v kůži. Starší pes může být častěji unavený, více spí, je také ostražitější, může zapomínat na povely, které kdysi znal. Může mít potíže s močením či stolicí. Avšak pes, kterému jste věnovali lásku a péči během celého života, může být aktivní a bez zdravotních problémů až do nejvyššího věku. Dobrá péče o psa tedy rozhoduje i o tom, jak bude zvládat stáří a začíná už v momentě, kdy si ho donesete domů jako štěně. Psy roky

Kdy se z vašeho psa stává senior?

Malá plemena psů s váhou do 10 kilogramů se dostávají do seniorského věku přibližně ve věku 8 let. Střední plemena dosahují této mety asi v sedmi letech. Největší psi můžete považovat za seniory už když dosáhnou věku 5 a více let. To je ten čas, kdy byste si svého pejska měli všímat ještě víc. Kontrolujte jeho pohyb, minimálně jednou ročně s ním navštivte veterináře pro preventivní prohlídky a přizpůsobte mu i stravu a výživové doplňky. Nezapomínejte přitom na kolagen - esenciální bílkovinu potřebnou pro jeho chrupavky, kosti a klouby. Ideálním řešením je 100% čistý hydrolyzovaný kolagen pro psy v prášku, Incapet Collagen. Na rozdíl od kombinovaných kloubních výživ je díky svému přírodnímu složení a čistotě mimořádně dobře stravitelný a psům takový rybí kolagen výborně chutná.

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Kolagenový balíček pro psy s dárky

Velký kolagenový balíček pro psy. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlněný uzlík na hraní.

Co dělat, aby se váš psí kamarád dožil co nejvyššího věku?

Řada lidí si myslí, že psovi stačí kvalitní strava, dostatek lásky a pohybu. Když však zjistíte, jak pečovat o štěně, pochopíte jedno: každé plemeno má svá specifika a od malička je třeba dbát na správný růst psa. Klouby a kosti potřebují podporu v každém věku a u všech psů, ale velké psy rostou rychle a jejich pohybový aparát proto může výrazně trpět. „U velkých plemen je to doslova žádoucí, abyste zajistili vašemu zvířátku zdravý vývoj pohybového aparátu. Jelikož velká plemena mají první měsíce života velmi rychlou fázi růstu, je třeba dopřát štěňátku kvalitní krmivo a kolagen pro zdravý vývoj kloubů, chrupavek a svalstva,“ říká MVDr. Markéta Sedlinská z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

To je hlavní důvod, proč vznikl Incapet Collagen. Je známo, že lidé by si měli alespoň od určitého věku postupně doplňovat kolagen, neboť tělo si nedokáže vytvořit dostatek této důležité bílkoviny. Kolagen je protein zodpovědný za pružnost a pevnost nejrůznějších tkání v těle a nejvíce jej obsahuje pokožka a kloubní chrupavky. Stejně je tomu iu psů a jiných obratlovců. Kolagen je zkrátka potřebný, aby bylo tělo pružné, pohyblivé a odolné. Když se pejsek dostává do seniorského věku, můžete na něm pozorovat první příznaky opotřebování kloubů a kostí. Proto je nejlepší doplňovat mu kolagen již od mladého věku, abyste pomohli co nejvíc oddálit tento moment. Kolagen je také dobrým pomocníkem vedle zvládání degenerativních onemocnění pohybové soustavy, jako je artróza u psa, různé luxace, dysplazie a další diagnózy. Existují studie na psech, které potvrzují takové účinky v kombinaci s dalšími látkami na podporu kloubů. Kolagen může pomoci zmírnit příznaky a projevy těchto onemocnění u psa, podporuje strukturu chrupavek, přispívá k regeneraci organismu a ke zmírnění bolestivých stavů. Diagnózou si procházela i fenka zlatého retrieveru Eliška, jejíž majitelka Dagmar nám napsala její příběh: „Eliška se narodila s vrozenou vadou, má skoliózu páteře. Absolvovali jsme s ní řadu vyšetření, pravidelně docházíme na K-Laser terapii, má různé druhy masážních terapií a hydroterapii měla také. Opravdu velké změny se začaly dít, když jsem začala přidávat Elišce kolagen. Vlastně my ho užíváme všichni :) Eliška jakoby zesílila, nemá již ztuhlé svalstvo a je vidět, že si užívá více života. Konečně se z ní stal pejsek, který může běhat a je dokonce i někdy rychlejší, než normální hafani a mé srdce zpívá radostí, že konečně je zdravá a šťastná. Veterinář řekl, že se jí neskutečně polepšilo. A říkají to všichni, kdo nás znají. To je tak nádherný pocit štěstí a já vám za to děkuji.“

Incapet Collagen je mladším bratrem úspěšného produktu Inca Collagen pro lidi. Ten je na českém a slovenském trhu od roku 2015 a postupně si získal více než 250 tisíc věrných zákazníků. Mnozí z nich podávali kolagen i svým psům, a žádali si nový produkt pro ně. Proto vznikl kolagen pro psy, kočky a koně s názvem Incapet Collagen. Výjimečný je podobně jako Inca Collagen proto, že jde o kolagen:

  • 100% čistý bez jakýchkoli příměsí,
  • vysoce bioaktivní, tedy pro tělo zvířátka je přirozený,
  • mořský kolagen, který se vyznačuje nejvyšší čistotou molekul,
  • je šepen šetrně bez tepelných úprav na peptidy pomocí enzymatické hydrolýzy,
  • je v práškové formě, trvanlivý a bez konzervantů.

Incapet Collagen + ručník pro psy

Incapet Collagen + ručník pro psy

Kolagen pro psy Incapet Collagen a jemný ručník, který oceníte po koupeli nebo očistné sprše vašeho miláčka.

Nyní ve výhodném balíčku.

Navíc se jednoduše podává, stačí jej zvířátku nasypat přímo do krmiva. A nezapomínejte, že tak jako u lidí, iu zvířat se nejvíce kolagenu nachází v kůži. Můžete jím podpořit hojení ran na kůži, následky kožních onemocnění, podpořit růst kvalitnější a krásnější srsti, ale přispívá také k růstu zdravějších drápků, které se méně lámou. Legendární je příběh pejska Fabia, který byl jedním z prvních uživatelů nového produktu Incapet Collagen, když přišell na trh. Majitelka Hanka o Fabiovi v té době psala: „Nemohl už ani chodit a nechtěli jsme o něj přijít. Jediná léčba, která mu zabírala, mu naopak škodila na játra. Proto jsem hledala alternativní řešení. Zkusili jsme mu dávat kolagen pro psy - sirup. Absolutně mu nechutnal. Zkusila jsem mu dát můj Inca Collagen. 1 sáček mu dělíme na 3 dny, rozmícháme mu to v troše vody a dáváme malou stříkačkou. Velice mu chutná a momentálně si už každé ráno přijde sám pro kolagen. Samozřejmě, moc mu pomohl.” Později s Fabiem přešli na Incapet Collagen. „Mám pocit, že ten mu pomáhá ještě víc. Náš Fabio má nyní 18 let a 3 měsíce a doslova skáče tak, jak neskákal ani když byl mladý. Mimo jiné mu zhoustla srst a krásně se mu leskne. Když se nás někdo cizí ptá, kolik má Fabio let, tak nám nikdo nevěří jeho věk.“ „Abby, 14 letá fenka havanského pejska, běhá jako štěně. Dokonce i kvalita srsti se jí zlepšuje a má ji lesklejší. Takže u nás spokojenost maximální.“ Majitelka Silvia Plecháčková A co váš pejsek, kolik let má v přepočtu na ty lidské? Pro vaši orientaci je to určitě dobrá informace, ale důležité je, že Incapet Collagen může užívat v jakémkoli věku. Podávání kolagenu již od věku štěňátka může přispět ke zdraví jeho pohybové soustavy, aby se mu vyhýbala onemocnění pohybového aparátu, bolesti a zbytečná zranění.